Η Κέλλυ Κουναλάκη γράφει «15 ιστορίες για την Απώλεια»
Το νέο βιβλίο της συγγραφέα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βακχικόν
Γράφει ο Απόστολος Θηβαίος
Το σημείωμα για το βιβλίο της Κέλλυς Κουναλάκη, που θα παίξει μόνο τον ρόλο του θαυμαστικού σε ένα υπέροχο σύνολο, θα πρέπει να λάβει υπόψη του την εξής συνθήκη. Ή απλώς να λύσει τον μυστηριώδη γρίφο της Απώλειας που οι εκδόσεις Βακχικόν φέρνουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Οι ιστορίες με τους κοινούς αρμούς που γεννιούνται και πεθαίνουν στα στενά πλαίσια του βιβλίου διατυπώνουν ένα αίσθημα αντιστρόφως ανάλογο στην περίπτωση της δημιουργού. Οι φίλοι της −ή αλλιώς αυτές οι ξαφνικές φλόγες, αναγκαστικές, χίλιες και μία όψεις του συγγραφέα− κοιτάζουν τον κόσμο μέσα από το πρίσμα ενός γεγονότος τόσο δυναμικού και τόσο αδιάφορου ταυτόχρονα, όπως η απώλεια. Από τα μικρά ως τις πιο καίριες σημασίες της ύπαρξής μας, από τους αγαπημένους συνοδοιπόρους ως τις φριχτά κυνικές στατιστικές σαρώνουν πάντα ο χρόνος και η απώλεια. Ποτέ άλλοτε τόση στροφή στη μνήμη, σαν να μη σημαίνει τίποτε ο μέλλοντας χρόνος, ποτέ τόσο οδυνηρή η έννοια της απώλειας.
Η συγγραφέας πραγματεύεται το ανθρώπινο στοιχείο, η προσέγγισή της αφορά το πρόσωπο και μόνο. Τα πράγματα παίζουν έναν ρόλο μεταφυσικό, όμως στις ιστορίες της η ίδια ή κάποια άλλη που γυρεύει να μάθει τον τρόμο από την αρχή, κάποια οπλισμένη με όλο το θάρρος αυτού του κόσμου, κάποια με την αντοχή ενός κυματοθραύστη ζωγραφίζει στο χαρτί τις πιο παράξενες ψυχολογίες. Νύχτες ψυχοτρόπες, βουτηγμένες στην απώλεια, παράξενα σύμπαντα παράλληλα αυτού του κόσμου και αυτού του παιχνιδιού χαλασμένοι κανόνες.
Το βιβλίο «15 Ιστορίες για την Απώλεια» των εκδόσεων Βακχικόν κατατάσσει μεμιάς τη συγγραφέα σε εκείνες τις γραφές που κατορθώνουν να μεταθέσουν όλους τους υπερσυντέλικους στο παρόν, διαμορφώνοντας εσωτερικές αυλές, κρυμμένα οδοντιατρεία σαν εκείνο που σύχναζε ο θυελλώδης άγιος της οδού Σκουφά. Εκεί δεν κρύβεται το θαύμα και η πίκρα και ίσως το μυστήριο να παίρνει τη μορφή των πραγμάτων και των προσώπων που χάθηκαν για να αφοσιωθούν στη θηριωδία των απολεσθέντων.
Πόσοι άνθρωποι και πόσα πράγματα συνωστίζονται στους λόφους των παιχνιδιών από την ιστορία με τίτλο Τα ξεχασμένα, που για τον γράφοντα συνιστά ένα ακλόνητο επιχείρημα, κάπως αποστομωτικό, για εκείνους που στηλιτεύουν την αθρόα, τη δίχως ποιότητα τάχα βιβλιοπαραγωγή. Οφείλουμε εδώ να σημειώσουμε πως στις μέρες μας οι όροι δημιουργίας του βιβλίου ως αντικειμένου συνθέτουν μια παραγωγή και μια διαδικασία υποταγμένες πλήρως στο κοινό αίσθημα.
Πού έχεις τα παλιά σου παιχνίδια; Το τραίνο, το αυτοκινητάκι, το ξύλινο σπαθί; Τον δικό σου άνθρωπο; Τρέξε να φέρεις το ξύλινο κουτί με τις λαμπρές ανακαλύψεις σου. Μην φοβάσαι, παλιά ήταν φωτογραφίες, ο καιρός όμως βλέπεις κατέστρεψε τα πάντα. Καμιά φορά ορισμένοι τολμηροί πασχίζουν να συνθέσουν τα κομμάτια, να βρουν πώς μοιάζει ένα στέρεο πρόσωπο, να μάθουν ξανά πώς δεν έχουν να μοιραστούμε παρά αυτά τα σώματα. Και ίσως η απώλειά τους αποφασιστικά να μετράει μες στους κόλπους του βίου μας. Μα είναι κηροστάτες και εικονοστάσια, μια συνήθεια σαν προσευχή έξω στις ερημιές. Μην διστάζεις, κοίταξε στο βάθος επιπλέει το παλιό σου πρόσωπο. Δεν σώζονται τα χαρακτηριστικά σου, δεν σώζονται γιατί τώρα πάνω σου παλιώνουν επτά, χαμένες πόλεις., Μια διόλου ευκαταφρόνητη απόσταση ανάμεσα σε σένα και σ΄εκείνη την παλιά ιστορία του κοριτισιού με την ανοιξιάτικη ομπρέλλα, την γιορτή στο χωριό με όλους ζωντανούς και ακμαίους, σε μια θρυλική εκδοχή της ζωής μας. Ξέρω, ξέρω είναι δύσκολο το αντίβαρο των άστρων και για να επιτευχθεί χρειάζεται έναν αποφασισμένο, τελικό σκοπό, απαιτείται ο τέλειος λαιμός της Βάκχας την ώρα που κοινωνεί την σύνοδο της ζωής.
Και που ίσως να συνιστά την πρώτη και τελευταία αφορμή για το εξαιρετικό βιβλίο της Κέλλυς Κουναλάκη. Απέναντι στους παράξενους πρωταγωνιστές των 15 Ιστοριών για την Απώλεια των εκδόσεων Βακχικόν, εμπρός στην αφοπλιστική τους τρυφερότητα αυτό το σημείωμα στέκει υποστηρικτικά. Και το κάνει με μια υπόμνηση θαυμαστική για την Κέλλυ Κουναλάκη που ήδη συγκαταλέγεται στην εγχώρια βιβλιοπαραγωγή από το 2017.
Δεν θα μου φέρεις τα παλιά σου παιχνίδια; Αν δεν θυμάσαι, δεν πειράζει, όλοι έχουμε σκοτώσει κάποτε κάτι δικό μας. Αυτά ποντάρουμε στην ζωή, ποτέ με το μέρος της. Καμιά φορά πιανόμαστε από κάτι μικρά φωτάκια και όλο επιστρέφουμε. Πονάμε λίγο και φεύγουμε περισσότεροι γιατί απλά μας νιώσαμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Η Ιστορία, το βίωμα, τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες συμπορεύονται με τη μυθοπλασία
Η χαρισματική αφήγηση του Morris, μέσα από σημαντικές πηγές και σπουδαίο documentation
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.