- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το 24ο Αthens Jazz έρχεται στην Τεχνόπολη
21 σχήματα από 19 διαφορετικές χώρες σε 21 συναυλίες τζαζ
24ο Αthens jazz: Το μεγάλο φεστιβάλ της τζαζ μουσικής δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη από τις 26 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου
Όπως κάθε χρόνο, η Τεχνόπολη μετατρέπεται για έξι μέρες σε τζαζ σκηνή, με συναυλίες από όλον τον κόσμο. Το Athens Jazz, το μουσικό φεστιβάλ που διανύει την 24η χρονιά του, είναι αφιερωμένο στην πιο ανατρεπτική πλευρά της τζαζ μουσικής. Για μια εβδομάδα, από τις 26 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου η σκηνή της Τεχνόπολης μετατρέπεται σε έναν συναυλιακό χώρο που φιλοξενεί μπάντες από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο.
24o Athens Jazz στην Τεχνόπολη: όλες οι συναυλίες
21 μουσικά σχήματα από 19 διαφορετικές χώρες του κόσμου θα δώσουν ραντεβού στη σκηνή της Τεχνόπολης σε ένα δυνατό μουσικό φεστιβάλ για όσους αγαπούν τη μουσική που δεν μπαίνει σε καλούπια, που εξελίσσεται, που χορεύεται και βιώνεται. Με ανανεωμένη διάθεση, η φετινή διοργάνωση, θα χαρίσει στο κοινό δυνατές συναυλίες όπου οι κανόνες χαλαρώνουν και όλοι οι ηχητικοί συνδυασμοί είναι πιθανοί. Από funk, afrobeat και electrogrooves μέχρι punk ενέργεια, rave παλμούς, ψυχεδελικά solos και shows με τρελό attitude, η τζαζ γίνεται εμπειρία που κορυφώνεται από «πειραγμένα» πνευστά: σαξόφωνα σε παραλήρημα, τρομπόνια που κάνουν statement και τρομπέτες που σε ξεσηκώνουν πριν καν το καταλάβεις – το 24οAthens Jazz πατάει στις ρίζες της τζαζ και τις απογειώνει, στήνοντας μια γιορτή του σήμερα, γεμάτη εκπλήξεις και νέους ήχους.
Ένα φεστιβάλ που ανανεώνεται και εξελίσσεται κάθε χρονιά, αλλά αυτό που παραμένει πάντα σταθερό είναι η στήριξη στην εγχώρια τζαζ σκηνή. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η πρώτη μέρα του Athens Jazz έχει αποκλειστικά άρωμα Ελλάδας. Τη Δευτέρα 26 Μαΐου θα ανέβουν στη σκηνή της Τεχνόπολης οι τρεις ελληνικές μπάντες που ανέδειξε η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ. Η βραδιά ανοίγει με το Yiorgos Bereris Trio, ένα σχήμα που εντάσσεται στην κατηγορία της νέας μουσικής πρότασης του φεστιβάλ. Το τρίο παρουσιάζει έναν ήχο πολυπολιτισμικό και σύγχρονο, που κινείται ανάμεσα στο ψυχρό, ατμοσφαιρικό nordic jazz, τις κουβανέζικες επιρροές και τα βαλκανικά μουσικά μοτίβα, συνθέτοντας ένα ξεχωριστό ηχητικό τοπίο. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνουν οι Modified Dog, ένα ιδιαίτερα ευέλικτο τρίο που πειραματίζεται με τη σύνθεση διαφορετικών ειδών: από τη μοντέρνα τζαζ μέχρι την ηλεκτρονική μουσική και το post-rock, δημιουργώντας έναν πλούσιο και τολμηρό ήχο που ταιριάζει απόλυτα στη σύγχρονη αισθητική της κατηγορίας Jazz+. Η ελληνική συμμετοχή κορυφώνεται με τους Valia Calda, ένα σχήμα που ξεχωρίζει για τη δυναμική σύνθεση ηπειρώτικων παραδοσιακών στοιχείων, DIY punk και ψυχεδελικής τζαζ. Η μουσική τους αποτελεί ένα τολμηρό, σχεδόν «αντάρτικο» μείγμα που έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση και έχει προβληθεί από σημαντικά μουσικά μέσα και ραδιοφωνικούς σταθμούς ανά τον κόσμο. Με την αυθεντικότητα και την έντασή τους, οι Valia Calda εκπροσωπούν την επίσημη ελληνική συμμετοχή του φεστιβάλ και προετοιμάζουν ιδανικά το έδαφος για τις διεθνείς μπάντες που θα ακολουθήσουν.
Το Athens Jazz Festival συνεχίζεται δυναμικά την Τρίτη 27 Μαΐου, με τρεις μπάντες που αγαπούν τις μουσικές ανατροπές. Πρώτοι ανεβαίνουν στη σκηνή οι Phønix από τη Νορβηγία, φημισμένοι για τα live τους που μοιάζουν με ηλεκτρικές τελετές. Ο ήχος τους είναι τολμηρός και απρόβλεπτος, με εκρηκτικά riffs, βαριά grooves και ψυχεδελικές εξάρσεις, καθώς μπλέκουν την τζαζ με krautrock, prog, avant-garde και pop. Στη συνέχεια, οι Mohs. από την Ελβετία φέρνουν μια ατμοσφαιρική και λεπτοδουλεμένη προσέγγιση, παίζοντας με τα όρια της τζαζ, καθώς ισορροπούν ανάμεσα στο ηλεκτρονικό και το ακουστικό, με έναν ήχο που χαρακτηρίζεται από ωμή ενέργεια. Τη βραδιά ολοκληρώνουν οι εκρηκτικοί Toot Ensemble από την Τσεχία – ένα εννιαμελές brass band σχήμα γεμάτο ένταση και ρυθμό. Συνδυάζουν την ενέργεια της EDM με τον αναλογικό ήχο των πνευστών και των ντραμς, προσφέροντας ένα ξέφρενο μουσικό πάρτι που υπόσχεται χορό μέχρι τελικής πτώσης.
Την Τετάρτη 28 Μαΐου, τη σκυτάλη παίρνουν οι Karja/Renard/Wandinger από την Εσθονία, με έναν ήχο που ακροβατεί ανάμεσα στην ελεύθερη φόρμα, τη σύγχρονη σύνθεση και τον πειραματικό αυτοσχεδιασμό. Οι μουσικές τους αναφορές είναι απρόσμενες – από βουβές ταινίες μέχρι ήχους που θυμίζουν χαλασμένα μηχανήματα – με αποτέλεσμα μια μουσική εμπειρία που εναλλάσσεται μεταξύ αυθορμητισμού και μελετημένης ακρίβειας. Ακολουθούν οι New Fossils από την Ουγγαρία, μια φρέσκια δύναμη της εναλλακτικής τζαζ σκηνής που αναμειγνύει groove, μελωδία και DIY αισθητική, ανοίγοντας τον δικό της μουσικό δρόμο χωρίς περιορισμούς. Η βραδιά κλείνει με τους AYYUKA από την Τουρκία, που μας παρασύρουν σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι γεμάτο ανατολίτικες μελωδίες, afro-beat ρυθμούς, surf rock και funky grooves. Ένα μοναδικό ηχητικό χαρμάνι που ενώνει παρελθόν και μέλλον σε ένα αλησμόνητο live.
Η Πέμπτη 29 Μαΐου είναι ιστορική για το φεστιβάλ, καθώς για πρώτη φορά φιλοξενείται σχήμα από τη Λατινική Αμερική. Οι ΒΙ από την Αργεντινή, με πρωταγωνιστές τα αδέρφια Ravasi, φέρνουν μια εκρηκτική μίξη latin ρυθμών και jazz ελευθερίας, με ήχο γεμάτο ένταση, αυθεντικότητα και ρυθμική δύναμη. Από την Αυστρία, οι Purple is the Color χαράζουν μια δική τους μουσική διαδρομή, γεμάτη φρεσκάδα και λυρισμό, με αναφορές στη nu-jazz και τις σύγχρονες world μουσικές. Το βράδυ κορυφώνεται με τον σπουδαίο Enrico Rava από την Ιταλία. Ο θρυλικός τρομπετίστας επιστρέφει στην Τεχνόπολη με το νέο του project, τους «Fearless Five», ένα κουιντέτο όπου η εμπειρία του ίδιου συναντά τη φλόγα τεσσάρων νέων μουσικών της ιταλικής σκηνής, προσφέροντας ένα πρόγραμμα γεμάτο συναίσθημα, έκπληξη και δυναμισμό.
Την Παρασκευή 30 Μαΐου, οι Tele-Port από το Λουξεμβούργο ανοίγουν το πρόγραμμα με μια διαγαλαξιακή jazz εμπειρία. Πατώντας σταθερά στην παράδοση του είδους, δεν διστάζουν να πειραματιστούν, οδηγώντας τον ήχο τους σε άλλες διαστάσεις γεμάτες groove και αυτοσχεδιασμό. Ακολουθούν οι Krúe από την Κύπρο, που με πιο εσωτερική αλλά εξίσου τολμηρή διάθεση, συνδυάζουν ηλεκτρονικά τοπία, φωνητικούς πειραματισμούς και τζαζ αυτοσχεδιασμό, δημιουργώντας ηχητικές ιστορίες με παγκόσμιες και τοπικές αναφορές. Η βραδιά κλείνει με τους μυστηριώδεις Concombre από τη Γαλλία. Ένα underground σχήμα που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά κάνει αίσθηση με κάθε του εμφάνιση. Με ήχο γεμάτο βρώμικα synths, έντονα beats και εκρηκτικό σαξόφωνο, η ζωντανή τους εμφάνιση στο Athens Jazz είναι από αυτές που δεν χάνονται.
Το Σάββατο 31 Μαΐου ξεκινά με το Svante Söderqvist Trio από τη Σουηδία, που φέρνει έναν ήχο ζεστό και λυρικό, με επιρροές από την κλασική μουσική και τη σκανδιναβική folk, ιδανικό για ένα ήρεμο, συναισθηματικό ξεκίνημα. Στη συνέχεια, οι EABS από την Πολωνία φέρνουν ενέργεια και καινοτομία, αναμειγνύοντας hip-hop, ηλεκτρονικά beats και σλαβικά ηχοχρώματα. Με έμπνευση από το παρελθόν, δημιουργούν έναν μοντέρνο και μπροστά από την εποχή ήχο. Το φινάλε της βραδιάς ανήκει στους εκρηκτικούς Smag På Dig Selv από τη Δανία – δύο σαξόφωνα, ένας ντράμερ και ένταση στο κόκκινο. Το τρίο αποδομεί τα πάντα, δημιουργώντας μια εμπειρία που ενώνει punk, hip-hop και rave, δείχνοντας πως η τζαζ μπορεί να είναι πιο επίκαιρη και cool από ποτέ.
Την Κυριακή 1η Ιουνίου, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, τη σκηνή καταλαμβάνουν πρώτοι οι Norman & Corrie από το Ηνωμένο Βασίλειο. Με καταγωγή από τη Σκωτία και τα νησιά Shetland, δημιουργούν ένα ηχητικό σύμπαν που παντρεύει αρχέγονες μελωδίες, μυσταγωγικά drones και ρυθμικά ηλεκτρονικά στοιχεία, σε ένα live γεμάτο συναίσθημα και ατμόσφαιρα. Ακολουθεί ο Moisés P. Sánchez από την Ισπανία, με πλούσιο πιανιστικό ήχο και έντονα δραματικές εναλλαγές. Οι συνθέσεις του κινούνται ανάμεσα στο ήσυχο και το εκρηκτικό, παραμένοντας πάντα βαθιά προσωπικές. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται ιδανικά με τους Kessoncoda, ένα ντουέτο από τη Βρετανία που ενώνει πιάνο και τύμπανα σε έναν ήχο λεπτομερή, έντονο και κινηματογραφικό. Με το ντεμπούτο τους “Outerstate” να έχει ήδη εντυπωσιάσει, προσφέρουν ένα ονειρικό φινάλε στο φετινό Athens Jazz – μια μουσική αγκαλιά για να αποχαιρετήσουμε τη διοργάνωση και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά.
Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου μουσικογράφου Γιώργου Χαρωνίτη, του ανθρώπου που με τη γνώση και το πάθος του για τη μουσική στήριξε ουσιαστικά το Athens Jazz από τα πρώτα του βήματα και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του ταυτότητας. Από τις 26 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, το 24ο Athens Jazz έρχεται για να αποδείξει για ακόμα μία χρονιά ότι η τζαζ είναι ανοιχτή, ζωντανή και ανεξάντλητη και βρίσκεται παντού – και κυρίως στην Τεχνόπολη. Σύντομα θα ανακοινωθούν και επιπλέον παράλληλες δράσεις που συμπληρώνουν τη φεστιβαλική εμπειρία.
Δείτε όλον τον προγραμματισμό ανά ημέρα
Δευτέρα 26/05
21:00 Yiorgos Bereris Trio (GR – Νέα μουσική πρόταση)
22:00 Modified Dog (GR – Jazz+)
23:00 Valia Calda (GR – Επίσημη ελληνική συμμετοχή)
Τρίτη 27/05
21:00 Phønix (NO)
22:00 Mohs. (CH)
23:00 Toot Ensemble (CZ)
Τετάρτη 28/05
21:00 Karja/Renard/Wandinger (EE)
22:00 New Fossils (HU)
23:00 AYYUKA (TR)
Πέμπτη 29/05
21:00 BI (AR)
22:00 Purple is the Color (AT)
23:00 Enrico Rava “Fearless Five” (IT)
Παρασκευή 30/05
21:00 Tele-Port (LU)
22:00 Krúe (CY)
23:00 Concombre (FR)
Σάββατο 31/05
21:00 Svante Söderqvist Trio (SE)
22:00 EABS (PL)
23:00 Smag På Dig Selv (DK)
Κυριακή 01/06
21:00 Norman & Corrie (SCOTLAND, UK)
22:00 Moisés P. Sánchez (ES)
23:00 Kessoncoda (UK)
INFO
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 26 Μαΐου έως 1 Ιουνίου
Είσοδος ελεύθερη
Η Αthens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μουσικό σύνολο Les Arts Florissants ερμηνεύει Μπαχ με όργανα εποχής
Το ανδρόγυνο στιλ και οι πυρετικές κραυγές του ενσάρκωσαν το πνεύμα και τον ήχο της ροκ κοσμογονίας
Ο διαγωνισμός τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία τον Μάιο
Ο πρόεδρος Χέρτσογκ χαιρετίζει την απόφαση της EBU
Υπήρξε βασικό μέλος των Blues Brothers, του συγκροτήματος των Τζον Μπελούσι και Νταν Ακρόιντ
Η σπουδαία καλλιτέχνιδα επιστρέφει στη χώρα μας
Ποιες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τον διαγωνισμό
Με το νέο του άλμπουμ «Ανάμεσα» ανανεώνει το ελληνικό τραγούδι. Πριν βρεθεί «Ανάμεσα σε φίλους» στο Παλλάς, ταξιδέψαμε μαζί του ακούγοντας και μιλώντας
Ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του σύγχρονου metal ήχου
Οι παραγωγοί του Voice 102.5 μιλούν για το ραδιόφωνο
Σχέδιο με το σύνθημα «Another Prick in the Wall» μετά τις προσβλητικές δηλώσεις
Το βίντεο φαινόταν να προωθεί τη καμπάνια του κατά της παράνομης μετανάστευσης
Το πρόγραμμα της εορταστικής μουσικής βραδιάς - Με έργα από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα
Η ποπ σταρ μοιράστηκε το επίσημο τρέιλερ του φιλμ «The Eras Tour: The Final Show»
Μια ονειρική βραδιά για τους νοσταλγούς του πανκ ροκ των 90s
Ο Ασάφ Αβιντάν μιλάει στην Athens Voice για τον νέο του δίσκο, τις δυσκολίες και όσα του έλειψαν από τις ζωντανές εμφανίσεις, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Floyd
Η θέση των διαχειριστών των πνευματικών δικαιωμάτων του Μίκη με αφορμή το ζήτημα της περιοδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.