- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στα Αιγόσθενα, στο αρχαίο φρούριο, στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία
Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό
Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στα Αιγόσθενα, στο αρχαίο φρούριο, στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό
Αυτοψία στο Πόρτο Γερμενό πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στο αρχαίο φρούριο, στα βυζαντινά και στα μεταβυζαντινά μνημεία των Αιγοσθένων, από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 31 Ιουλίου 2026 και έπληξε επί τέσσερα εικοσιτετράωρα την περιοχή.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω των εκτεταμένων αποψιλώσεων, που πραγματοποιούνται συστηματικά, από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, τα μνημεία δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πυρκαγιά. Στο φρούριο των Αιγοσθένων, δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στα τείχη και στους αναστηλωμένους πύργους (ΝΑ και ΒΑ), καθώς και στους ναούς στο εσωτερικό της Ακρόπολης. Απαιτείται, όμως, άμεσος καθαρισμός του τοιχογραφικού τους διακόσμου. Στο βόρειο τμήμα του φρουρίου η πυρκαγιά προκάλεσε φθορές σε κατακείμενους λιθόπλινθους, που προγραμματίζονταν να χρησιμοποιηθούν στις επικείμενες εργασίες αποκατάστασης.
Υπ. Πολιτισμού: Οι ζημιές που καταγράφηκαν στις σύγχρονες υποδομές από την πυρκαγιά
Ζημιές προκλήθηκαν στις σύγχρονες υποδομές του χώρου. Καταστράφηκαν οι ξύλινοι δοκοί στήριξης του εγκατεστημένου στο ΒΑ τμήμα του τείχους ικριώματος, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το ικρίωμα, η γερανογέφυρα και τα ικριώματα που παρέμεναν αποθηκευμένα σε εργοταξιακό χώρο, εκτός του φρουρίου, το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης και τα εργοταξιακά γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Το φρούριο των Αιγοσθένων που δεσπόζει νοτιανατολικά στον κόλπο του Κορινθιακού και κτίστηκε στο β΄ μισό του 4ου αιώνα π.Χ., είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια, στην Ελλάδα. Η στρατηγική θέση του ήταν ο λόγος της συνεχούς κατοίκησής του- και κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους αλλά και την ύστερη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο- καθώς επόπτευε και έλεγχε τον Κορινθιακό αλλά και τα περάσματα προς την ενδοχώρα. Όπως μαρτυρά και το εκκλησάκι του 11ου αιώνα, αφιερωμένο στην Παναγία ή την Αγία Άννα, κτισμένο με αρχαίο οικοδομικό υλικό. Στον φρουριακό χώρο φιλοξενήθηκε μονή, και σώζονται ερείπια κελιών καθώς και το καθολικό, ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου.
Τη Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν στην αυτοψία η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Ολυμπία Βικάτου, η Διευθύντρια Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη, ο Τμηματάρχης Μελετών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Μιχάλης Λεφαντζής, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη -και τα αρμόδια στελέχη- της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καλλιόπη Φλώρου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2026 – Η κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση
Διάκριση και για την Αγγελική Γιαννακίδου με το Longlife Achivement Recognition
Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων
Σε φάση υλοποίησης η «Οικία του Νέρωνα», το Γυμνάσιο και ο Κρόνιος Λόφος
Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα, στις γκαλερί και στους χώρους πολιτισμού της πόλης
Έναρξη του β' κύκλου της σειράς εκδηλώσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα»
Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός τιμά την ιστορική επέτειο με μια βραδιά ποίησης και μνήμης
Ένας επιβλητικός φασιανός Λυροπετεινός συζητά με τον ραψωδό Λουδοβίκο των Ανωγείων
Γιατί ένα παιδί μπορεί να ξεχάσει μια ζωγραφιά μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ μια άλλη να μη θέλει ούτε να την αγγίξουμε;
Τι ισχύει για το Μουσείο Ακρόπολης - Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα με 33 παραγωγές και δράσεις σε 15 χώρους της πόλης
Φωτογράφος με δικό του οπτικό υλικό και δικό του «λεξιλόγιο» κίνησης, χρώματος και οπτικών γωνιών λήψεων.
Ένα αφιέρωμα στον τόπο και τους ανθρώπους του, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η 21η Σεπτεμβρίου υπενθυμίζει ότι η ειρήνη είναι μια διαρκής προσπάθεια συνύπαρξης, δικαιοσύνης και αλληλοκατανόησης
Ο ηδονισμός του ρέιβ και η τέκνο της αγωνίας
Από τις ατομικές συνήθειες έως τις συλλογικές δράσεις και τη σύνδεση της καθαριότητας με τον πολιτισμό και την αισθητική
Το Ελβετικό Κέντρο για τον Πολιτισμό, την Έρευνα και τη Διπλωματία εγκαινιάζεται την 1η Οκτωβρίου, μαζί με το φεστιβάλ One & Only Athens
Στα highligths τo «Φάουστ» του Ρομέο Καστελούτσι, το «Έπος» του Νίκου Καραθάνου αλλά και η μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Παπαϊωάννου
Νέος κύκλος δράσεων για βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες φέρνει τη μουσική πιο κοντά σε όλες τις ηλικίες
Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του σπουδαίου αρχαιολόγου και φιλέλληνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.