- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το αμαρτωλό της παρελθόν
Μιας πολιτικού έρχεται 25 χρόνια μετά να στοιχειώσει την καριέρα της
Στο τελευταίο βιβλίο του Λέιφ Πέρσον «Άλλη εποχή, άλλη ζωή» (εκδ. Ψυχογιός) το παρελθόν μιας πολιτικού έρχεται 25 χρόνια μετά να στοιχειώσει την καριέρα της. Ο Σουηδός Λέιφ Πέρσον μάς συστήθηκε με το βιβλίο «Ένας ατέλειωτος σουηδικός χειμώνας», πρώτο μιας τριλογίας που παρακολουθεί τη σουηδική κοινωνία μετά τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε.
Εκεί, η πλοκή είχε ως καταληκτική ημερομηνία την 28/2/1986 και μικρό χρονικό άνυσμα. Εδώ η ιστορία ξεκινάει το 1975 με την κατάληψη της γερμανικής πρεσβείας της Στοκχόλμης από ομάδα της RAF, με αίτημα την απελευθέρωση φυλακισμένων μελών της φράξιας Μπάαντερ-Μάινχοφ. Η επιχείρηση τελειώνει με την ανατίναξη του κτιρίου και τον τραυματισμό ομήρων και τρομοκρατών. Όμως, ενώ υπάρχουν υπόνοιες πως τους Γερμανούς βοήθησαν Σουηδοί, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Με ένα πήδημα στο χρόνο βρισκόμαστε στο 1989, για να παρακολουθήσουμε την προσπάθεια διαλεύκανσης από μέρους της αστυνομίας μιας δολοφονίας. Τελικά ο δολοφόνος δεν θα βρεθεί και αυτή η υπόθεση θα μπει στο αρχείο. Το 1999 πλέον οι δύο φαινομενικά άσχετες υποθέσεις θα ενωθούν, όταν η αστυνομία χρειαστεί να σκαλίσει το παρελθόν μιας πολιτικού που προορίζεται για τη θέση της υπουργού Αμύνης. Τα ενοχοποιητικά στοιχεία είναι πραγματικά ή μπήκαν σφήνα από μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά, σε περίπτωση υπουργοποίησή της, ως εκβιαστικά στοιχεία;
Οι ήρωες του Πέρσον μπορεί να είναι αστυνομικοί, τα βιβλία του όμως είναι καθαρόαιμα πολιτικά θρίλερ. Η σχέση του δεύτερου με τον πρώτο τόμο αρχίζει και τελειώνει με την παρουσία κάποιων από τους αστυνομικούς, που ακόμα και αν τους παρακολουθούμε στην προσωπική τους ζωή τίποτα δεν δείχνει πως δημιουργήθηκαν για να επιβληθούν στο πάνθεον των ντετέκτιβ. Αν στον πρώτο τόμο η ανάλυση της κοινωνίας ήταν πολύ έντονη, εδώ η μόνη εστιασμένη κριτική του συγγραφέα είναι πάνω στις ρατσιστικές αντιλήψεις ενός μέρους της κοινωνίας για τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς (δες ομοφυλοφιλία).
Αυτό που ενδιαφέρει τον Πέρσον είναι να αποκαλύψει τον τρόπο που οι μυστικές υπηρεσίες παρεισδύουν στη σουηδική εξουσία, αλλά και να δείξει το παιχνίδι που στήθηκε πάνω στα αρχεία της Στάζι, για παράδειγμα, που όταν έπεσε η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας βγήκαν στην ελεύθερη αγορά με ονόματα μυστικών πρακτόρων της Δύσης. Και εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του βιβλίου. Γιατί μέχρι τότε έχεις την εντύπωση πως διαβάζεις ένα μεγάλο εισαγωγικό κείμενο. (Η μετάφραση είναι του Γρηγόρη Ν. Κονδύλη)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.