- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πολλά ειπώθηκαν για τη Δημουλά, ας επιστρέψουμε στο παγκάκι της ποίησής της.
Επιτέλους, νέος εκδότης για τον Πολ Όστερ – από το 2007 είχε ο Ζαχαρόπουλος να δημοσιεύσει κάτι δικό του. Το Μεταίχμιο υπόσχεται νέες μεταφράσεις για την «Τριλογία της Νέας Υόρκης», την «Επινόηση της μοναξιάς» και το «Παλάτι του φεγγαριού». Αρχή θα γίνει το φθινόπωρο με τα ανέκδοτα «Sunset Park» και «Ιnvisible».
Στο «Sunset park» ο πιο Ευρωπαίος από τους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς –τι ανθεκτικό κλισέ!– «παίζει» με τις ταυτότητες των ηρώων του ενώ κλονίζονται από την οικονομική κρίση. Εντελώς συμπωματικά, δύο απ’ αυτούς διαβάζουν την ίδια έκδοση του «Μεγάλου Γκάτσμπι». Παρένθεση: Πειράζει που δεν ξετρελάθηκα με τη φαντασμαγορία του Λούρμαν;
Κάθε βιβλίο κρύβει κι άλλα μέσα του, αλλά πίσω από το «Απαραίτητο φως» της Ντορίνας Παπαλιού υπάρχει ολόκληρη βιβλιοθήκη! Κι όμως, το πραγματολογικό του υλικό –για την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, τη γενιά του ’30, τις μεταπολεμικές αναζητήσεις κλεμμένων έργων τέχνης– δεν καπελώνει την καλοδουλεμένη πλοκή του. Υπερβολές; Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε (Ίκαρος).
Πολλά ειπώθηκαν για τη Δημουλά, ας επιστρέψουμε στο παγκάκι της ποίησής της. Το ανατέμνει ο Κώστας Παπαγεωργίου, έμπλεος θαυμασμού, στο «Κική Δημουλά - Χρονικογράφος του εφήμερου« (Κέδρος). Παρεμπιπτόντως, πριν ακόμα γράψει στον Αντώνη Σαμαρά, ο Νάνος Βαλαωρίτης είχε υποσχεθεί στον «Ψυχογιό» τη νέα ποιητική συλλογή του. Θα βγει τον Σεπτέμβριο με τίτλο «Πικρό καρναβάλι». Και ο νοών νοήτω.
Ζάχος Ε. Παπαζαχαρίου: «Περιπέτειες στην Ευρώπη» (Φαρφουλάς). Τα διηγήματα που ενέπνευσαν στον Νίκο Παναγιωτόπουλο τη νέα του ταινία «Λιμουζίνα», που ανοίγει και κλείνει στο παρισινό καφέ Saint Claude, στέκι των Ελλήνων επί χούντας. Ιδού τα παρατσούκλια των ηρώων αυτής της σουρεαλιστικής κωμωδίας: Μπέκετ, Αραμπάλ, Κολέτ, Νόρμαν Μέιλερ. Ένα κι ένα!
Υπάρχουν ανέκδοτα γραπτά του Ντ. Τζ. Σάλιντζερ; Κι αν ναι, γιατί τα είχε κλειδωμένα; Στις 6 Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε. Τότε θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει εδώ και μια δεκαετία ο σεναριογράφος του «Αρμαγεδδών» Σέιν Σαλέρμο, ταυτόχρονα με την έκδοση από τον Simon & Schuster’s ενός συνοδευτικού τόμου 750 σελίδων. Σκάω από περιέργεια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Γιατί το «Might Is Right», ένα βιβλίο 19ου αιώνα, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο
Πρωτότυπες εκδόσεις από τους Σπύρο Μαντζαβίνο, Ουίλιαμ Κέντριτζ και Σεραφείμ Σανσαρίδη
Ο 62χρονος συγγραφέας τιμήθηκε για μυθιστόρημα που ανασυνθέτει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο μεταπολεμικό Παρίσι
paint/inks | Περιπλανήσεις στο σύμπαν των εικόνων και των λέξεων: Η νέα στήλη του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στην Athens Voice
Τα βιβλία προσφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Οι κρυφές ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Ένα εβδομαδιαίο podcast για το βιβλίο, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Βιβλία για βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για κάθε αναγνωστικό γούστο
Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την εξαιρετική περιγραφική δύναμη της συγγραφέως και την ικανότητά της να μετατρέπει έναν συγκεκριμένο τόπο —εδώ, τη Χάβρη— σε ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Χωράνε στην τσάντα, μέχρι και στην τσέπη, και διαβάζονται ωραία, το καθένα με το δικό του τρόπο
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 60 χρόνων προσφοράς του ΜΙΕΤ στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό
Από τη Θήβα και τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τις μεγάλες συναυλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.