- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Χάρης Νικολακάκης εξηγεί την πολιτική των εκδόσεων Bell
Υπάρχει ιδανική στρατηγική για περιόδους σαν κι αυτή που διανύουμε;
Ο Χάρης Νικολακάκης των εκδόσεων Bell μιλάει στην Athens Voice για την εκδοτική πολιτική και ποια βιβλία πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε.
Υπάρχει ιδανική στρατηγική για περιόδους σαν και αυτή; Εσείς πώς προσαρμόσατε την εκδοτική πολιτική σας;
Το 2020 ήταν μια χρονιά ανατροπών για όλους. Κανείς δεν μπορούσε να έχει προβλέψει τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε –και συνεχίζουμε να ζούμε– λόγω της πανδημίας. Ο Covid-19 έφερε αναβολές και καθυστερήσεις στις εκδόσεις βιβλίων, αβεβαιότητα, πτώση στις πωλήσεις… Μετά το πρώτο σοκ του περασμένου Μαρτίου και της εποχής του lockdown ήρθε η συνειδητοποίηση πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, καθώς η μετά-COVID εποχή δεν θα έρθει τόσο γρήγορα όσο αρχικά ελπίζαμε. Τι θα κάνουμε εμείς; Φυσικά και θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε βιβλία, επενδύοντας τόσο σε γνωστούς, αγαπημένους συγγραφείς (για παράδειγμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες έρχονται τα νέα βιβλία των Ken Follett, Wilbur Smith και Alex North), όσο και στην ανακάλυψη νέων φωνών. Παράλληλα, αυτές τις μέρες ξεκινάμε και πάλι (μετά από αρκετά χρόνια αποχής) την παραγωγή ebooks, τα οποία δεν τα βλέπουμε ανταγωνιστικά ως προς το έντυπο βιβλίο, αλλά συμπληρωματικά για τους αναγνώστες που τα προτιμούν λόγω ευκολίας και ταχύτητας (Κυριακή στο σπίτι, δεν έχω κάτι να διαβάσω, μπαίνω στο ίντερνετ και με δύο κλικ έχω το βιβλίο στο τάμπλετ μου). Παράλληλα, σχεδιάζουμε την είσοδό μας και σε νέους τομείς, ώστε να διευρύνουμε το αναγνωστικό μας κοινό ή και, γιατί όχι, να δημιουργήσουμε νέο.
Ποιο βιβλίο ήταν η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία σας και γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Αναμφισβήτητα το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee είναι το απόλυτο long seller μας, καθώς συνεχίζει να διαβάζεται και να αγαπιέται από ανθρώπους κάθε ηλικίας από το 1984, όταν πρωτοεκδόθηκε από τα BELL σε μορφή πόκετ και με τίτλο, τότε, «Ακάνθινο στεφάνι». Το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο της Lee, που έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες και ανήκει πλέον στα κλασικά έργα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, εξακολουθεί 60 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση (το 1960) να είναι επίκαιρο και να μεταφέρει το δικό του αντιρατσιστικό μήνυμα με τον πιο απλό, ευαίσθητο και αληθινό τρόπο: μέσα από τα μάτια δύο παιδιών, της πρωταγωνίστριας Σκάουτ, αλλά και του αδερφού της Τζεμ, οι οποίοι ζουν στο Μέικομπ της Αλαμπάμα τη δεκαετία του 1930. Ο πατέρας τους, Άτικους Φίντς, είναι δικηγόρος και υπερασπίζεται έναν νεαρό μαύρο ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό μιας λευκής. Ο Άτικους πρέπει να αντιμετωπίσει τους συμπολίτες του, προκαταλήψεις, βία και υποκρισία, αλλά και να εξηγήσει στα παιδιά του πόσο σημαντικό είναι για αυτόν αλλά και για το μέλλον του τόπου το να κερδίσει αυτή την υπόθεση. Tο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» είναι ένα διαχρονικό μανιφέστο ανθρωπιάς και συμπόνιας, μια συγκλονιστική ιστορία που στέκεται απέναντι στο μίσος, στις προκαταλήψεις και στο ρατσισμό. Και είναι η απόδειξη ότι, ναι, μερικά βιβλία βοηθούν να γίνεται ο κόσμος μας λίγο καλύτερος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ποιητική συλλογή «Les Grottes – Excavating Insanity» προσπαθεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής προς τη νηφαλιότητα και την επιβίωση γράφοντας
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.