- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λεπτομέρειες 408
Τι βιογράφος ταιριάζει σ’ έναν από τους πιο αυτοαναφορικούς πεζογράφους του πλανήτη;
●Τι βιογράφος ταιριάζει σ’ έναν από τους πιο αυτοαναφορικούς πεζογράφους του πλανήτη; Ο Φίλιπ Ροθ κατέληξε στον Μπλέικ Μπέιλι, βιογράφο και του Γιέις, και δεσμεύτηκε να του δώσει απεριόριστη πρόσβαση στο αρχείο και την αλληλογραφία του. Υποθέτω ότι ο Μπέιλι δεν θα διστάσει να εμπιστευτεί τον Ροθ ως προς το ποιος του ενέπνευσε τον πρωταγωνιστή στο «Ανθρώπινο στίγμα» – σε αντίθεση με τη Wikipedia που... του έψησε το ψάρι στα χείλη.
●Αυτές τις μέρες ξαναδιαβάζω την «Πατρική κληρονομιά», στη μετάφραση του Τάκη Κιρκή, που τον Νοέμβριο θα ενσωματωθεί στις εκδόσεις Πόλις. Το βιβλίο όπου ο Ροθ παρακολουθεί τη μάχη ενός ευέξαπτου, πείσμωνα κι ακαταπόνητου Εβραίου, του πατέρα του, με την ανημπόρια της αρρώστιας και τον εξευτελισμό των γηρατειών. Τι απόλαυση! Γέλια και δάκρυα ανακατεμένα, σ’ ένα έξοχο κράμα συγκρατημένης αφήγησης και συναισθηματικής ισορροπίας.
●Στο περιθώριο του φεστιβάλ της Δράμας, τις προάλλες, ο Βασίλης Τσιαμπούσης παρουσίασε τον Θανάση Βαλτινό και το πιo βατό, το πιo συναισθηματικό από τα βιβλία του, τον αυτοβιογραφικό, υποτίθεται, «Ανάπλου» (Εστία). Κι από τη... μεγάλου μήκους κουβέντα τους φάνηκε πως ο Βαλτινός, όσο απολαμβάνει να μας ξεγελάει, άλλο τόσο δυσφορεί με τις «ολέθριες» παρεξηγήσεις από τις πολιτικές παραναγνώσεις των γραπτών του. Ιδού έδαφος για διατριβές!
●Ποιοί συγγραφείς «δάνεισαν» σενάρια στους μικρομηκάδες; Τσέχοφ, Μπέκετ, Πίτερ Κάρεϊ, Χρήστος Οικονόμου, Λευκάδιος Χερν. Οι ταινίες του φεστιβάλ προβάλλονται από σήμερα στην Ταινιοθήκη. Κι ανάμεσά τους, οι «Ιδιότητες του 2» του Αχιλλέα Κυριακίδη, θιασώτη της μικρής φόρμας και στο σινεμά: ο καημός ενός ανθρώπου που αλλιώς ζει κι αλλιώς θα ’θελε να ζούσε, σε 15΄ χωρίς διαλόγους, με εικόνες υψηλής αισθητικής.
●Το «πιο μικρό ελληνικό που αγάπησε» ο καθηγητής πληροφορικής στο Μπέρκλεϊ κι από τους συντελεστές του «Logicomix», Χρίστος Παπαδημητρίου, κλεμμένο από τη στήλη «Πατριδογνωσία» του «Κ»: το ότι εδώ, όταν σε ρωτάνε «τι κάνεις;» έχεις την άνεση να παραδεχτείς πως είσαι χάλια. Μια πολυτέλεια που ίσως στερείται ο Μπιλ Γκέιτς, ο παλιός του μαθητής στο Χάρβαρντ. Το νέο βιβλίο του Παπαδημητρίου είναι μυθιστόρημα («Ανεξαρτησία», μτφ. Χίλντα Παπαδημητρίου, Πατάκης) και τα πλοκάμια του φτάνουν ως το 1821!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σπουδαίος συγγραφέας της νουάρ λογοτεχνίας γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1888
Ένα βιβλίο για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής αλλά και για τη φιλία και την ανθρωπιά
Ο ρομαντισμός σκέτος είναι αφέλεια, ο κυνισμός σκέτος είναι παραίτηση. Το βιβλίο ζει ανάμεσα στα δύο.
Τα τοπόσημα της Αττικής, ο Άγιος Διονύσιος Σολωμός, ο Έρως (άπιαστος), η θάλασσα τον χειμώνα, η ελληνικότητα που έχουμε κι αυτή που ψάχνουμε
43 χρόνια μπλουζ, χωρίς απομιμήσεις
Μιλήσαμε με τον Θάνο Γώγο και την Μάρια Ντεγιάνοβιτς, εκδότες της Θράκας και διοργανωτές του Φεστιβάλ, για την πιο λαχταριστή και πολυαναμενόμενη λογοτεχνική σύναξη του καλοκαιριού
«Τις Κυκλάδες δεν τις έχω γνωρίσει ακόμη, τις υποψιάζομαι»
Συγγραφέας και δικηγόρος, κινείται παράλληλα στον κόσμο της λογικής και της ποίησης και μιλάει για το τελευταίο του βιβλίο «Παραξενιά – άηχα κι ακοινώνητα στιχουργήματα»
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για παιδιά και εφήβους
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει non fiction σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει τις σελίδες του καλοκαιριού
Η γνωστή πολιτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τη λογοτεχνία, τη μνήμη, τους καθημερινούς ανθρώπους και τους «απείθαρχους» ήρωές της
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το βιβλίο παρουσιάζεται στην Cantina Social στις 23/07 και ώρα 20:00, όπου και θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.