Θεατρο - Οπερα

Νέο θέατρο στην πόλη

Το εγκαινιάζει το Εθνικό Θέατρο

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 491
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72845-161799.jpg

Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει το νέο χώρο δραστηριοτήτων του (Σχολείον της Ειρήνης Παππά) με την παράσταση «Fantastico - Τα δημιουργημένα συμφέροντα» του Χαθίντο Μπεναβέντε.

Είναι ένας πραγματικά εξαιρετικός χώρος (μεταξύ άλλων με θεατρική αίθουσα και με μια μεγάλη αυλή με δένδρα), που φιλοξενούσε σπάνια εκδηλώσεις και ανήκει στην ηθοποιό Ειρήνη Παππά. Το Εθνικό Θέατρο θα τον εκμεταλλευτεί, ανακοινώνοντας τα ακριβή σχέδιά του για το πώς τον Σεπτέμβρη – το μόνο που μάθαμε είναι ότι προτίθεται να το παραχωρεί σε νέους καλλιτέχνες και να πραγματοποιήσει συμπράξεις εκεί και με άλλους φορείς. Το σίγουρο πάντως είναι πως θα στεγάσει τη θερινή θεατρική σκηνή του.

n

Η πρεμιέρα θα γίνει με το «Fantastico - Τα δημιουργημένα συμφέροντα» του Ισπανού νομπελίστα συγγραφέα Χαθίντο Μπεναβέντε, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη. Λέει ο ίδιος για το έργο: «Έργο κωμικό, δραματικά επίκαιρο και τραγικά αναγνωρίσιμο στις μέρες που ζούμε. Θέμα του η διαφθορά, όχι εκείνη μονάχα του ηγέτη εις βάρος του αγνού λαού –όπως θα ήθελαν κάποιοι προοδευτικοί κοινωνιολόγοι–, αλλά η διαφθορά του ίδιου του λαού στην απόλυτη διήθηση και διάχυσή της στο κοινωνικό σώμα. “Ηγέτης αδίστακτος, λαός πονηρός” μας λέει ο Λάο Τσε. Στο έργο του Μπεναβέντε το φανταχτερό δέντρο της διαφθοράς έχει απλώσει τις ρίζες του σε όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Έτσι όλοι συμμετέχουν σε μια φάρσα εξαπατήσεων, ανατροπών, μεταστροφών και ένοχων συγκατανεύσεων. Η διαφθορά με τους εκβιασμούς, τις εξαγορές και τα λαδώματα, θα χρησιμοποιήσει ακόμη και τον έρωτα ως μέρος του σχεδίου της. Ο αμοραλισμός των επιτήδειων γίνεται κτήμα και αυτονόητο, αλλά και θεσμός στη συγκρότηση της κοινωνίας του έργου».

n

Το έργο μοιάζει τόσο επίκαιρο: Ο Λέαντρος και ο υπηρέτης του Κρισπίν φτάνουν σε μια μεγάλη πολιτεία. Έχουν μόλις καταφέρει να ξεφύγουν από την αστυνομία μιας άλλης πολιτείας που τους κυνηγά για χρέη και παρανομίες. Στήνουν ένα σύστημα συμφερόντων, νομίμων και παρανόμων, σαγηνεύοντας από τον ποιητή μέχρι την εξουσία και από το στρατιωτικό έως τη μεσίτρια. Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται όλοι προθυμοποιούνται να συνυπάρξουν με τους απατεώνες, ώστε οι προσδοκίες τους και εκείνα για τα οποία επένδυσαν να γίνουν πραγματικότητα και να μη βρεθούν χαμένοι.

Παίζουν: Ευγενία Δημητροπούλου, Βασίλης Ευταξόπουλος, Νόνη Ιωαννίδου, Βασίλης Ρίσβας κ.ά.

23/7 - 14/9, Σχολείον Ειρήνης Παππά, Πειραιώς 52, 210 3301880. Τετ.-Κυρ. 21.00, €10. (διακοπή παραστάσεων 13-17/8)

Φωτό: Μαριλένα Σταφυλλίδου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»

Προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.