Βιβλιο

Little Tree Books & Coffee: Το αυτόχθον βιβλιοπωλείο της Ακρόπολης

Εδώ συναντάς δυσέρευτα βιβλία που σου εξάπτουν τη φαντασία και σου διευρύνουν τη σκέψη.

Αντώνης Φιξ
Αντώνης Φιξ
ΤΕΥΧΟΣ 858
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Little Tree Books & Coffee: Το αυτόχθον βιβλιοπωλείο της Ακρόπολης
© Αντώνης Φιξ

Little Tree Books & Coffee: Το καφέ-βιβλιοπωλείο της Ακρόπολης με τα δυσεύρετα βιβλία.

Κάποια βιβλιοπωλεία τα επισκέπτομαι συχνά, κάποια άλλα τα έχω «χτίσει». Ένα απ’ αυτά είναι το καφέ-βιβλιοπωλείο Little Tree Books & Coffee στην Ακρόπολη, στο οποίο πήγαινα επί έναν χρόνο κάθε απόγευμα μετά τη δουλειά για να διαβάσω για τις κατατακτήριες Ψυχολογίας ΕΚΠΑ (ευτυχώς πέρασα οπότε τώρα πάω χωρίς να φορτώνομαι όλον τον Φρόυντ στην πλάτη).

Πρόσωπα Το βιβλιοπωλείο είναι αυτόχθον φυτό της περιοχής, κάτι σαν τη Μικρομέρια της Ακρόπολης. Η ιδρυτική ομάδα του Little Tree ήταν τέσσερα ζευγάρια γονέων που πήγαιναν τα παιδιά τους στο ίδιο δημοτικό, αυτό στην οδό Καλλισπέρη παραδίπλα (τι τρομερό να πηγαίνεις σχολείο στη σκιά του Ιερού Βράχου), και γνωρίστηκαν μέσω του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Εγώ συνάντησα την Ελίζα, μία εκ των οκτώ, που μεγάλωσε στο Θησείο και η βεράντα του σπιτιού της ήταν πάνω από το Σινέ Θησείο (για διάβασέ το πάλι αυτό, και βρίσε άλλη μία το γείτονα που αναγκαστικά έβλεπες από τη δική σου βεράντα). Όπως σε όλες τις γύρω πολυκατοικίες έτσι και στη δική της, οι βεράντες ήταν γεμάτες συγγενείς και φίλους σε κάθε νέα προβολή του θερινού. Εκεί πρωτάκουσε Νταλάρα που έπαιζε στα διαλείμματα των έργων και από το σαλόνι κρυφοκοιτούσε τα θρίλερ που της απαγόρευαν να βλέπει. Όταν τη ρωτάω πώς αποφάσισε ν’ ανοίξει καφέ-βιβλιοπωλείο, μου λέει: «Δεν ξέρω. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι είναι η μόνη δουλειά που δεν θέλω ν’ αφήσω». Αυτό που ξέχασε να πει, αλλά είναι προφανές σε μας τους επισκέπτες, είναι ότι από την πρώτη στιγμή εκπέμπει ανθρωπιά, καλοσύνη και τρυφερότητα – δεν είναι τυχαίο, σκέφτομαι, που σπούδασε βρεφοκόμος.

Little Tree Books & Coffee
© Αντώνης Φιξ

Βιβλία Τελικά το μέγεθος μετράει, στα βιβλιοπωλεία. Όσο πιο μικρό το μέρος, τόσο μεγαλύτερη η ποιότητα των βιβλίων του. Ίσως γιατί εκεί κάθε βιβλίο πρέπει να κερδίσει τη θέση του στο ράφι. Στο Μικρό Tree, λοιπόν, συναντάς δυσεύρετα βιβλία που σου εξάπτουν τη φαντασία και σου διευρύνουν τη σκέψη. Ενδεικτικά αναφέρω… «Εγχειρίδιο ερωτικής ζωής», «Μπορεί η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο;», «Η μεγαλύτερη εφεύρεση : Η υπέροχη ιστορία της γραφής», «Η μυστική ζωή των δέντρων»… Έχει επίσης και τα αγαπημένα μου βιβλία: τα τρία ψυχολογικά/φιλοσοφικά μυθιστορήματα του Γιάλομ από τις εκδόσεις Άγρα (Νίτσε - Σπινόζα - Σόπεναουερ). Έχει φυσικά και πολλά βιβλία σε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά για τους ασταμάτητους τουρίστες. Θέλω να σου φτιάξω τη μέρα λέγοντάς σου ότι κάποιοι από αυτούς ζητούν ν’ αγοράσουν τον «Μικρό Πρίγκιπα» στα ελληνικά για να τον έχουν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου – κάνουν συλλογή. Τέλος, παρά τον περιορισμένο χώρο, δημιούργησαν και μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη με πολλή ζήτηση (και παροχή), την οποία μάλιστα σκοπεύουν να επεκτείνουν!

Little Tree Books & Coffee: Το αυτόχθον βιβλιοπωλείο της Ακρόπολης
© Αντώνης Φιξ

Τοποθεσία Προφανώς το πρώτο μέρος για να βουτήξεις στο βιβλίο σου είναι τα τραπεζάκια του ίδιου του Little Tree με τα φανταστικά σάντουιτς που επιμελείται ο σεφ Στέλιος (σύζυγος της Ελίζας). Τα ΣΚ μπορεί, λόγω κόσμου, να χρειαστεί να μοιραστείς το τραπέζι σου με άλλον, αλλά μη βιαστείς ν’ αρνηθείς γιατί έχουν προκύψει σχέσεις από κάτι τέτοια στριμώγματα (μου το είπε η Ελίζα με χαρά και περηφάνια). Τώρα αν θες να μετακινηθείς, χρειάζεται να σου πω ότι ακριβώς παραπάνω είναι οι πιο ωραίες πεζούλες της Αθήνας, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου; Αν ναι, τότε δεν χρειάζεσαι οδηγό βιβλιοπωλείων αλλά οδηγό των Αθηνών! Χρειάζεται όμως να σου πω, γιατί είναι κρυμμένα, ότι πολύ κοντά είναι δύο από τα λιγοστά και ωραιότερα μπαρ για διάβασμα. Να πας στον πάγκο του Duende ή στο Παλιό Ραδιόφωνο, να παραγγείλεις το negroni σου και να χαθείς στην ανάγνωση. Αρχοντική κίνηση! Εξάλλου, όπως είπε και ο Νίτσε (βλέπε παραπάνω): «Για να υπάρξει τέχνη, για να υπάρξει οιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα, είναι αναγκαία μια ορισμένη φυσιολογική προϋπόθεση: η μεθυστική νάρκωση».

Little Tree Books & Coffee
© Αντώνης Φιξ
Little Tree Books & Coffee
© Αντώνης Φιξ

Little Tree Books & Coffee, Καβαλλότι 2, Ακρόπολη (Μακρυγιάννη), 2109243762

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ