- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δύο σπουδαίες παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ένα ανατρεπτικό δικαστικό θρίλερ και μια εντυπωσιακή θεατρική διασκευή ενός σπουδαίου έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Ελληνικός Κόσμος: Δύο κλασικά έργα με σπουδαίους συντελεστές για τη δύναμη της δικαιοσύνης και της αγάπης
Ένα ανατρεπτικό δικαστικό θρίλερ και μια εντυπωσιακή θεατρική διασκευή ενός σπουδαίου έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας ζωντανεύουν στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Η ετυμηγορία στον Ελληνικό Κόσμο
Ο Φρανκ Γκάλβιν είναι ένας ξεπεσμένος αλκοολικός δικηγόρος, ο οποίος βλέπει την καριέρα του να βρίσκεται σε τέλμα. Ωστόσο, του προσφέρεται μια τελευταία ευκαιρία όταν αναλαμβάνει μια υπόθεση που αφορά την Ντέμπορα Κέιτ, μια νεαρή γυναίκα που έπεσε σε κώμα λόγω ιατρικού λάθους σε νοσοκομείο της καθολικής εκκλησίας στη Βοστώνη. Το νοσοκομείο εκπροσωπείται από τον ισχυρό και αδίστακτο δικηγόρο Εντ Κονκάννον και η υπόθεση φαίνεται εκ των προτέρων χαμένη, καθώς η εκκλησία και οι μεγαλογιατροί προστατεύονται από ένα πανίσχυρο σύστημα θεσμών.
Ο Γκάλβιν, παρά τις προσωπικές του αδυναμίες, αποφασίζει να δώσει τον δικό του αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης και τη διεκδίκηση της αλήθειας. Στην πορεία, έρχεται αντιμέτωπος με τη διαφθορά και την υποκρισία των ισχυρών, ενώ η δίκη εξελίσσεται σε μια σκληρή μάχη αρχών και αξιών. Ο ήρωας, μέσα από τις δυσκολίες της υπόθεσης, ανακαλύπτει ξανά τη χαμένη του πίστη στη δικαιοσύνη και τον ίδιο του τον εαυτό. Η δικαστική διαμάχη δεν αφορά μόνο την ιατρική αμέλεια, αλλά φέρνει στην επιφάνεια βαθύτερες συγκρούσεις ανάμεσα στο άτομο και το σύστημα, την ακεραιότητα και την ανηθικότητα.
Η «Ετυμηγορία» του Barry Reed, η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» και της Θέασις Δράσεις Πολιτισμού, είναι ένα δικαστικό θρίλερ που πραγματεύεται την έννοια της δικαιοσύνης και της ηθικής. Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε θεατρική διασκευή της Margaret May Hobbs και μετάφραση της Μυρτώς Μπότσαρη. Τη σκηνοθεσία επιμελείται ο Πέτρος Ζούλιας, ο οποίος συνεργάζεται και πάλι, μετά την τεράστια επιτυχία του «DA» του Hugh Leonard, με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Ο πρωταγωνιστής ενσαρκώνει έναν χαρακτήρα που ακροβατεί μεταξύ αποτυχίας και λύτρωσης. Πρωταγωνιστούν: Ζέτα Δούκα, Γιώργος Σουξές, Νίκος Αρβανίτης, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κώστας Καζάκας, Δημήτρης Καραμπέτσης, Γεωργία Καλλέργη, Άννα Μονογιού, Μανώλης Γεραπετρίτης, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Τσουρουνάκης, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Παντελής Ψακίδης. Στον ρόλο της μητέρας εμφανίζεται η Χριστίνα Τσάφου.
Η πολυεπίπεδη πλοκή του δεν είναι απλώς μια δικαστική διαμάχη· εξερευνά την ανθρώπινη ανάγκη για ηθική και δικαιοσύνη σε έναν κόσμο γεμάτο αδικία και διαφθορά. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους θεσμούς και το άτομο που αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη αποτελεί τον πυρήνα του έργου, ενώ ο Γκάλβιν αναγεννάται και βρίσκει έναν νέο σκοπό στη ζωή του. Το έργο του Reed είναι μια διαχρονική ιστορία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ηθική, προσκαλώντας το κοινό να στοχαστεί πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.
Παραστάσεις Τετάρτη
Πέμπτη & Κυριακή στις 19:00
Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
Οι Άθλιοι στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Ελληνικός Κόσμος
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το αριστούργημα του Βίκτορος Ουγκό «Οι άθλιοι», υπό τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Ένα από τα πιο κλασικά έργα τής παγκόσμιας λογοτεχνίας, άφθαρτο στον χρόνο, που συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο ζωής για τον άνθρωπο. Η σκηνοθέτρια, με βαθιά αφοσίωση στον πυρήνα του έργου, μας οδηγεί σε ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, μέσα από τη συγκλονιστική ιστορία του Γιάννη Αγιάννη. Η αγάπη και η λύτρωση, που καθοδηγούν τους χαρακτήρες, μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα που εξακολουθεί να εμπνέει τους θεατές.
Σε αυτή την υπερπαραγωγή για μικρούς και μεγάλους βρίσκεται επί σκηνής ένας θίασος 23 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων ο Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννης Αγιάννης και ο Μιχάλης Μαρκάτης ως Ιαβέρης. Σε κεντρικούς ρόλους του έργου συναντάμε τους ηθοποιούς Τάσο Χαλκιά, Βασιλική Ανδρίτσου, Νίκη Παλληκαράκη, Ορέστη Τρίκα, Κωνσταντίνο Μουταφτσή κ.ά., ενώ την πρωτότυπη μουσική και τα live τραγούδια, σε στίχους Μαγδαληνής Παλιούρα, επιμελείται ο Γιάννης Οικονόμου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Φιλίππου, τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και τις χορογραφίες η Χριστίνα Φωτεινάκη. Η παράσταση τιμά τη διαχρονική αξία του έργου, προσφέροντας μια εμπειρία που αγγίζει τις ψυχές των θεατών, με τον θίασο να ανυπομονεί να μοιραστεί για ακόμα μια χρονιά αυτή τη μοναδική ιστορία αγάπης και ανθρωπιάς.
Παραστάσεις Σάββατο στις 14:30
Κυριακή στις 11:30
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου, με το βλέμμα στο μέλλον
Η συν-σκηνοθέτρια Ντιάνα Θεοχαρίδη μιλάει στην ATHENS VOICE για το τολμηρό έργο περί ρευστότητας των φύλων
Η ιστορική «Κάρμεν» του 1875 αναβιώνει στη Λυρική μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Ρομάν Ζιλμπέρ
Οι πρεμιέρες και εκείνες που ρίχνουν αυλαία το προσεχές διάστημα
Θηριοτροφείο στο Θέατρο Δρόμος, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσεκούρα
Lemon & Special Piano Night για την πιο πολυταξιδεμένη θεατρική παράσταση στην Ελλάδα - Ανοιχτό Θέατρο «Αλίκη Βιουγιουκλάκη» Βριλήσσια
Όταν ο ανθρώπινος πόνος και η οδύνη μεταμορφώνονται σε εκδίκηση
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο στο Θέατρο Δάσους και θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο στην Επίδαυρο
Η ζωή του σαν σκηνή – τώρα στη «Τζένη Τζένη» του Νίκου Καραθάνου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μια αναμέτρηση με την κλασική ταινία της Φίνος Φιλμ
Η νέα διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη είναι η απάντηση στην τρέλα με την τρέλα
Η παράσταση κινείται στο όριο θεάτρου και μουσικής αφήγησης. Δεκαέξι τραγούδια και ενότητες λόγου οργανώνονται σε μια ενιαία σκηνική ροή που παρακολουθεί τη διαδρομή μιας ανθρώπινης ζωής
Θεατρικές πρεμιέρες και έργα που παίζονται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης
Μια μουσικοθεατρική παράσταση όπου ο χρόνος ξεφεύγει από τη γραμμική του πορεία
Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται την Τασούλα, την πρωταγωνίστρια της παράστασης στο θέατρο Παλλάς, σε διπλή διανομή
Ένα από τα πιο προκλητικά και ριζοσπαστικά μυθιστορήματα της γαλλικής λογοτεχνίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το αυτοβιογραφικό έργο της νομπελίστριας μεταφέρεται από την ομάδα ETÚTI στο Blue Box Creative Studio
Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Άτοσσα, ο Δημήτρης Καταλειφός ως Δαρείος, ο Αναστάσης Ροϊλός ως Ξέρξης και ο Σταύρος Σβήγκος ως Αγγελιοφόρος
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν έρχεται για λίγες μέρες στην Αθήνα
Μετά την επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λιλής Ζωγράφου έρχεται στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.