Βιβλιο

Γιάννης Νιάρρος: «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι»

«Έως σήμερα θεωρώ πως στην “Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι” ο Κούντερα δίνει έναν ορισμό για το κιτς που τον ασπάζομαι»

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 782
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Νιάρρος
© Θανάσης Καρατζάς

Το βιβλίο της ζωής μου: Ο Γιάννης Νιάρρος, ηθοποιός, θυμάται το βιβλίο «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» του Μίλαν Κούντερα που τον καθόρισε.

Μίλαν Κούντερα, «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι». Είμαι 19 χρονών και καθώς το διαβάζω νιώθω συνεχώς πως αυτός ο συγγραφέας αρθρώνει πράγματα που μέσα μου καραδοκούσαν σαν ανερμήνευτα συναισθήματα. Τα λόγια των ηρώων και οι ατάκες τους μοιάζει να κωδικοποιούν δικές μου σκόρπιες έως τότε σκέψεις. Αποφεύγω χρόνια τώρα να ξαναδιαβάσω το βιβλίο του Κούντερα γιατί δεν θέλω η εμπειρία που απέκτησα στη μέχρι τώρα ζωή μου να κοντραριστεί με την αθωότητα και τα όνειρα που έκανα για τον εαυτό μου εκείνη την εποχή. Από τότε όμως μέχρι και τώρα το μυαλό μου παίζει σκηνές από το βιβλίο και ακόμα και έως σήμερα θεωρώ πως στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» ο Κούντερα δίνει έναν ορισμό για το κιτς που τον ασπάζομαι. Συν πλην και πάνω κάτω, ο κύριος Μίλαν λέει πως δεν είναι κακό να κλαις όταν ένα κοριτσάκι από το παράθυρο κλέβει ματιές από την ευτυχία μιας οικογένειας που δειπνεί στη θαλπωρή του σπιτιού της. Αυτό το βιβλίο με βοήθησε πολύ και στο θέατρο, καθότι σε ρόλους που έπρεπε να παίξω τον λάτρη των γυναικών ή τον παραβάτη μιας μονογαμικής σχέσης μπορούσα να αντλήσω από τις απενοχοποιημένες ιστορίες μοιχείας των ηρώων του. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Φραντσέσκα Ντιοταλέβι: Το να γράψω για τη Βίβιαν Μάιερ υπήρξε άσκηση λεπτότητας, σεβασμού και θάρρους

Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση

Σμαρώ Τζενανίδου,  «Η Βενετία αλλιώς»
15 συγγραφείς συνομιλούν με τον αγαπημένο τους πίνακα στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου

Δημήτρης Τσεκούρας: Είναι αδιανόητο να μην νικάει το καλό
Δημήτρης Τσεκούρας: Είναι αδιανόητο να μη νικάει το καλό

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY