Θεατρο - Οπερα

Ποιος είναι ο Σεμπάστιαν των Nova Melancholia;

Με αφετηρία τον Άγιο Σεβαστιανό η νέα περφόρμανς που ετοιμάζουν ο Βασίλης Νούλας και ο Κώστας Τζιμούλης. Οι πρώτες πληροφορίες

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Sebastian", η νέα περφόρμανς των Βασίλη Νούλα και Κώστα Τζιμούλη έρχεται τον Μάιο 2023 στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ
"Sebastian": η νέα περφόρμανς των Nova Melancholia έρχεται τον Μάιο 2023 στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ

«Σεμπάστιαν» από τους Nova Melancholia τον Μάιο στο Βιομηχανικό Παρκο ΠΛΥΦΑ

Μετά τον Μαρσέλ Ντυσάν, είναι οι εικαστικές αναπαραστάσεις και συμβολισμοί με τους οποίους συσχετίζεται ο Άγιος Σεβαστιανός που τροφοδοτούν τη νέα δουλειά των Nova Melancholia. Μια «queer-dark-glam πανδαισία», όπως τη συστήνουν οι ίδιοι, αναμένεται τον Μάιο του 2023 στον θεατρικό χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου ΠΛΥΦΑ.

«Ο Σεβαστιανός για τη Δυτική παράδοση είναι ένα πολυπρισματικό αρχέτυπο και γίνεται σταδιακά ένα σύμβολο της απόκλισης. Ως υλικό για την περφόρμανς μάς ενδιαφέρουν οι συν-αισθηματικές και ενσώματες πρακτικές μέσω των οποίων εμείς σήμερα μπορούμε να σχετιζόμαστε με ένα τέτοιο σύμβολο» αναφέρουν στην ATHENS VOICE.

Το υλικό της παράστασης προέρχεται από κείμενα ιστορικών της τέχνης με περιγραφές απεικονίσεων του Σεβαστιανού. Πηγή έμπνευσης, όμως, αποτελούν επίσης, όπως μας λένε, «η παράδοση ενός έκκεντρου, πειραματικού κινηματογράφου των Ζαν Κοκτώ, Κένεθ Άνγκερ, Ντέρεκ Τζάρμαν. Αλλά και οι στίχοι, η μουσική και η ατμόσφαιρα του “γοτθικού” ερωτικού τραγουδιού “Sebastian” του ροκ συγκροτήματος Cockney Rebel (1973)», απ’ όπου αντλούν και τον τίτλο της περφόρμανς.

«Ο Σεβαστιανός συσχετίζεται με τη νεότητα, την ομορφιά, τον αθλητισμό, την τοξοβολία, τον σαρκικό πόνο, την ηδυπάθεια, τον ομοερωτισμό, τον μαρτυρικό θάνατο. Μία πρωταρχική συνυποδήλωση γύρω από τον Άγιο Σεβαστιανό (ήδη από τα Μεσαιωνικά χρόνια) είναι η πανούκλα, ο μαύρος θάνατος. Όπως οι άνθρωποι στην αυγή της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας, έτσι κι εμείς σήμερα θα καταφύγουμε στον Άγιο Σεβαστιανό ως αποτροπαϊκό του κακού σύμβολο» καταλήγουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τραβιάτα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
Το καλοκαίρι 2024 σε ΕΛΣ, Μέγαρο, Πειραιά και στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

«Τραβιάτα», «Κάρμεν» και «Σαρλότ» από την ΕΛΣ, «Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών, οι «Κουταλιανοί» στο Μέγαρο κ.ά.

Όλοι κοιτούν το σαπούνι. Από αριστερά: Αναστάσης Γεωργούλας, Αρετή Πολυμενίδη, Δημήτρης Λώλης, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος. © Γιώργος Μάνος
Το Σαπούνι: Μια ωδή στην ελαφρότητα με τον τρόπο των ντανταϊστών

Το έργο του Φρανσίς Πονζ παρουσιάστηκε από τη νεοσύστατη ομάδα Πλατς τον περασμένο χειμώνα στην «Κάμιρος» και ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες. Επιστρέφει στην Αθήνα τον χειμώνα.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.