Θεατρο - Οπερα

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Πάντα «ανήσυχο» και πολυσυλλεκτικό

Πανελλαδικές πρεμιέρες, ελληνικά έργα φρέσκιας εσοδείας και νέοι δημιουργοί σε πέντε σκηνές

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 890
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Closer", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου
"Closer", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου © Πάτροκλος Σκαφίδας

Οι θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Χώρα και το Πόρτα

Σταθερή αξία στην πυξίδα των θεατρόφιλων, φέτος η δραστήρια σκηνή του Νέου Κόσμου ανοίγεται και σε άλλες γειτονιές εκπέμποντας ενδιαφέροντα καλέσματα και από την Κυψέλη (Θέατρο Χώρα) και από τη Μεσογείων (Θέατρο Πόρτα). Με τις κεραίες της συντονισμένες στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια δραματουργία, υπόσχεται να μας συστήσει πέντε έργα από το διεθνές ρεπερτόριο, τέσσερις καινούργιες καταθέσεις από το εγχώριο συγγραφικό δυναμικό, αλλά και νέες δημιουργικές φωνές. Και φυσικά, τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου είναι αφιερωμένα στα παιδιά.

«Κωλόκαιρος», σκηνοθεσία Γιώργος Παλούμπης
«Κωλόκαιρος», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη © Πάτροκλος Σκαφίδας

Έρχονται στο Θέατρο Χώρα

Για όσους δεν πρόλαβαν πέρσι, ο πολυσυζητημένος «Κωλόκαιρος» του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου συνεχίζει την πορεία του. Μια ιστορία εκδίκησης και αποδοχής, γεμάτη σκληρές καταστάσεις, ωμή γλώσσα και χιούμορ, με φόντο ένα νυχτερινό κέντρο στην Ελευσίνα. Από εδώ θα εκπέμπουν φέτος «Αυτές που δεν προλάβατε», η φεμινιστική κωμωδία σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη. Στις 4 Νοεμβρίου, όμως, περιμένουμε και το πολυβραβευμένο «Closer» του Πάτρικ Μάρμπερ μέσα από την ανάγνωση του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου, με τους Μιχάλη Λεβεντογιάννη, Σπύρο Σταμούλη, Ναταλία Σουίφτ και Βίκυ Παπαδοπούλου.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί τη Μαρία Κίτσου στη "Γέρμα" του Σάιμον Στόουν
«Γέρμα» στο θέατρο Πόρτα: ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί τη Μαρία Κίτσου στο έργο του Σάιμον Στόουν © Πάτροκλος Σκαφίδας

Στο Θέατρο Πόρτα σκηνοθετούν οι Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Θανάσης Ζερίτης και Σωτήρης Ρουμελιώτης

Τι μπορεί να συμβεί όταν επτά άνθρωποι αναμένουν το… αναπόφευκτο πάνω στις γραμμές ενός τρένου; Μετά την περσινή του διαδρομή στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το «Δε φάιναλ θολούθιον» που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Ρουμελιώτης επανακάμπτει. Στα οπωσδήποτε, όμως, βάζουμε και τις δύο επόμενες πρεμιέρες στο θεατρικό στέκι της Μεσογείων. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μας συστήνει τη «Γέρμα» (από τις 27 Οκτωβρίου), μια σύγχρονη διασκευή του έργου του Λόρκα από τον Σάιμον Στόουν, που κέρδισε κοινό και κριτική όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο. Στον κεντρικό ρόλο η Μαρία Κίτσου. Και ακόμα, την «Κακούργα πεθερά» το νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη, που τιμήθηκε πρόσφατα με το Βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή (πρεμιέρα 4 Δεκεμβρίου). Εμπνευσμένο από το διαβόητο Έγκλημα της Χαροκόπου, αφηγείται μια σκληρή ιστορία ενδοοικογενειακής βίας. Σκηνοθετεί ο Θανάσης Ζερίτης.

Ο Θανάσης Ζερίτης μας συστήνει την "Κακούργα πεθερά" της Νεφέλης Μαϊστράλη
Η "Κακούργα πεθερά" στο Θέατρο Πόρτα. Το νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη σκηνοθετεί ο Θανάσης Ζερίτης © Πάτροκλος Σκαφίδας

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου: 5 έργα σε πανελλαδική πρεμιέρα

Στην κεντρική σκηνή συνεχίζονται η «Σίρλεϊ» με την Ελένη Ουζουνίδου και το «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο, με τον Θάνο Λέκκα και τον Δημήτρη Καπουράνη, μετά τα αλλεπάλληλα sold out της περασμένης σεζόν, ενώ η ολοκαίνουργια «Pietà» της Μάρθας Μπουζιούρη ψηλαφεί με ευαισθησία το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας μέσα από πέντε πραγματικές ιστορίες. Στον Κάτω Χώρο κάνουν την ελληνική τους πρεμιέρα τρία ακόμα έργα. «Το δωμάτιο του παιδιού» του Καταλανού Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, με τον Γιώργο Χριστοδούλου και τη Βαλέρια Δημητριάδου, που μιλάει για την ατέρμονη προσπάθεια των ανθρώπων να επικοινωνήσουν. Το υπαρξιακό και έντονα πολιτικό «Διαβατήριο» του Βενεζουελάνου Γουσταύου Οτ, μέσα από τη ματιά της νέας σκηνοθέτριας Ειρήνης Λαμπρινοπούλου. Και «Ο Τίποτας», μια… πονεμένη ιστορία του Γουίλ Ίνο με τον Θάνο Τοκάκη να διερωτάται για την έννοια της ευτυχίας (από 8 Δεκεμβρίου). Με τη νέα χρονιά στο Δώμα περιμένουμε και το πολυβραβευμένο στην Ισπανία «Α.Κ.Α. (Also Known As)» του Ντάνιελ Μέγιερ, με τον Μιχάλη Πανάδη στον εκρηκτικό μονόλογο ενός έφηβου που αναζητά τον εαυτό του (από 12 Φεβρουαρίου 2024).

Η νέα σκηνοθέτις Ειρήνη Λαμπρινοπούλου καταπιάνεται με το "Διαβατήριο" του Γουσταύου Οτ
Το "Διαβατήριο" του Γουσταύου Οτ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου © Πάτροκλος Σκαφίδας

INFO:
Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2109212900, https://nkt.gr/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ