Θεατρο - Οπερα

Τι είναι οι σχέσεις μας; Δύο σφαλιάρες και ένα χαμόγελο

Την πιο ενδιαφέρουσα παράσταση των φετινών Αναλογίων του Θεάτρου Τέχνης υπογράφει η Ρούλα Πατεράκη με το έργο του ποιητή Γιώργου Ψάλτη.

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 544
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112128-249472.jpg

Ένας ποιητής δοκιμάζει για πρώτη φορά το θεατρικό λόγο. Το έργο του σκηνοθετεί μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, η Ρούλα Πατεράκη. Το «Σπόροι παπαρούνας» του Γιώργου Ψάλτη ανεβαίνει στα πλαίσια του «Αναλόγια 2015» τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 21.00 στο Θέατρο Τέχνης οδού Φρυνίχου και ερμηνεύει η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου. Πρόκειται για τρεις σπονδυλωτούς μονόλογους για τα παιδικά χρόνια, τις οικογένειες, τους λαούς και τα αδιέξοδά τους. Το έργο εκτυλίσσεται στην Αυστρία, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Αδόλφος έχει μετακομίσει στη Βιέννη για να σπουδάσει στην Καλών Τεχνών, χωρίς να πείθει ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρόκειται να ακολουθήσει στη ζωή του. Οι δύο αδελφές του και η γυναίκα που ερωτεύτηκε στην εφηβεία του μιλούν γι’ αυτόν και για την εποχή τους. 

Γιώργος Ψάλτης

Είσαι ποιητής. Πώς είναι να περάσεις στο θεατρικό λόγο;

Κι όταν δημοσιεύω ποιήματα, δεν είμαι σίγουρος ότι είμαι ποιητής. Αυτά που γράφω ίσως δεν ισχύσουν ως ποίηση για τους αναγνώστες. Οι «Σπόροι παπαρούνας» δεν έχουν διαλόγους. Είναι μία αλληλουχία μονολόγων. Τρεις γυναίκες μιλάνε εναλλάξ και σπονδυλωτά. Η σκέψη της μίας φέρνει τη σκέψη της επόμενης. Όταν γράφω ένα ποίημα, ο αφηγητής, το ποιητικό υποκείμενο είναι ένα. Στο θεατρικό έπρεπε να δανείσω σκέψεις σε πολλά πρόσωπα. Οι σκέψεις αυτές έχουν μία ενότητα. Τη Δευτέρα θα δω το έργο να παρουσιάζεται πρώτη φορά. Το ερώτημα για μένα είναι αν οι θεατές θα προσλάβουν την ενότητα αυτή.

Η Ρούλα Πατεράκη είναι μία από τις μεγάλες του θεάτρου μας. Πώς ήταν η συνεργασία σας;

Μεγάλη εμπειρία. Είναι ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους που έχουμε. Με τιμά πόσο έχει διεισδύσει στο κείμενο. Οι σκηνοθέτες είναι πρωτογενείς δημιουργοί. Το έργο που ανεβάζουν είναι δικό τους. Το θεατρικό κείμενο συμβαίνει μαζί με την ερμηνεία, τη μουσική, τα φώτα, τα ρούχα, το σκηνικό. Η Ρούλα σέβεται πολύ το λόγο, οπότε νιώθω ασφαλής. Στο αναλόγιο, θα δω πώς έχει κατανοήσει εκείνη το κείμενο, μέσα από τις οδηγίες που έχει δώσει στη Λουκία. Κι αν κάπου διαφωνήσω, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει δίκιο εκείνη κι όχι εγώ.

Λουκία Μιχαλοπούλου 

Ποια είναι η δυσκολία που έχει ένα Αναλόγιο για να κρατήσει το θεατή σε εγρήγορση;

Συνήθως σε παραστάσεις που έχουν τη μορφή αναλογίου ηθοποιός και θεατής καλούνται να έρθουν πιο κοντά. Εννοώ ότι βρίσκονται στην ίδια θέση. Αθώοι απέναντι στο κείμενο. Σαν να τον ανακαλύπτουν μαζί. Το ζητούμενο είναι να γεννηθούν ερωτηματικά για αυτό που ακούμε ή διαβάζουμε. Το ερωτηματικό άλλωστε σε κρατάει πάντα σε εγρήγορση.

Ποια είναι η βασική οδηγία που σου έδωσε η Ρούλα Πατεράκη;

Να αναπνέω τις λέξεις. Που σημαίνει να μην τις καθοδηγώ. Να τις αφήνω να κάνουν τη δουλειά τους μόνες τους.

Ποιο είναι αυτό που πιστεύεις ότι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο έργο;

Το έργο αυτό θεωρώ ότι είναι από τα πιο σημαντικά ελληνικά έργα που έχω διαβάσει. Πέρα από τη θεματολογία του, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, με συγκινεί πάντα όταν ένα έργο καταφέρνει να σε φέρει αντιμέτωπο με τον εαυτό σου, με τη φύση σου. Ακριβώς αυτό είναι που αρέσει και στον «Θεό της Σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά στην παράσταση που παίζουμε τώρα με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Στεφανία Γουλιώτη και Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλο στο Θέατρο Αθηνών.

Ο Γιώργος Ψάλτης είναι ποιητής. Ο λόγος του παραμένει ποιητικός και στο θέατρο;

Ο λόγος είναι ρεαλιστικός, αλλά επειδή είναι διαχρονικός ταυτόχρονα είναι και ποιητικός.

Ποια είναι η φράση που σου αρέσει περισσότερο στο έργο;

Τι είναι οι σχέσεις μας; Δύο σφαλιάρες και ένα χαμόγελο.

INFO: Αναλόγια 2015: Θεματική της φετινής χρονιάς «Το Πέρασμα - Μετανάστευση και προσφυγιά» με 8 ελληνικά και 3 ξένα θεατρικά κείμενα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό και πλήθος παράλληλων δράσεων σε καλλιτεχνική διεύθυνση Σίσσυς Παπαθανασίου. Πραγματοποιούνται στο Θέατρο Τέχνης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Δήμος Αθηναίων), στην Ταινιοθήκη Ελλάδας και σε δημόσιους χώρους (Πλατεία Βικτώριας, Πλατεία Εξαρχείων). Από 26 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου. Είσοδος ανά παράσταση και ανά σεμινάριο: 5€, Εισιτήριο για όλες τις παρουσιάσεις και όλα τα σεμινάρια: 40 €, Φοιτητικό: 35€. Κρατήσεις: 2103222464


Φωτογραφία: Γιώργος Παυλάκος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ