- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
4 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη
Τα έργα μεταφράζονται για πρώτη φορά στα αγγλικά και θα παρουσιαστούν από Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ηθοποιούς
Η ελληνική τέχνη ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη στις 5 & 6 Μαΐου για ένα θεατρικό διήμερο στο New York University. Τέσσερα έργα συγχρόνων ελλήνων θεατρικών συγγραφέων θα παίξουν στη σκηνή της Νέας Υόρκης και θα μεταφραστούν για πρώτη φορά στα αγγλικά. Το Greek Play Project New York θα παρουσιαστεί από το Eclipses Group Theater σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνκής δραματουργίας.
Το Greek Play Project NY είναι μια παραγωγή του Eclipses Group Theater New York, μιας καλλιτεχνικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δραστηριοποιείται από το 2011 στη Νέα Υόρκη και λειτουργεί ως καλλιτεχνική γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ και με βάση αυτό θα κινηθεί και σε αυτή την πρωτοβουλία. Σε καλλιτεχνική συνεργασία με την υπεύθυνη Δραματολογίου και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου Δρ. Ειρήνη Μουντράκη, δημιουργό του Τhe Greek Play Project της σημαντικής διαδικτυακής πλατφόρμας για την προώθηση και ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού έργου και των δημιουργών του, τα τέσσερα έργα αναμένεται να εντυπωσιάσουν το αμερικανικό και ελληνοαμερικάνικο κοινό.
Λίγα λόγια για τα έργα που θα παρουσιαστούν
Εν Χορώ του Δημήτρη Δημητριάδη
15 εκπρόσωποι των πολιτών συγκεντρώνονται έξω από το παλάτι. Τους κάλεσαν οι άρχοντες αλλά δε γνωρίζουν για ποιο λόγο. Ο χρόνος περνάει αλλά κανείς δε βγαίνει από το παλάτι. Σταδιακά συνειδητοποιούν πως το παλάτι είναι άδειο. Γιατί οι ηγέτες τους τούς εγκατέλειψαν; Πού είναι οι θεοί; Ποιος θα αναλάβει τη δράση του έργου τώρα; Το έργο μεταμορφώνει τη σκηνή ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου στο πολιτικό τοπίο των καιρών μας.
Ανδρομάχη ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας του Άκη Δήμου
Η πριγκίπισσα της Τροίας και σύζυγος του μυθικού Έκτορα φτάνει ξεριζωμένη στην Ελλάδα μετά την αιχμαλωσία της από τους νικητές του Τρωικού πολέμου. Ένας γυναικείος μονόλογος για τη μοίρα του πρόσφυγα και την αγωνία της εύρεσης μιας νέας ταυτότητας.
Φύκι στο Βυθό της Πένυς Φυλακτάκη
Η διαθήκη του Εμμανουήλ Παππά αφήνει όλη την περιουσία σε εκείνο το παιδί του που θα προτείνει το καλύτερο επενδυτικό σχέδιο μέσα σε 24 ώρες. Τα δύο αποξενωμένα αδέρφια, που επιστρέφουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο πατρικό τους σπίτι, θα συγκρουστούν σκληρά για την κληρονομιά. Καθώς παλιές πληγές ξανανοίγουν και μυστικά αποκαλύπτονται, το πατρικό σπίτι μετατρέπεται σε σκηνικό ενός έντονου οικογενειακού δράματος.
Το Τυφλό Σημείο του Γιάννη Μαυριτσάκη
Το έργο αφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας, της Νίκης, που μετά το θάνατο του άντρα της παλινδρομεί ανάμεσα σε μια καθηλωτική θλίψη και την επιταγή να συνέχισει τη ζωή της. Ψάχνοντας για διέξοδο απ΄ τον ασφυκτικό της μικρόκοσμο αφήνει τη δουλειά της στην τράπεζα και καταφεύγει στην πολύβουη ουδετερότητα των μεγάλων δρόμων της πόλης. Η συνάντησή της εκεί με μια γυναίκα των φαναριών, της αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα και ενεργοποιεί μέσα της δυνάμεις που μέχρι τότε αγνοούσε.
Για τα έργα και τους συγγραφείς θα μιλήσει η Ειρήνη Μουντράκη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
5 Μαΐου, 6:00 μ.μ.
Φύκι στο Βυθό της Πένυς Φυλακτάκη
Μετάφραση: Πένυ Φυλακτάκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρη Μπονάρος
5 Μαΐου, 8:15 μ.μ.
Το Τυφλό Σημείο του Γιάννη Μαυριτσάκη
Μετάφραση: Χριστίνα Πολυχρονίου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αλεξάκη
6 Μαΐου 3:15 μ.μ.
Εν Χορώ του Δημήτρη Δημητριάδη
Μετάφραση: Θεοδώρα Παπαχριστοφίλου-Λούκα
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Κατσαρού
6 Μαΐου, 5:30 μ.μ.
Ανδρομάχη ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας του Άκη Δήμου
Μετάφραση: Δημήτρης Μπονάρος
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Κατσαρού
Για εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες: www.egtny.com ή στο 001917 6488343 και 001718 5816285. (Υπεύθυνη κα Αλεξάνδρα Σκένδρου)
Ομάδα παραγωγής: Κατερίνα Αλεξάκη, Ιωάννα Κατσαρού, Δημήτρης Μπονάρος, Αλεξάνδρα Σκένδρου.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, του Α.Σ. Ωνασείου Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου NYU και του Εθνικού Θεάτρου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλύψεις και μυστικά σε μια πολυκατοικία
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «In motion» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2026
Μία πτήση. Μία έκρηξη. Μία δίκη. Οι θεατές στον ρόλο των ενόρκων.
Το αλληγορικό παραμύθι του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένα αναλόγιο-μαραθώνιος για τα δικαστικά έξοδα επιζωσών έμφυλης βίας
Η νέα σατιρική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα για την παράνοια της καθημερινότητας
Η Νικολέτα Βλαβιανού ερμηνεύει δυο μονολόγους επί σκηνής, το «Μια γυναίκα μόνη» του Ντάριο Φο και το «Η Μαμά-Φρικιό» της Φράνκα Ράμε
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Μια μουσική κωμωδία για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού θεάτρου
Μια υβριδική αναμέτρηση με το πρώτο χειρόγραφο του Λιούις Κάρολ «Alice's adventures underground»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.