- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Όλα όσα θα δούμε την επόμενη διετία
Παραστάσεις, αφιερώματα, συζητήσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα
Πριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την έναρξη των παραστάσεων και των δράσεων του, όπου ανακοινώθηκε και το ρεπερτόριο που θα φιλοξενήσει για την επόμενη διετία. Εκεί, μεταξύ άλλων, βρίσκονταν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΘΠ Νίκος Διαμαντής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και η Πρόεδρος του ΟΠΑΝ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας) Σταυρούλα Αντωνάκου.
Ο Δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε τόσο την πολιτισμική, όσο και την οικονομική ανάπτυξη του ΔΘΠ, το οποίο χρονολογεί τα σύγχρονα βήματα του από μόλις το 2013, και ανέφερε: «Το Δημοτικό Θέατρο έχει μπει στο χάρτη των μεγάλων θεάτρων της χώρας μας, έχει γίνει επίκεντρο πολιτισμού, υλοποιούνται συνέργειες με πολλούς φορείς και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γι’ αυτό».
Με τη σειρά του, ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής ανακοίνωσε το ρεπερτόριο της διετίας 2019 - 2020 του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ δεν παρέλειψε να απαριθμήσει και τις συνεργίες του με φορείς, όπως η Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Αρχαιολογικό και Ναυτικό Μουσείο Πειραιά. Αναλυτικότερα για το ρεπερτόριο, που θα παρουσιαστεί στο ΔΘΠ, σχολίασε: «Υιοθετώντας μια φιλοσοφία συμμετοχικού ουμανισμού, την οποία προτείνει και ως μοντέλο διαχείρισης στον χώρο του πολιτισμού, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στηρίζεται στους αρρήκτους δεσμούς με την κοινωνία, για να εξακτινώσει τη δράση του προς διαφορετικές, αναπάντεχες κατευθύνσεις. Υπερβαίνοντας τους διαχωρισμούς, φέροντας σε συνομιλία τις τέχνες, τη σκέψη και τον λόγο στη δημόσια σφαίρα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι κοινωνικές παρεμβάσεις, καθώς και το σύνολο των εκπαιδευτικών χειρονομιών του ΔΘΠ, συνιστούν μια πολυφωνική, συνεκτική επικράτεια πολιτισμού που υπερασπίζεται με δυναμισμό τις αξίες του ανθρωπισμού».
Μεταξύ άλλων, στο ΔΘΠ θα παρουσιαστούν ο «Θείος Βάνιας» του Γιώργου Κιμούλη, ο «Μάκβεθ» του Δημήτρη Λιγνάδη και ο «Ματωμένος Γάμος» σε σκηνοθεσία του ίδιου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΘΠ. Επιπλέον, στο Δημοτικό Θέατρο θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα, συζητήσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
15.09.2019 - Κεντρική Σκηνή
ΦΑΙΔΡΑ
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου, Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Μετά την πρώτη παρουσίαση στη Μικρή Επίδαυρο. Μετά από τριάντα περίπου χρόνια, αφού ξεκίνησε η μεταφραστική περιπέτεια της «Φαίδρας» του Ρακίνα, και ύστερα από τρεις μεταφραστικές εκδοχές και επανεκδόσεις της σε ελεύθερο στίχο, ο Στρατής Πασχάλης παρουσιάζει την οριστική εκδοχή, έμμετρη και ομοιοκατάληκτη, που χωρίς να ξεχνά την ελληνικότητά της, ακολουθεί τα ρυθμολογικά βήματα του πρωτότυπου γαλλικού κειμένου.
31.10.2019-05.01.2020 - Κεντρική Σκηνή
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης, Παίζουν οι: Χρήστος Λούλης, Ιωάννα Παππά (Η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί)
Μια μουσικοθεατρική παράσταση για τις επαναστατικές ιαχές της ψυχής μας/ Μια θεατρική διαδικασία ενθύμησης μέσα από την μουσική, την κίνηση και την αναπαράσταση. Ο κεντρικός θεματικός άξονας της παράστασης είναι η δημιουργία και η δράση επαναστατικών ομάδων που έδρασαν στην περιοχή του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα.
Οι προτάσεις του Νίκου Διαμαντή για την προσεχή θεατρική περίοδο
07.02-12.04.2020 - Κεντρική Σκηνή
ΣΑΙΞΠΗΡ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης, Παίζουν οι: Δημήτρης Λιγνάδης, Μαρία Κίτσου (Η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί)
Ένα «παραμύθι» για τη βία, για την ηδονή, για την εξουσία , για την τρέλα και κυρίως για τη μήτρα που τα γεννάει. Μάκβεθ. Η τόλμη να κάνεις έρωτα με την καταστροφή.
25.04-07.06.2020 - Κεντρική Σκηνή
ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ
Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής, Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος (Η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί)
Μια παράσταση που αναζητά επίμονα, σχεδόν «ψηλαφητά», το βάθος της επιθυμίας και τη σωματικότητα στο κλασικό θεατρικό ποίημα του Λόρκα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΦΟΥΑΓΙΕ
Οκτώβριος 2019 - Ιανουάριος 2020
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΚΉ ΙΣΤΟΡΊΑ
4 εποχές και 4 στοιχεία για τον Πειραιά του Μανώλη Τσίπου
Πρόκειται για ένα «διακριτικό» πολιτικό σχόλιο που διαπραγματεύεται την ματαιότητα του (ανθρώπινου) μεγαλείου όταν αυτό χτίζεται επάνω στον πόθο για απόλυτη (πολιτική) εξουσία.
3 ημέρες μνήμης για τη σύγχρονη ιστορία του Πειραιά – 3 παραστάσεις
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019: Ημέρα μνήμης για την απελευθέρωση του Πειραιά από τα Ναζιστικά στρατεύματα, στις 14 Οκτωβρίου 1944
Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019: Ημέρα μνήμης του ιδρυτικού Α’ Πρακτικού του Δημοτικού Συμβουλίου του σύγχρονου Πειραιά, στις 29 Δεκεμβρίου 1835
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020: Ημέρα μνήμης του Βομβαρδισμού του Πειραιά από τους Συμμάχους, στις 11 Ιανουαρίου 1944
Οκτώβριος – Δεκέμεβριος 2019
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ
«Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»
Μια δράση του ΔΘΠ με στόχο τη γνωριμία και εξοικείωση μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την αρχαία ελληνική τραγωδία, καθώς και με την σύγχρονη γλώσσα του θεάτρου. Οι συμμετέχοντες μαθητές θα παρουσιάσουν παραστάσεις που θα παιχτούν σε αρχαιολογικούς χώρους των νησιών του Αργοσαρωνικού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2019 με την παράσταση της Ορέστειας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Mάρτιος - Μάιος 2020
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 2020!
Το 3ο Φεστιβάλ Νεοελληνικού Έργου στο ΔΘΠ είναι αφιερωμένο στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη και θα περιλαμβάνει παραστάσεις, θεατρικά αναλόγια και την έκδοση επετειακού τόμου με πρωτότυπα κείμενα και κεντρικό θέμα: «Το ελληνικό θεατρικό έργο στο εξωτερικό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά το Πάσχα και πριν την έναρξη της θερινής σεζόν, έχουμε πολλές πρεμιέρες και πολλές επαναλήψεις από προηγούμενα έτη
Μια μουσικοθεατρική προσέγγιση των διεθνών πολιτισμών του καρναβαλιού
Μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου, με το βλέμμα στο μέλλον
Η συν-σκηνοθέτρια Ντιάνα Θεοχαρίδη μιλάει στην ATHENS VOICE για το τολμηρό έργο περί ρευστότητας των φύλων
Η ιστορική «Κάρμεν» του 1875 αναβιώνει στη Λυρική μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Ρομάν Ζιλμπέρ
Οι πρεμιέρες και εκείνες που ρίχνουν αυλαία το προσεχές διάστημα
Θηριοτροφείο στο Θέατρο Δρόμος, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσεκούρα
Lemon & Special Piano Night για την πιο πολυταξιδεμένη θεατρική παράσταση στην Ελλάδα - Ανοιχτό Θέατρο «Αλίκη Βιουγιουκλάκη» Βριλήσσια
Όταν ο ανθρώπινος πόνος και η οδύνη μεταμορφώνονται σε εκδίκηση
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο στο Θέατρο Δάσους και θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο στην Επίδαυρο
Η ζωή του σαν σκηνή – τώρα στη «Τζένη Τζένη» του Νίκου Καραθάνου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μια αναμέτρηση με την κλασική ταινία της Φίνος Φιλμ
Η νέα διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη είναι η απάντηση στην τρέλα με την τρέλα
Η παράσταση κινείται στο όριο θεάτρου και μουσικής αφήγησης. Δεκαέξι τραγούδια και ενότητες λόγου οργανώνονται σε μια ενιαία σκηνική ροή που παρακολουθεί τη διαδρομή μιας ανθρώπινης ζωής
Θεατρικές πρεμιέρες και έργα που παίζονται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης
Μια μουσικοθεατρική παράσταση όπου ο χρόνος ξεφεύγει από τη γραμμική του πορεία
Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται την Τασούλα, την πρωταγωνίστρια της παράστασης στο θέατρο Παλλάς, σε διπλή διανομή
Ένα από τα πιο προκλητικά και ριζοσπαστικά μυθιστορήματα της γαλλικής λογοτεχνίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το αυτοβιογραφικό έργο της νομπελίστριας μεταφέρεται από την ομάδα ETÚTI στο Blue Box Creative Studio
Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Άτοσσα, ο Δημήτρης Καταλειφός ως Δαρείος, ο Αναστάσης Ροϊλός ως Ξέρξης και ο Σταύρος Σβήγκος ως Αγγελιοφόρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.