- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Επί Λέξει: Το βιβλιοφιλικό στέκι της Ακαδημίας
Εκτός από τα βιβλία, τραβούν την προσοχή τα πλατιά σκαλιά που σε καλούν να ξαπλώσεις πάνω τους και να διαβάσεις µπρούµυτα σαν παιδί
Επί Λέξει: Ένα βιβλιοφιλικό βιβλιοπωλείο στην Ακαδημίας, με ένα µυστικό δωµάτιο βιβλιοθήκης, γεµάτο µε σπάνια βιβλία και δωρεές
Τοποθεσία Ακαδηµίας. Σου αρέσει; Όχι. Θες να πας; Όχι. Να όµως που εκεί βρίσκεσαι, λογικά καθ’ οδόν για κάποια δουλειά. Θέλω παρόλα αυτά να ξέρεις ότι έχεις δίπλα σου µοναδικά σηµεία, που ίσως δεν έχεις προσέξει. Ένα τετράγωνο παραπάνω βρίσκεται το Dark Side of Chocolate. Αν Klimt και Freud αποφάσιζαν να συνεργαστούν θα δηµιουργούσαν αυτό το σκοτεινό και ένοχα απολαυστικό καφέ. Η δηµιουργός και ιδιοκτήτρια είναι, φυσικά, ψυχαναλύτρια. Ένα τετράγωνο παρακάτω είναι το Καφέ του Νοµισµατικού Μουσείου, το πιο γούρικο καφέ για πρώτο ραντεβού, βάσει προσωπικής και φιλικής εµπειρίας. Και για όταν θελήσεις να κάνεις διάλειµµα από την έξαψη της σοκολάτας και των ραντεβού, έχεις το Επί Λέξει.
Πρόσωπα Ήταν ένα Σάββατο, λοιπόν, δίχως ραντεβού (και δίχως σοκολάτα), γκρι ο ουρανός και πιο γκρι το κέντρο, όταν το µάτι µου έπεσε στο ζεστό φως της βιτρίνας του. Βλέπω κόσµο, µπαίνω. Παρουσίαση ποιητικής συλλογής, µου λένε. Αυτό ήταν, έφτιαξε η µέρα µου. «Θα ήθελα να τα διαβάσω όλα, αλλά θα πω µόνο ένα γιατί περιµένω τηλεφώνηµα από υδραυλικό!». Μια ανάκατη παρέα φίλων και περαστικών, διάσπαρτη σε σκαµπό και καρέκλες, διαβάζουν ένας ένας ποιήµατα του Χρίστου Παπαγεωργίου. «Είµαστε ένα βιβλιοφιλικό βιβλιοπωλείο, καταλάβατε;», µου τονίζει η ιδιοκτήτρια Μαρία Παπαγεωργίου, σύζυγος τού Χρίστου, σαν να θέλει µε αυτή τη λέξη να µου µεταδώσει το άφατο πνεύµα του µέρους. Η Μαρία φοράει κόκκινα γυαλιά και σε κοιτάει λες και σε ξέρει. Σου πιάνει κουβέντα µε την ίδια ευκολία που σου πιάνει ο φυσιοθεραπευτής τη µέση. Μετά από 22 χρόνια εµπειρίας στο θρυλικό βιβλιοπωλείο της Εστίας και άλλα 10 στο δικό της, γνωρίζει καλά τι έχει ανάγκη ο homo bibliophilus.
Βιβλία Κατά την παρουσίαση της συλλογής, δύο ακροατές είχαν αποτραβηχτεί σε µια γωνιά και το όνοµα Wittgenstein ξεπηδούσε συχνά πυκνά από την κουβέντα τους. Όταν δύο άνθρωποι συζητούν χαλαρά για έναν από τους πιο µεγαλοφυείς αλλά και πιο δυσνόητους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, ξέρεις ότι το βιβλιοπωλείο δεν αστειεύεται για την έµφασή του στα δοκίµια, ειδικά φιλοσοφίας, ιστορίας και ψυχολογίας. Ου φοβού, όµως, διότι υπάρχει και λογοτεχνία για εµάς τους θνητούς. Εκτός από τα βιβλία, τραβούν την προσοχή τα πλατιά σκαλιά που σε καλούν να ξαπλώσεις πάνω τους και να διαβάσεις µπρούµυτα σαν παιδί (για τους πιο δύσκαµπτους υπάρχει αναπαυτικό καναπεδάκι στο βάθος). Τέλος, εδώ µέσα υπάρχει και η απόλυτη φαντασίωση κάθε βιβλιόφιλου: ένα µυστικό δωµάτιο βιβλιοθήκης, γεµάτο µε σπάνια βιβλία και δωρεές, όλα στιβαγµένα κάτω από έναν υπέροχο πίνακα της ψαραγοράς του Λαυρίου!
Επί Λέξει, Ακαδηµίας 32, 2103388054
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.