- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζακ Κέρουακ: 100 χρόνια από τη γέννησή του
Ο Καθολικός Αμερικανο-καναδός από το Λόουελ της Μασαχουσέτης που έφερε επανάσταση στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα
Τζακ Κέρουακ: Λογοτέχνης, εικονοκλάστης του γραπτού λόγου κι ένας από τους κύριους εκπροσώπους των beatniks (Beat Generation) - Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1922.
Ο Τζακ Κέρουακ πέθανε το 1969 σε ηλικία 47 ετών − αλλά προτού πεθάνει έζησε σε συμπυκνωμένο χρόνο, δίνοντας όνομα σε μια ολόκληρη λογοτεχνική γενιά, τους beatniks. Ανάμεσα στα διασημότερα έργα του, τα πιο διαβασμένα είναι «Οι αλήτες του Ντάρμα», «Οι υποχθόνιοι» και προπάντων το «Στον δρόμο». Μετά τον πρόωρο θάνατό του από χρόνιο αλκοολισμό −μια μορφή αργής αυτοκτονίας− έγινε πρωτοπόρος της αυθόρμητης πρόζας και ένας από τους κύριους εκπροσώπους όχι μόνο της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, αλλά της ίδιας της «αμερικανικότητας»: Ο Κέρουακ συγκέντρωνε μια σειρά αμερικανικά χαρακτηριστικά όπως το ότι ήταν αθλητής του στίβου, του μπέιζμπολ και του αμερικανικού ποδοσφαίρου, φοιτητής στο Κολούμπια και «δρομομανής» που διένυε συχνά την αμερικανική ενδοχώρα και το Μεξικό, είτε με τον φίλο του Νιλ Κάσαντι, είτε κάνοντας οτοστόπ. Στην περιπετειώδη ζωή του, ο Κέρουακ άσκησε διάφορα επαγγέλματα και τον Ιούλιο του 1942 μπάρκαρε στο εμπορικό πλοίο Ντόρτσεστερ, με προορισμό τη Γροιλανδία: εκεί δούλευε λαντζέρης − αργότερα έγραψε τις αναμνήσεις του στο «Η θάλασσα το αδέρφι μου» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη).
Ο Τζακ Κέρουακ συνδέθηκε με τον Λούσιαν Καρ, τον Άλεν Γκίνσμπεργκ, τον Γουίλιαμ Μπάροουζ και τον Νιλ Κάσαντι τον οποίον έκανε ήρωά του στο βιβλίο «Στον δρόμο». Εκείνη την εποχή, σε μια συζήτησή του με τον συγγραφέα Τζον Κλέλον Χολμς, περιέγραψε τους φίλους του και γενικά τη γενιά του ως «ψυχικά κουρασμένη από τη ζωή και τον κόσμο, με έντονο το αίσθημα της ήττας (beatness)», εισάγοντας έτσι τον όρο Beat Generation. Το όνομα και το έργο του συνδέθηκε με την περιπλάνηση, με την τζαζ, με την πόλη της Νέας Υόρκης, τη σεξουαλική και πολιτική αμφισημία, τον αντικομφορμισμό και με την καλιφορνέζικη ακτή στο Big Sur όπου έγραψε το τελευταίο του ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αφού παντρεύτηκε την ελληνικής καταγωγής παιδική του φίλη Στέλλα Σάμπας, εγκαταστάθηκε στο Σεντ Πίτερσμπεργκ, στη Φλόριντα, μαζί με τν μητέρα του και τις δύο αγαπημένες του γάτες Πιτού και Μινέτ. Στα ελληνικά κυκλοφορούν όλα τα του τα βιβλία: Ο Κέρουακ έχει αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο ως οραματιστής συγγραφέας στην παράδοση του Γουόλτ Ουίτμαν και του Μαρκ Τουέιν, ενώ αναφέρεται συχνά ως ο «πρώτος μεταμοντερνιστής».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μυθιστόρημα «Η βιβλιοθήκη των ανήσυχων κόσμων» του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη (Εκδόσεις Οξύ) κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Η νέα λίστα θα συνδυάζει πωλήσεις βιβλίων και απήχηση στα social media για να αναδεικνύει τα πιο δημοφιλή αναγνώσματα
Οι επιμελητές του Μικέλα Χαρτουλάρη, Χρήστος Αστερίου και Λευτέρης Καλοσπύρος μιλούν για την ιδέα, τα μεγάλα ονόματα και το στοίχημα να γίνει η πόλη σημείο συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο
Μυθιστορήματα ιστορικά, κοινωνικά, επιστημονικής φαντασίας, παιδικά, με ήρωες πάντα τους υπερασπιστές της δικαιοσύνης
Τα βιβλία «Σατωρέ», «Το κλουβί της μέλισσας» και «Πρώτη ύλη» κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν
Μία μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα
Μια συζήτηση για τον άνθρωπο, τον μύθο και την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού
Ιδέες για ανάγνωση που ενημερώνει και εμπνέει
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες για να ξαναβρείτε τον χρόνο για διάβασμα
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες που σε περιμένουν εκεί έξω
Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας γραμμένη σαν μυθιστόρημα
Το μυθιστόρημα, «Όσα ξέρω για σένα» του Eric Chacour (μετάφραση Στέλα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Συζητήσεις, υπογραφές βιβλίων, masterclasses και μια σειρά από παράλληλες δράσεις από τις 27 ως τις 29 Μαρτίου
Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που με βοήθησε να αντιληφθώ το περίπλοκο ψηφιδωτό που σχημάτιζε τότε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Το μυθιστόρημα «Ο βομβιστής» του best selling συγγραφέα Samuel Bjørk (μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.