Βιβλιο

Γαλλία: Πώς ο πόλεμος επηρέασε τα βιβλιοπωλεία

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, αυξήθηκαν οι πωλήσεις των βιβλίων σλαβικής λογοτεχνίας αλλά μειώθηκαν οι αναγνώστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα διαβάζει βιβλίο σε βιβλιοπωλείο στη Γαλλία

Γαλλία: Μείωση στις πωλήσεις των βιβλίων παρατηρείται κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μείωση στις πωλήσεις βιβλίων στη Γαλλία. Η μείωση φαίνεται πως οφείλεται λιγότερο στην ακρίβεια και περισσότερο στο ότι οι Γάλλοι περνούν πολύ χρόνο ακούγοντας και βλέποντας ειδήσεις από την Ουκρανία. Η διαρκής πληροφόρηση δημιουργεί κορεσμό και πλήττει τα βιβλιοπωλεία. Παραλλήλως, σύμφωνα με ρεπορτάζ που περιοδικού Μarianne, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τα βιβλία ρωσικής και ουκρανικής ιστορίας και λογοτεχνίας. Αν και τα περισσότερα βιβλιοπωλεία αναφέρουν μείωση των αναγνωστών τους κατά 30% από τον περασμένο Ιανουάριο, το συνδικάτο ανεξάρτητων βιβλιοπωλών που εκπροσωπεί 403 μικρά βιβλιοπωλεία σε όλη τη Γαλλία, αναφέρει συνολική μείωση 4,3% μέσα σε ένα μήνα και 5,3% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2021.

Τα βιβλία ανθρωπιστικών επιστημών παρουσιάζουν μείωση 11% συγκριτικά με τον περασμένο Φεβρουάριο και τα αστυνομικά 9,8%. Αντιθέτως, οι πωλήσεις βιβλίων Ουκρανών, Ρώσων και Γεωργιανών συγγραφέων αυξήθηκαν τόσο στα βιβλιοπωλεία όσο και στα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Amazon και η Fnac. Από τα ευπώλητα είναι τα βιβλία της Λευκορωσίδας Svetlana Alexievitch, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ το 2015, με πρώτο «Το τέλος του κόκκινου ανθρώπου» και ύστερα το «Τσερνόμπιλ» και «Οι μολυβένιοι στρατιώτες»· επίσης, οι Γάλλοι ξανα-ανακαλύπτουν τον γεννημένο στο Κίεβο Mikhail Bulgakov: τα μυθιστορήματα «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» και «Καρδιά σκύλου». Η Irène Némirovsky, Ουκρανή συγγραφέας εβραϊκής καταγωγής, επίσης γεννημένη στο Κίεβο, πέθανε στο Άουσβιτς: τα βιβλία της έχουν μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και τώρα την αναζητούν καινούργιοι αναγνώστες. Ένα από τα μεγάλα της μπεστ-σέλερ είναι η «Γαλλική Σουίτα» που έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες. Πολύ δημοφιλής είναι και ο Andrei Kurkov ο οποίος δεν έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα: ο Kurkov, γνωστός από το μυθιστόρημα «Ο πιγκουίνος» έχει γεννηθεί στην Αγία Πετρούπολη αλλά ζει από παιδί στο Κίεβο. Το τελευταίο του βιβλίο «Οι γκρίζες μέλισσες» κυκλοφόρησε στα γαλλικά στις 3 Φεβρουαρίου. Το συνδικάτο των βιβλιοπωλών σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρέασε καθόλου τις πωλήσεις των Ρώσων κλασικών, όπως Τολστόι, Ντοστογέφσκι ή Γκόγκολ.

Αύξηση στις πωλήσεις σημειώνουν βιβλία για την KGB, βιογραφίες του Πούτιν («Βλαντιμίρ Πούτιν-Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο» της Masha Gessen, «Βλαντίμιρ Πούτιν-Ο νέος Τσάρος» του Steven Lee Myers, «Έρχεται χειμώνας» του Gary Kasparov, «Στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν» του Michel Eltchaninoff) και μαρτυρίες για το ρωσικό καθεστώς. Aνάμεσα στις εκδόσεις που αναμένονται σύντομα είναι ένα βιβλίο του Mikhail Khodorkovsky για το «ρωσικό αίνιγμα» που θα κυκλοφορήσει πρώτα στα αγγλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ