- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τα SOS του Φεστιβάλ Aθηνών & Eπιδαύρου 2011
Σε ένα φεστιβάλ υψηλής ποιότητας που συγκεντρώνει την ελληνική και διεθνή αφρόκρεμα, οι επιλογές είναι δύσκολες, επικίνδυνες, υποκειμενικές. Δύσκολο να εξαιρεθεί ο Wajdi Mouawad και οι «Γυναίκες» του, ο Kolyada με τον «Άμλετ», η «Στέψη της Ποππαίας» του Μοντεβέρντι και ο «Ονιέγκιν» του Τσαϊκόφσκι, η Sylvie Guillem. Επικίνδυνο να μην αναφερθούν οι θεατρικοί μονόλογοι με εξαιρετικούς συντελεστές, η «Μέδουσα» του Θωμά Μοσχόπουλου, οι εικαστικές εκθέσεις, οι ομάδες του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου και χορού.
1 Krzysztof Warlikowski
(A)pollonia
Γυναίκες-θύματα από την αρχαία τραγωδία έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιφιγένεια, η Άλκηστη, η πολωνοεβραία Απολόνια Μαχζύνσκα. Τα αποσπάσματα από κείμενα του Ευριπίδη, του Αισχύλου, της Hanna Krall μπλέκονται με εικόνες, ήχους, βίντεο και δημιουργούν ένα θεατρικό σύμπαν που εξερευνά τις έννοιες της θυσίας, της εκδίκησης, της συγχώρεσης.
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, 28/6 - 1/7

2 Sam Mendes
Ριχάρδος ο Γ΄ του Σέξπιρ
Η ομάδα του “American Beauty” και των Όσκαρ κατεβαίνει στην Επίδαυρο με Σέξπιρ. Οι φιλοφρονήσεις ανάμεσα στο σκηνοθέτη Sam Mendes και τον πρωταγωνιστή Kevin Spacey είναι εύγλωττες. «Ο Kevin έχει γεννηθεί για να παίξει αυτό το ρόλο». «Ο Sam είναι ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες που είχα την ευτυχία να δουλέψω».
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 29-30/7

3 Ariane Mnouchkine
Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας
Η Μνουσκίν έκανε πάλι το θαύμα της. Ένα ταξίδι στην παιδική ηλικία του θεατή και του βωβού κινηματογράφου, μια διαδρομή στην ουτοπία και στη θεατρική γιορτή. Η αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στην τρέλα και την ελπίδα, αλλά και ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση, όπως λέει η ίδια. Όσοι είδαν την παράσταση στο Παρίσι μιλάνε για συγκλονιστική εμπειρία.
10-12/6, 15-19/6

4 Αφιερώματα με αφορμή δύο γεννήσεις και δύο θανάτους
Αφιέρωμα στο μουσικό-φιλόσοφο Ιάννη Ξενάκη από τρία μουσικά σύνολα. Στον πρόδρομο του μοντερνισμού Γκούσταβ Μάλερ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου. Στον Ούγγρο ρομαντικό Φραντς Λιστ από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στον Οδυσσέα Ελύτη με το «Μονόγραμμα» μελο-ποιημένο από τον Γιώργο Κουρουπό και με ένα κομμάτι του Μότσαρτ, αγαπημένο του ποιητή.

5 Romeo Castellucci
On the Concept of the Face, regarding the Son of God
Η αναζήτηση του Ιησού μπροστά σε μια τεράστια αναγεννησιακή εικόνα του. Τα παράδοξα της θρησκείας και της θεατρικής πράξης από τον ανατρεπτικό σκηνοθέτη που είχαμε γνωρίσει πριν δύο χρόνια με την τριλογία του Δάντη.
Πειραιώς 260, 22-25/6

6 The Forsythe Company
Yes we can’t
Ο Αμερικανός χορογράφος William Forsythe συναντάει το σκοτεινό κόσμο του Μπέκετ. Μέσα σε μια φρενίτιδα από επαναλαμβανόμενες κινήσεις και κραυγές, η χορογραφία-περφόρμανς ερμηνεύει την κοινωνική αποδιοργάνωση, την ανασφάλεια, την απομόνωση.
Πειραιώς 260, 3-5/7

7 Robert Wilson - Berliner Ensemble
Lulu
Ερωτισμός στα όρια της πορνείας, κοινωνική υποκρισία στα όρια της παρακμής. Η Λούλου του Βέντεκιντ, μια τραγωδία και μερικά τέρατα. Ο Ουίλσον ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» με μια παράσταση που μόλις πριν λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο. Τη μουσική υπογράφει ο Lou Reed ως Άλαν Μπεργκ του 21ου αιώνα.
Ο χώρος και η ημερομηνία θα ανακοινωθούν.

8 Απλό Θέατρο «Μήδεια» του Ευριπίδη
Το πασίγνωστο έργο σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, με σπουδαίους συνεργάτες. Σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 22-23/7

9 Πολεοδομές
Πέντε απρόβλεπτοι χώροι στην πόλη μετα-μορφώνονται σε θεατρικούς τόπους από πέντε πειραματικές ομάδες. Θεατρικά γεγονότα ως πολεοδομικοί σχεδιασμοί ή μάλλον ως ψυχο-γεωγραφικές περιπλανήσεις.
Σε διάφορους χώρους, 3-20/7

10 Εθνικό Θέατρο
«Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη
Η απόλυτη τραγωδία ενός μυθικού ήρωα, που έχει παιχτεί ελάχιστα. Η τρέλα, η προδοσία, ο θάνατος, στην εκδοχή του Μιχαήλ Μαρμαρινού, ο οποίος επισημαίνει πως «η Ελπίδα δεν βρίσκεται στην Ιστορία. Βρίσκεται στην Αφήγηση».
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 5-6/8

Τις φετινές αφίσες του Φεστιβάλ Αθηνών υπογράφει η Έφη Χαλικοπούλου (και την εταιρική ταυτότητα η Χρύσα Λαμπρακοπούλου) από την ΑΣΚΤ.
Η τελευταία φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο του προηγούμενου τεύχους της ATHENS VOICE, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της εφημερίδας από το Εργαστήρι Γραφικών Τεχνών Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της σχολής Καλών Τεχνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «In motion» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2026
Μία πτήση. Μία έκρηξη. Μία δίκη. Οι θεατές στον ρόλο των ενόρκων.
Το αλληγορικό παραμύθι του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένα αναλόγιο-μαραθώνιος για τα δικαστικά έξοδα επιζωσών έμφυλης βίας
Η νέα σατιρική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα για την παράνοια της καθημερινότητας
Η Νικολέτα Βλαβιανού ερμηνεύει δυο μονολόγους επί σκηνής, το «Μια γυναίκα μόνη» του Ντάριο Φο και το «Η Μαμά-Φρικιό» της Φράνκα Ράμε
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Μια μουσική κωμωδία για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού θεάτρου
Μια υβριδική αναμέτρηση με το πρώτο χειρόγραφο του Λιούις Κάρολ «Alice's adventures underground»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.