- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γιάννης Αγγουριδάκης
O συγγραφέας των διηγημάτων «Γυναικεία πόδια σε αντρικά παπούτσια» μίλησε στην A.V.
Το βιβλίο σας περιλαμβάνει 9 διηγήματα. Πώς επελέγη το «Γυναικεία πόδια σε αντρικά παπούτσια» ως γενικός τίτλος της συλλογής;
Στο συγκεκριμένο διήγημα η φαντασία μου «ξέφυγε» εντελώς. Την άφησα λοιπόν να με ταξιδέψει όπου ήθελε. Ήταν το πιο παράξενο από όλα τα διηγήματά μου. Πιστεύω ότι τα παράξενα πράγματα είναι το αλάτι της ζωής. Ο τίτλος λοιπόν είναι φόρος τιμής στις εκπλήξεις που μας κάνει καμιά φορά το μυαλό μας.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας διήγημα από τη συλλογή και γιατί;
Γέννησα 9 παιδιά, ζωή να 'χουν. Άλλα μου βγήκαν τσογλάνια, άλλα ξηγημένα, άλλα με χιούμορ και άλλα ρομαντικά. Τα αγάπησα όλα. Με μεγάλη δυσκολία λοιπόν θα διαλέξω το «Η ζωή είναι τώρα». Πιστεύω ότι όλο αυτό το σκοτάδι που υπάρχει γύρω μας έγινε για να ξεχωρίζουμε τ' αστέρια. Για να ξεχωρίζουμε τους λίγους αλλά σημαντικούς ανθρώπους που φωτίζουν τη ζωή μας. Αυτή τη ζωή αξίζει να τη στύψουμε και να την πιούμε τώρα φρέσκια.
Πόσο καιρό σας πήρε να γράψετε αυτά τα διηγήματα; Είχατε συγκεκριμένο πλάνο εργασίας, όπως κάποιοι συγγραφείς που προγραμματίζουν να γράφουν, για παράδειγμα, 2.000 λέξεις την ημέρα;
Περίπου έξι χρόνια κατέγραφα ό,τι πιο ιδιαίτερο και συγκινητικό είχα παρατηρήσει και είχα ζήσει. Κάποιες φορές πρόσθετα μυθοπλασία στη συνταγή. Άλλοτε έγραφα σαν τρελός, ξεχνώντας να φάω όλη τη μέρα και άλλοτε δεν μπορούσα να γράψω ούτε μια λέξη. Όταν ένιωσα ότι τα διηγήματά μου ήταν σχεδόν στην τελική τους μορφή, πειθάρχησα περισσότερο σε σχέση με το χρόνο μου.
Συνήθως γράφετε πρωί ή βράδυ;
Μπορώ να γράψω οποιαδήποτε ώρα αρκεί να νιώθω ξεκούραστος, συγκεντρωμένος και εμπνευσμένος. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι ο καφές. Είναι η εξάρτησή μου, όταν πιω την πρώτη ρουφηξιά τότε και μόνο τότε ξεκινάω το γράψιμο.
Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε και σας άρεσε πολύ;
Ξαναδιάβασα πρόσφατα το «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» του Μίλαν Κούντερα. Μου αρέσει πολύ γιατί συνδυάζει έξυπνα τον έρωτα, τη φιλοσοφία και την πολιτική. Μίλησε με απλά λόγια για να περιγράψει βαθιά νοήματα.
Έχετε ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται την επόμενη δουλειά σας;
Τώρα ετοιμάζω ένα μυθιστόρημα. Εκτός από τον έρωτα, τη φιλία και την ελληνική κοινωνία, θα υπάρχει και ένας ονειρικός κόσμος που θα 'χει πάρει αγκαζέ την πραγματικότητα για βόλτα.
Αν σας ζητούσα να διαλέγατε από τα διηγήματά σας δύο αποσπάσματα που πραγματεύονται την αγάπη, ποια θα ήταν αυτά;
Το ένα είναι: «Μου πάει το πουκάμισο της μοναξιάς; -Θα σου πηγαίνει πάντα μέχρι να βρεις τον άνθρωπό σου. -Και πώς θα καταλάβω ποιος είναι ο άνθρωπός μου; Εύκολα. Μαζί του θα νιώθεις πάντα ολόγυμνος, αλλά ποτέ δε θα νιώθεις κρύο». Και το άλλο: «Πίσω μας υπάρχει μια μεγάλη ουρά από αυτοκίνητα. Μόλις ανάψει πράσινο θα κορνάρουν σαν τρελοί, αφού εγώ δεν πρόκειται να ξεκινήσω. Θα ξεκινήσω μόνο αν με φιλήσεις».

Το βιβλίο του Γιάννη Αγγουριδάκη άρχισε να κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες. Σε κεντρικά βιβλιοπωλεία θα το βρείτε. Στα συνοικιακά, για την ώρα, θα το παραγγείλετε και θα το παραλάβετε μετά από 2-3 μέρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η διαχρονική ιστορία του Αρτούρο Μπαντίνι, ενός θυμωμένου και φαντασιόπληκτου εφήβου που μεγαλώνει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια Ιταλών μεταναστών στο Κολοράντο
Μια λέσχη βιβλίου που μετατρέπει τη λογοτεχνία σε δίκη χαρακτήρων, προσκαλώντας μας να δούμε τις ιστορίες και τους ανθρώπους μέσα από διαφορετικές οπτικές.
Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα από τις Εκδόσεις Βακχικόν
Victoria Amelina, «Κοιτώντας γυναίκες, κοιτώντας τον πόλεμο» (πρόλογος Margaret Atwood, μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, 428 σελίδες, Εκδόσεις Utopia).
Ο συγγραφέας του «Audition» και του «Σχεδόν διάφανο γαλάζιο» ήταν 74 ετών
Μια βραδιά όπου η λογοτεχνία συναντήθηκε με το θέατρο, τη μουσική και την ψυχολογία
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει το δουκάτο της Αθήνας του 1453
Νά ποιο είναι το μέσο εισόδημα ενός επαγγελματία συγγραφέα
Έρωτας και απελπισία στη new wave Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80
Η αγαπημένη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μέσα από τις αναμνήσεις του αδελφού της, που έζησε από κοντά τις πιο προσωπικές και σημαντικές στιγμές της ζωής της
Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ως τα πέρατα της γης», ένα πλοίο σαλπάρει από την Αγγλία για την Αυστραλία, στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα.
Τι λένε ένας συγγραφέας, ένας κβαντικός φυσικός και ένας φιλόσοφος του 18ου αιώνα για το σύμπαν
Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις αιτίες της κυκλοφοριακής ασφυξίας
Δείτε πώς συζητούν δύο συγγραφείς μεταξύ τους.
20 χρόνια μετά το «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων», ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός μιλά για τη μετανάστευση, την ελληνική κοινωνία και τις νέες πατρίδες
Ο καθηγητής και συγγραφέας Κάρλο Μασάλα μιλά στην ATHENS VOICE για τη στάση του Τραμπ και για το στοίχημα της Μόσχας στην κόπωση της Ευρώπης
Συναντήσαμε τον διάσημο Ελβετό συγγραφέα και φιλόσοφο και μιλήσαμε για τον έρωτα, την ευτυχία και την παιδική ηλικία
Ο συγγραφέας του «Λίνε» και podcaster της ATHENS VOICE μιλά για τα παιδιά, τα «πρέπει» που μαθαίνουμε από μικροί κι εκείνες τις μικρές «καμπύλες» που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.
Ένα μυθιστόρημα-λαβύρινθος που γοητεύει, τρομάζει, συναρπάζει και τέρπει, με άφθονα στοιχεία μύθου, παραλογισμού, χιούμορ και συγκίνησης
Από την έκδοση του Δόκτορα Ζιβάγκο το 1957 μέχρι την υπόθεση της Σάλι Ρούνεϊ και τη ματαίωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.