- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αφιέρωμα στον συνθέτη Arvo Pärt
Οι τριήμερες εκδηλώσεις του φετινού Αdagio ολοκληρώνονται τη Μεγάλη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Οι τριήμερες εκδηλώσεις του φετινού Αdagio, του ετήσιου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ολοκληρώνονται τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου στις 20.30, με το αφιέρωμα στον Arvo Pärt (Άρβο Περτ), στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Ο Arvo Pärt, μινιμαλιστής δημιουργός από τους σπουδαιότερους της εποχής μας, έχει συνθέσει πλήθος έργων θρησκευτικής αλλά και κοσμικής μουσικής που παίζονται συχνά σε συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Από την πλούσια εργογραφία του επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα της συναυλίας του Μεγάρου οι συνθέσεις του «Mozart-Adagio», «Spiegel im Spiegel», «Summa», «My Heart' s in the Highlands», «Fratres» και «Stabat Mater».
Το αφιέρωμα στον Arvo Pärt καλύπτει ένα χρονικό φάσμα σχεδόν 40 ετών και περιλαμβάνει έργα από τη λεγόμενη «δεύτερη περίοδο» του συνθέτη, όταν ο Περτ άρχισε να αναδιφά στην παλαιά μουσική και να εξερευνά σε βάθος τις ρίζες της δυτικής μουσικής, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στο γρηγοριανό μέλος και στην ευρωπαϊκή πολυφωνία της Αναγέννησης.
Το πρόγραμμα αρχίζει με το «Mozart-Adagio» (1992/2005) για βιολί, τσέλο και πιάνο, που θα παρουσιάσουν ο Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), ο Δημήτρης Τραυλός (τσέλο) και ο Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο). Στη συνέχεια, θα ακουστεί το έργο «Spiegel im Spiegel» (1978), με την Αγγέλα Γιαννάκη στη βιόλα και τον Χρ. Σακελλαρίδη στο πιάνο. Ακολουθεί η «Summa» (1977/1991) για κουαρτέτο εγχόρδων. Στη συνέχεια, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης και η Ελένη Κεβεντζίδου στο εκκλησιαστικό όργανο θα ερμηνεύσουν το έργο «My Heart ’s in the Highlands» («Στα Χάιλαντς είναι η καρδιά μου» 2000/2013). Ο επίλογος του πρώτου μέρους ανήκει σε μια από τις διασημότερες συνθέσεις του Παιρτ, το «Fratres» (1977/1985/1989), που θα παρουσιαστεί στην εκδοχή του για κουαρτέτο εγχόρδων.
Στη δεύτερη ενότητα του αφιερώματος στον Άρβο Περτ θα ακουστεί το «Stabat Mater», έργο του 1985 που γράφτηκε από τον συνθέτη κατόπιν παραγγελίας του Ιδρύματος Άλμπαν Μπεργκ. Με αυτή τη θρησκευτική του σύνθεση, ο Περτ συνεχίζει την παράδοση της δυτικής μουσικής και υμνογραφίας με δημιουργίες που περιγράφουν τον πόνο της Παναγίας μπροστά στον Σταυρωμένο Γιο της («Stabat Mater dolorosa», «Ορθή στέκει η μητέρα η πονεμένη»), μια παράδοση που εμφανίστηκε την εποχή του Παλεστρίνα και φτάνει έως τον 20ό και 21ο αιώνα. Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν η Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο), ο Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος) και ο Βασίλης Καβάγιας (τενόρος). Τους πλαισιώνουν ο βιολονίστας Κώστας Παναγιωτίδης, η βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη και ο τσελίστας Δημήτρης Τραυλός.
Αφιέρωμα στον Arvo Pärt.Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, 20.30. Εισιτήρια: €15-4. Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 2107282333
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέντε μέρες γεμάτες ρυθμό, live performances και dj sets στην πόλη
Η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της για τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα
Ζητούν την απομάκρυνσή του
THE BAUSA, Yulia Niko b2b Ede, BRB, Pablo Nuevo και Evanjelia αναλαμβάνουν τα decks στο Θέατρο Άλσος
Αποθέωση για τους αδελφούς Γκάλαχερ - Δείτε βίντεο
Το «B’Day» είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στα 25α γενέθλιά της
Η Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας του ογδόντα ήταν μια Πόλη στις Φλόγες
Σε τι τιμή θα κυμανθεί
Η βραβευμένη με δύο Grammy ερμηνεύτρια, με τη βαθιά φωνή
Από τους Basement και JPEGMAFIA μέχρι τους Idles και τους Deftones, το Outbreak διευρύνει ακόμα περισσότερα τα όριά του
Μας χάρισε τα μεγαλύτερα δώρα: τη μουσική και το συναίσθημα
To τουρνουά προσέλκυσε περισσότερους από 50.000 fans του διάσημου anime
Όλες οι λεπτομέρειες για το διήμερο που ενώνει τις μουσικές φυλές της πόλης
Ο κιθαρίστας Simon McBride μιλάει στην ATHENS VOICE για τη θέση του στους Deep Purple, την κληρονομιά του γκρουπ και τη συναυλία της 13ης Οκτωβρίου στην Αθήνα
Ο σταρ δυσκολεύτηκε στη σκηνή και παρουσίασε συμπτώματα αφυδάτωσης
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Θεάτρου Δόρα Στράτου, ο Θοδωρής Βουτσικάκης μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική, τη Λίνα Νικολακοπούλου, το συναίσθημα και την τέχνη του
Ο 48χρονος ηθοποιός αποδεικνύει ότι οι ικανότητές του δεν περιορίζονται στην υποκριτική
Η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδοποιός επιλέχθηκε από την ΕΟΕ για την Τελετή Αφής και Παράδοσης Φλόγας για το «Ντακάρ 2026»
Συγγενείς και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν με συγκινητικά μηνύματα τη θρυλική τραγουδίστρια της κάντρι
Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 5ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.