Βιβλιο

Ο Σαλμάν Ρουσντί δεν θα παραστεί σε παρουσιάσεις του νέου του βιβλίου

Πριν μερικούς μήνες δέχθηκε δολοφονική επίθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022: Αναδρομή στην ιστορία του θεσμού - Ποιοι αδικήθηκαν από την Ακαδημία, οι ελληνικές υποψηφιότητες και μια πρόβλεψη για τον φετινό νικητή.
Θα κερδίσει το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας o Σαλμάν Ρουσντί; © EPA/JL Cereijido

Σαλμάν Ρουσντί: Δεν θα προωθήσει το νέο του βιβλίο μετά την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε 

Ο γνωστός συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί ο οποίος αναρρώνει από την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε πέρυσι δεν θα προχωρήσει σε παρουσιάσεις του νέου του βιβλίου όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του. Ο Άντριου Γουάλι δήλωσε ότι η ανάρρωση του «προχωράει, αλλά δεν θα κάνει καμία δημόσια εμφάνιση για την προώθηση του επερχόμενου μυθιστορήματός του».

Ο ινδικής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας, ο οποίος δέχεται απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, χτυπήθηκε στον λαιμό και τον κορμό από άγνωστο στη διάρκεια εκδήλωσης, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του στο ένα μάτι, καθώς και τη χρήση του ενός χεριού του.

Ο Ρουσντί παρέδωσε το «Victory City» στον εκδότη του, Random House, τον Δεκέμβριο του 2021 και ο Random House ανακοίνωσε το έργο το καλοκαίρι του 2022, λίγο πριν από την επίθεση.

Αν και ο 75χρονος Ρουσντί δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, έχει γράψει στο Twitter για το βιβλίο, μοιράζοντας εικόνες από τα εξώφυλλα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Ο λογαριασμός του στο Twitter ήταν ανενεργός για ένα διάστημα μετά την επίθεση, αλλά ο συγγραφέας άρχισε να δημοσιεύει ξανά στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Vintage, θυγατρική του Penguin Random House που θα εκδώσει το Victory City, δήλωσε ότι η εκστρατεία μάρκετινγκ θα «γιορτάσει τη δύναμη της αφήγησης με συνεργασίες με πολιτιστικές τέχνες και ιδρύματα ... για να προσεγγίσει τους πολλούς αναγνώστες του Ρουσντί καθώς και τους οπαδούς της μαγικής ρεαλιστικής μυθοπλασίας, την παγκόσμια λογοτεχνική κοινότητα και όσους ενδιαφέρονται για τον μύθο, την ιστορία και τη γυναικεία δράση».

Η επικεφαλής του τμήματος μυθοπλασίας της Waterstones, δήλωσε ότι η έκδοση του Victory City «ξεχωρίζει ως ένα από τα λογοτεχνικά highlights της χρονιάς και ότι το μυθιστόρημα ήδη μπορεί να θεωρείται κλασικό».

Ο συγγραφικός κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τον Σαλμάν Ρουσντί

Η επίθεση στον Ρουσντί τον Αύγουστο του 2022 συγκλόνισε τον λογοτεχνικό κόσμο. Για δεκαετίες, ο 75χρονος συγγραφέας τιμάται όχι μόνο ως μυθιστοριογράφος, αλλά ως σύμβολο της ελευθερίας του λόγου που αντιμετώπισε απειλές θανάτου, ωστόσο συνέχισε να γράφει και να μιλάει ανοιχτά κατά της μισαλλοδοξίας.

Μετά την επίθεση που δέχτηκε το περασμένο καλοκαίρι, συνάδελφοί του συγγραφείς και πολιτιστικές προσωπικότητες εξέφρασαν την οργή τους και συγκεντρώθηκαν για αγρυπνίες προς τιμήν του, μοιράζοντας προσωπικές ιστορίες για αυτόν και διαβάζοντας αποσπάσματα από τα μυθιστορήματά του.

Τώρα, με την κυκλοφορία του «Victory City», οι συγγραφείς μαζεύονται ξανά γύρω από τον Ρουσντί για να υπερασπιστούν το έργο του. Πολλοί το βλέπουν ως μια στιγμή για να γιορτάσουν την πληθωρική και παιχνιδιάρικη φαντασία του, να στρέψουν την προσοχή στη μυθοπλασία του και να απολαύσουν το γεγονός ότι είναι εδώ για να παρακολουθήσει την υποδοχή του μυθιστορήματός του. Κάποιοι λένε ότι το γενικό μήνυμα του βιβλίου –ότι οι ιστορίες θα διαρκέσουν περισσότερο από πολιτικές συγκρούσεις, πολέμους, κατάρρευση αυτοκρατοριών και πολιτισμών– έχει λάβει έντονη απήχηση υπό το φως των όσων έχει υπομείνει ο Ρούσντι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ