Θεατρο - Οπερα

13 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 1 - 7 Φεβρουαρίου 2024

«Περσεφόνη» στο Μέγαρο, «Κάρμεν» στη Λυρική Σκηνή αλλά και από τη MET, η ζωγραφική του Μιχάλη Οικονόμου στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, «Οι δύο χέστηδες» στο Θέατρο Τέχνης κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 902
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Περσεφόνη": Η Σαβίνα Γιαννάτου και η μονωδός Άννα Αναστασία Σμέρου στη νέα όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου και της Έλλης Παπακωνσταντίνου © Alex Kat
"Περσεφόνη": Η Σαβίνα Γιαννάτου και η μονωδός Άννα Αναστασία Σμέρου στη νέα όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου και της Έλλης Παπακωνσταντίνου © Alex Kat

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 1-7 Φεβρουαρίου 2024

Ακολουθώντας την «Περσεφόνη»
Ένα μελωδικό ταξίδι στη σφαίρα του μύθου αλλά και στην εποχή μας επιχειρούν ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος και η Έλλη Παπακωνσταντίνου με τη νέα τους όπερα. Με αφετηρία τον αρχαίο μύθο της Δήμητρας και της Κόρης, καταθέτουν μια ποιητική αφήγηση «για την αέναη, μυστική σχέση ζωής και θανάτου», μέσα από τα μονοπάτια της φιλοσοφίας, της οικολογίας και του φεμινισμού, διαπλέκοντας το τραγούδι των μονωδών με φωνές του Κόσμου αλλά και με συγκινησιακά φορτισμένους ηλεκτρονικούς και οργανικούς ήχους. Δείτε εδώ όσα μας είπε η σκηνοθέτις για την παράσταση.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 1 Φεβρουαρίου στις 21:00

Η Άννα Αναστασία Σμέρου στην "Περσεφόνη"
"Περσεφόνη": η μονωδός Άννα Αναστασία Σμέρου © Alex Kat

Τα δυο πρόσωπα της Κάρμεν
Και… χορεύει και τραγουδά αυτή την εβδομάδα η διάσημη ηρωίδα του Ζορζ Μπιζέ. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή (στις 7-25 Φεβρουαρίου) ο διακεκριμένος χορευτής και χορογράφος ΓιόανΊνγκερ μας συστήνει το έργο που δημιούργησε για το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας και επικεντρώνεται στην ερωτική απόγνωση του Δον Χοσέ και στο θέμα της βίας μέσα,όμως, από τη ματιά ενός παιδιού. Στο Μέγαρο, πάλι, (3 Φεβρουαρίου στις 19:55) προβάλλεται σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση η νέα οπερατική παραγωγή της ΜΕΤ της Νέας Υόρκης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κάρρι Κράκνελ, ενώ τον ομώνυμο ρόλο κρατά η 27χρονη Ρωσίδα μέτζο σοπράνο Αϊγκούλ Ακμέτσινα.

«Κάρμεν» σε χορογραφία Γιόαν Ίνγκερ στην ΕΛΣ
«Κάρμεν» σε χορογραφία Γιόαν Ίνγκερ στην ΕΛΣ © Valeria Isaeva

Τα αισθαντικά τοπία του Μιχάλη Οικονόμου
«Θέλω να δώσω αίσθημα, όσο μπορώ περισσότερο αίσθημα….» τόνιζε ο ίδιος ο Μιχάλης Οικονόμου και στα έργα του κατάφερνε να αποτυπώνει με τον πιο εκφραστικό τρόποακόμα και την αίσθηση του κλίματος, τη μυστηριακή υγρή ατμόσφαιρα, την ομορρυθμία ανάμεσα στο φως και στην ομίχλη. Μετά την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ του Μετσόβου, 116 δημιουργίες αυτού του –πρόωρα χαμένου– ανανεωτή της νεοελληνικής ζωγραφικής έρχονται να μας συναντήσουν και στην Αθήνα για να μας ταξιδέψουν στην αγαπημένη του Martigues, την Ύδρα, σε ψαροχώρια κι εξοχές με κυπαρίσσια.
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, 1 Φεβρουαρίου-12 Μαΐου 

Μιχάλης Οικονόμου, "Κοντά στα Μέγαρα"
Μιχάλης Οικονόμου, "Κοντά στα Μέγαρα". Ιδιωτική συλλογή

Απέναντι σε «Δύο χέστηδες»
Το μέλλον της Καικίλια (Κλέλια Ανδριολάτου) κρέμεται από δύο… χέστηδες: τον πατέρα της (Θέμης Πάνου), που δεν τολμά να αρνηθεί το χέρι της σε έναν αλαζόνα προικοθήρα,και τον ντροπαλό αγαπημένο της (Γιώργος Γλάστρας) που δεν τολμά να της κάνει πρόταση γάμου. Στη μονόπρακτη φαρσοκωμωδία του Ευγένιου Λαμπίς, όμως, η ηρωίδα παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Τις περιπέτειές της μας συστήνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο μεγάλος μας θεατράνθρωπος Βασίλης Παπαβασιλείου.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, από τις 2 Φεβρουαρίου

«Οι δύο χέστηδες» με τους Θέμη Πάνου, Κλέλια Ανδριολάτου και Γιώργο Γλάστρα
«Οι δύο χέστηδες» στο Θέατρο Τέχνης με τους Θέμη Πάνου, Κλέλια Ανδριολάτου και Γιώργο Γλάστρα © Ελευθερία Νικολαϊδου

Αντρέγιεφ στη σκηνή
«Δεν ξέρω ακόμη και τώρα αν προσποιόμουν ότι είμαι τρελός για να σκοτώσω ατιμωρητί ή αν σκότωσα γιατί ήμουν τρελός· μάλλον δεν θα ’χω ποτέ τη δυνατότητα να μάθω» ομολογεί ο ήρωας του Λεονίντ Αντρέγιεφ στη «Σκέψη». Μ’ αυτό το γραμμένο το 1902 έργο του Ρώσου συγγραφέα καταπιάνεται σκηνοθετικά φέτος ο Χάρης Φραγκούλης. Στον ρόλο του γιατρού Κερζέντσεφ, ο οποίος έχει δολοφονήσει έναν στενό του φίλο και καταθέτει την απολογία του στους κριτές του, ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.
Θέατρο Σφενδόνη, από 2 Φεβρουαρίου 

«Η σκέψη» με τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη
© Φίλιππος Πανούλης

Αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο
Τις δύο τελευταίες, πιο άγνωστες και παραγνωρισμένες ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη παρουσιάζει, σε αποκατεστημένες κόπιες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο Ρομαντικό σημείωμα (1978), την «πιο εσωστρεφή εικαστικά και θεματικά ταινία του», ξεδιπλώνει την εξομολόγηση του έρωτα τεσσάρων φίλων για την ίδια γυναίκα, ενώ στηΣόνια (1980), η νεαρή, ονειροπόλα πρωταγωνίστρια (Αντιγόνη Δουδούμη) ερωτεύεται έναν ώριμο οικογενειάρχη, καθηγητή μουσικής (Σπύρος Φωκάς). Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση (με τους σκηνοθέτες Μάρκο Χολέβα, Δώρα Μασκλαβάνου, Γιάννη Βεσλεμέ και Νίκος Πάστρας και τον μουσικό Kristof) και πάρτυ στη στοά Κοραή.
Άστορ, 5 Φεβρουαρίου στις 19:00

"Ρομαντικό σημείωμα" του Τάκη Κανελλόπουλου
"Ρομαντικό σημείωμα" του Τάκη Κανελλόπουλου

Η «Αλίφειρα» του Ανδρέα Στάικου
Ως μια «μια εξωφρενική, όσο και πικρή κωμωδία» συστήνει ο γνωστός συγγραφέας το νέο του έργο που σκηνοθετεί στη Σκηνή Ωμέγα του ΔΘΠ. Μας μεταφέρει σε μια, γνωστή από την αρχαιότητα, πόλη, όπου οι κάτοικοι μέσα στην ερημιά και τη μοναξιά, είναι παραδομένοι σε ατέρμονη προσμονή. Η άφιξη μιας αμφιλεγόμενης εκκεντρικής προσωπικότητας και ενός νεαρού αρχαιολόγου θα αναζωπυρώσουν παλαιούς ανεκπλήρωτους έρωτες και θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τις 5 Φεβρουαρίου

Η «Αλίφειρα» του Ανδρέα Στάικου στο ΔΘΠ
© Ραφαήλ Σουλιώτης

Shifting Time: Ο χορός και ο χρόνος
Τέχνη συνώνυμη της νεότητας και της σωματικής ρώμης, ο χορός θέτει πλαίσια σφιχτά στους εκφραστές της. Πώς αντιμετωπίζουν,όμως, οι χορευτές το πέρασμα του χρόνου και τις επιπτώσεις του; Στη νέα παραγωγή της ομάδας Griffón, σε χορογραφία του Γιάννη Νικολαΐδη, οι έμπειρες περφόρμερ Σταυρούλα Σιάμου και Αγγελική Στελλάτου μοιράζονται μια αφήγηση για τον άνθρωπο, τον χρόνο και τη φθορά, για τη σωματική αντοχή και τη δύναμη της επιμονής.
ΠΛΥΦΑ, στις 2-18 Φεβρουαρίου

«Shifting Time» από την ομάδα χορού Griffón
© Εβίτα Σκουρλέτη

Η επιστροφή του «Σεμπάστιαν»
Με το Βραβείο Επιτελεστικών Τεχνών 2023από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών στις αποσκευές της, η περφόρμανς της ομάδας Nova Melancholia επανακάμπτει για έξι παραστάσεις. Αφετηρία έμπνευσης γιατονΒασίλη Νούλα και τον Κώστα Τζημούλη στάθηκαν οι εικαστικές αναπαραστάσεις και οι συμβολισμοί με τους οποίους συσχετίζεται ο Άγιος Σεβαστιανός (από τη νεότητα και την ομορφιά έως τον μαρτυρικό θάνατο), καθώς και η παράδοση ενός έκκεντρου, πειραματικού κινηματογράφου. Ακούγονται κείμενα των Γκίνζμπεργκ, Κοκτώ, Ζενέ, Κολτές, Μισίμα κ.ά.
ΠΛΥΦΑ, από τις 6 Φεβρουαρίου στις 21:00

«Σεμπάστιαν» από τη Nova Melancholia
© Μαρία Τούλτσα

Στον ρυθμό του Paul Kalkbrenner
O Βερολινέζος σταρ της techno επιστρέφει μετά από χρόνια στην Αθήνα για το πρώτο Primer experience του 2024. Με μια διαδρομή που κρατά πάνω από δύο δεκαετίες και περιλαμβάνει οκτώ άλμπουμ, περισσότερα από 137 κομμάτια (όπωςτα Sky and Sand, Aaron και Feed Your Head) και πάμπολλα remixes, o 46χρονος παραγωγός είναι το κεντρικό όνομα σ’ αυτό το επτάωρο danceevent. Τον πλαισιώνουν ο Γερμανός DJ HOSH και ο «δικός μας» Nick JoJo.
Faliro Sports Pavilion, 3 Φεβρουαρίου απότις 23:00

Paul Kalkbrenner

Δρογώσης και Ρίζος «Στο ύψος των περιστάσεων»
Δυο μήνες μετά τις κοινές τους εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου, οι δυο τραγουδοποιοί βγαίνουν ξανά μαζί στη σκηνή. Μ’ ένα ιδιαίτερο σχήμα (τσέλο, δυο βιολιά, φλογέρες), θα μοιραστούν τραγούδια αγαπημένα από την πολύχρονη δισκογραφία τους αλλά και καινούργια από τους δίσκους που ετοιμάζουν.Μαζί τους η νέα συνθέτρια και τραγουδοποιός Ελεονόρα Μανόνα.
Σφίγγα, 2 & 16 Φεβρουαρίου στις 22:00

Στάθης Δρογώσης και Απόστολος Ρίζος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ