- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Τα Σταφύλια της Οργής»: Κυκλοφορεί το αυθεντικό χειρόγραφο
Ο συγγραφέας τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962
Κυκλοφορεί σε νέα έκδοση το χειρόγραφο των «Σταφυλιών της Οργής» του Τζον Στάινμπεκ ενός από τα πιο πολυσυζητημένα αμερικανικά βιβλία του 20ού αιώνα.
Ο ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος SP Books κυκλοφορεί σήμερα 7 Οκτωβρίου μία νέα έκδοση του βιβλίου «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάινμπεκ, παρουσιάζοντας πρώτη φορά το αυθεντικό χειρόγραφο του συγγραφέα, συμπεριλαμβάνοντας και τις βωμολοχίες που «κόπηκαν» από το μυθιστόρημα όταν κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930.
Ο Στάινμπεκ έγραψε το εμβληματικό έργο του μέσα σε λίγους μήνες, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου του 1938, και σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο το χειρόγραφο «από την αρχή μέχρι το τέλος αποκαλύπτει την αφοσίωση με την οποία προσέγγισε αυτό το έργο, με απόλυτη αποφασιστικότητα και πειθαρχία». Είναι χαρακτηριστικό ότι το χειρόγραφο δεν έχει σχεδόν καθόλου διορθώσεις από τον ίδιο, κι αυτό δείχνει πόσο προσηλωμένος ήταν στο έργο του.
Το βιβλίο του βασίστηκε σε άρθρα που είχε δημοσιεύσει σε εφημερίδα στο Σαν Φρανσίσκο. Κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ το 1940, ενώ έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Τζον Φορντ, με πρωταγωνιστή τον Χένρι Φόντα.
Ο Στάινμπεκ ήρθε αντιμέτωπος με τους κρατικούς μηχανισμούς όταν τον κατηγόρησαν ότι ψευδολογούσε και ήταν υπέρμαχος κομμουνιστικών απόψεων. Το βιβλίο για δύο χρόνια απαγορεύτηκε να διδάσκεται στα σχολεία και να βρίσκεται στα ράφια των δημόσιων βιβλιοθηκών. Παρόλα αυτά τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας, το μυθιστόρημα πούλησε πάνω από 40 χιλιάδες αντίτυπα, ενώ μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια πωλήσεις.
Σύμφωνα με τη Susan Shillinglaw, μελετήτρια του Στάινμπεκ, ο συγγραφέας άρχισε να γράφει τα Σταφύλια της οργής με μεγάλα γράμματα, που καθώς το έργο προχωρούσε γίνονταν όλο και μικρότερα, υποδεικνύοντας τη βιασύνη του να ολοκληρώσει το βιβλίο του. «Ήθελε να απαθανατίσει την ιστορία την ώρα που γραφόταν – και πράγματι, το κατάφερε. Το χειρόγραφο δίνει μια ιδέα για το τεράστιο βάρος του έργου που ανέλαβε, να καταγράψει τις κακουχίες των μεταναστών στην Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1930, αλλά και την επείγουσα ανάγκη του να τις αφηγηθεί», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι το αυθεντικό χειρόγραφο του βιβλίου φυλάσσεται στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα βιβλία «Σατωρέ», «Το κλουβί της μέλισσας» και «Πρώτη ύλη» κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν
Μία μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα
Μια συζήτηση για τον άνθρωπο, τον μύθο και την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού
Ιδέες για ανάγνωση που ενημερώνει και εμπνέει
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες για να ξαναβρείτε τον χρόνο για διάβασμα
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες που σε περιμένουν εκεί έξω
Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας γραμμένη σαν μυθιστόρημα
Το μυθιστόρημα, «Όσα ξέρω για σένα» του Eric Chacour (μετάφραση Στέλα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που με βοήθησε να αντιληφθώ το περίπλοκο ψηφιδωτό που σχημάτιζε τότε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Το μυθιστόρημα «Ο βομβιστής» του best selling συγγραφέα Samuel Bjørk (μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου
Το μυθιστόρημα «Ένας κόσμος για τον Τζούλιους» είχε βραβευτεί στο Περού και στη Γαλλία
Καζούο Ισιγκούρο και Ρίτσαρντ Όσμαν ανάμεσα στους 10.000 δημιουργούς που καταγγέλλουν κλοπή των έργων τους
Η «νεο-ηθογραφία» ως βίωμα και όχι ως πρόθεση
Συγγραφείς που τα βάζουν ευθέως και δημόσια ακόμη και με την πιο σκληρή εξουσία, χωρίς να λογαριάσουν πωλήσεις
Από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι την πορεία του κινήματος στη δεκαετία του 1990
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Η δύναμη της Ιστορίας και το λεπτό νήμα που χωρίζει τον μύθο από την πραγματικότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.