Μουσικη

Mulatu Astatke

Ethio jazz master που γράφει μέρος της ιστορίας.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 342
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13660-30477.jpg

Ο πρώτος Αφρικανός φοιτητής του Berklee College οf Music, γνωστός από τη μουσική της ταινίας “Broken Flowers” του Τζάρμους και τη σειρά “Ethiopiques”. Έρχεται, ή μάλλον ξανάρχεται, και καλά κάνει, με νέο επταμελές σχήμα για την παρουσίαση του πρόσφατου –πρώτου προσωπικού– άλμπουμ “Mulatu Steps Ahead”, αλλά και τις συνθέσεις από την πλούσια μουσική του ιστορία. Fusion ανάμεσα σε δυτική jazz και παραδοσιακή μουσική από την Αιθιοπία – έχει γράψει πάνω σε πολλά νέα ονόματα, όπως οι Nas, Cut Chemist, Damian Marley και Knaan, που χρησιμοποιούν samples από τα κομμάτια του.

Πώς είναι η διάθεσή σας σήμερα; Κουρασμένος, αλλά τόσο θετικός. Πιθανότατα δεν έχω υπάρξει πιο πολυάσχολος στη ζωή μου και το έργο μου για την προώθηση της Ethio jazz μετά από 40 χρόνια έχει στεφτεί με επιτυχία. Κι αυτό είναι υπέροχο.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έχετε πάρει; Mια πολύ απλή: δούλεψε σκληρά, πίστεψε στον εαυτό σου και μην τα παρατάς ποτέ.

Τι θα λέγατε εσείς σε ένα νέο μουσικό σήμερα; To ίδιο. Έχω ένα jazz μουσικό σχολείο στο Addis, το African Jazz Village, και πάντα λέω στους νέους μουσικούς αυτό. Όσο δύσκολο κι αν είναι να συνεχίσεις να γράφεις τη μουσική σου, ακόμη κι αν νομίζεις ότι δεν έχεις καμία αποδοχή, μην τα παρατάς.

Τι σας οδήγησε σε μια πιο τζαζ πλευρά στο νέο άλμπουμ “Mulatu Steps Ahead”; Πάντα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη μουσική μου. Με το νέο άλμπουμ ήθελα να δοκιμάσω μερικές νέες κατευθύνσεις στην Ethio jazz. Άλλοτε είναι πιο γκρούβι, όπως στο “The Way To Nice” ή στη νέα εκτέλεση του παλιότερου “Mulatu’s Mood”, και άλλες είναι πιο εσωτερικές, όπως στο “Radcliffe”. Ήθελα να εξερευνήσω διαφορετικούς τρόπους συνάντησης των αιθιοπικών ηχοχρωμάτων με την τζαζ και οι επιρροές μου είναι ολοφάνερες στο άλμπουμ αυτό με ονόματα όπως οι Miles Davis και Gil Evans. 

Τι θυμάστε πιο έντονα από την περίοδο στο Radcliffe του Harvard; Τους ανθρώπους που γνώρισα εκεί. Μερικούς εκπληκτικούς διανοούμενους, που είναι πρωτοπόροι στον τομέα τους. Ένιωθα ότι είχα πολλά να δώσω κι εγώ, ότι η αφρικανική προοπτική είναι μοναδική και σπάνια αντιπροσωπεύεται στα πανεπιστήμια της Δύσης. 

Εντυπώσεις από την Ελλάδα; Πραγματικά απολαμβάνω τα ταξίδια στην Ελλάδα. Το κοινό είναι πολύ φιλόξενο και ενθουσιώδες για τη μουσική μου, οπότε αποτελεί πάντα ευχάριστη εμπειρία να παίζω εκεί.

Τι ακολουθεί; Θα παίξω σε μερικά ωραία καλοκαιρινά φεστιβάλ, όπως τα Glastonbury και Big Chill στην Αγγλία. Ακόμη τρέχω ένα μεγάλο πρότζεκτ με αιθιοπική τζαζ, που ελπίζω να αποτελέσει μέρος των Ολυμπιακών του Λονδίνου. Βασίζεται στη μουσική της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στις αρχαίες συνθέσεις του Yared. 

Από πού αντλείτε έμπνευση σήμερα; Moυσικά οι επιρροές μου σχετίζονται με σπουδαίους Δυτικούς μουσικούς, όπως ο Miles και ο Coltrane. Στην Αιθιοπία, εμπνέομαι από τις φυλές και την πολιτιστική ιστορία. Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθεις από αυτές και η μουσική κάθε ξεχωριστής περιοχής είναι τόσο πλούσια και διαφορετική. Πάντα θα έχω αναφορές στη μουσική και τις παραδόσεις τους.

Τι να περιμένουμε από το επερχόμενο λάιβ στην Αθήνα; Θα έχω μαζί μου ένα σπουδαίο γκρουπ. Θα παίξουμε μερικά από τα νέα τραγούδια του “Mulatu Steps Ahead” και επιλογές από τις συνθέσεις μου στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 σε νέες ενορχηστρώσεις.

ΙΝFO FUZZ. Έναρξη 21.00. Είσοδος € 30. Προπώληση: Θρι Σιξτι - Floral - Public - TicketHouse, ticketpro.gr. Ξεκίνημα με Jan Van De Engel. Στις 16/4. Και στις 15/4 στο Principal Club της Θεσσαλονίκης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ