- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το πρώτο πλωτό μουσείο στον κόσμο έρχεται στον Πειραιά με το Art Explora Festival
Ποιος είναι ο Frédéric Jousset, ο άνθρωπος που φέρνει την τέχνη στη θάλασσα
Tο πρώτο πλωτό μουσείο στον κόσμο οποίο θα δέσει στον Πειραιά - Πώς ο Γάλλος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Frédéric Jousset δημιούργησε το Ίδρυμα Art Explora
Το Art Explorer, ένα καταμαράν μήκους 47 μέτρων και ύψους 55, είναι το πρώτο περιοδεύον πλωτό μουσείο στον κόσμο.
Σχεδιασμένο να είναι μεγάλο, σταθερό και με μειωμένο βύθισμα για να μπορεί να εισέρχεται σε όλα τα λιμάνια, το καταμαράν Art Explorer είναι σε θέση να φιλοξενεί έως και 2.000 επισκέπτες την ημέρα.
Το φεστιβάλ έχει ήδη υποδεχτεί πάνω από 300.000 επισκέπτες στις προηγούμενες στάσεις του στη Μεσόγειο και θα ταξιδέψει σε 15 χώρες μέχρι το 2027. Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, το Art Explora Festival θα δέσει για πρώτη φορά στο λιμάνι του Πειραιά, στην Πύλη Ε8, από τις 3 έως τις 12 Οκτωβρίου 2025.
Το πρόγραμμα, με επιμελήτρια την Ελληνίδα Κατερίνα Τσέλου, περιλαμβάνει καινοτόμες οπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας και εικαστικές εκθέσεις τόσο πάνω στο πλοίο όσο και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην προβλήτα.
Frédéric Jousset: Ο άνθρωπος που φέρνει την τέχνη στη θάλασσα
Ο Γάλλος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Frédéric Jousset δημιούργησε το Ίδρυμα Art Explora με σκοπό να διαδώσει την τέχνη και τον πολιτισμό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Το αποκορύφωμα της πρωτοβουλίας του είναι το πρώτο πλωτό μουσείο στον κόσμο, το οποίο θα δέσει στον Πειραιά στις 3 Οκτωβρίου.
Ο Frédéric Jousset, ένας επιτυχημένος Γάλλος επιχειρηματίας, έχει κάνει σκοπό της ζωής του να φέρει την τέχνη και τον πολιτισμό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Έχοντας μια λαμπρή καριέρα ως μάνατζερ και συνιδρυτής της εταιρείας Webhelp, την οποία πούλησε το 2020 για 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Jousset αφοσιώθηκε πλέον στο μεγάλο του πάθος: την τέχνη.
Το 2005, προκάλεσε αίσθηση με μια δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο Μουσείο του Λούβρου, μια κίνηση που χαρακτήρισε ως «συνέχεια της δραστηριότητας της Webhelp», καθώς στόχευε να φέρει την τέχνη σε όσους δεν μπορούσαν να επισκεφτούν το μουσείο, όπως ασθενείς σε νοσοκομεία ή κρατούμενοι.
Από μια ιδέα, ένα φεστιβάλ
Με τον ίδιο στόχο, ο Jousset το 2019 ίδρυσε το Ίδρυμα Art Explora, το οποίο ξεκίνησε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Ανάμεσά τους, η διαδικτυακή πλατφόρμα Art Explora Academy σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το Mumo, ένα φορτηγό γεμάτο με έργα τέχνης που ταξιδεύει στη Γαλλία, και η μετατροπή ενός παλιού υπόστεγου αερόπλοιων του 1878 σε πολιτιστικό κέντρο.
Ωστόσο, η πιο φιλόδοξη ιδέα του ήταν να δημιουργήσει ένα πλωτό μουσείο. «Όταν κοιτάζεις τον παγκόσμιο χάρτη, βλέπεις ότι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κοντά στις ακτές. Πολύ μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη βρίσκονται στις ακτές. Σκέφτηκα: η θάλασσα ελκύει τους ανθρώπους, και αν πάω στο λιμάνι, έρχομαι ήδη σε επαφή με πολλούς ανθρώπους», εξηγεί ο Jousset.
«Μου ήρθε η ιδέα: μπορώ να φέρω την τέχνη δια θαλάσσης, πάνω σε ένα μεγάλο σκάφος; Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Art Explora Festival και του πλωτού μουσείου Art Explorer».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για το παλαιότερο γνωστό δείγμα αποκαταστατικής οδοντιατρικής στη Σκωτία
Animation, ταινίες μικρού μήκους και δράσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και τη διαφορετικότητα για ηλικίες 8–12 ετών
Ένα αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, μουσικών δράσεων και οικογενειακών δραστηριοτήτων
Τι θα δούμε σε Ηρώδειο, Επίδαυρο, Μικρή Επίδαυρο και στην Πειραιώς 260
Από τους στίχους του ΛΕΞ σε καρέ με μελάνι: o Δημήτρης - Κρις Αγκαράι μιλάει για την έμπνευση του επιδραστικού τραγουδιού και τη μεταμόρφωσή του σε κόμικ.
Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής μουσικής και τηλεοπτικής σκηνής, έρχεται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στις 13 Μαΐου
Η Αρχαία Πέλιννα, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Εστιαιώτιδας, βρίσκεται περίπου 16 χλμ. ανατολικά των Τρικάλων
Η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη θα διαγωνιστεί στην ενότητα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»
Το φιλοσοφείν «παράγει» πολιτικά όντα
Σπουδαίοι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν ξεχωριστά έργα στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής
Tο εμβληματικό οχυρωματικό έργο αναβαθμίζεται αισθητικά και καθίσταται πλήρως προσβάσιμο στο κοινό
Από την Αθήνα στη Σιέρα Λεόνε και από την αναζήτηση στη δημιουργία, μια προσωπική διαδρομή μέσα από τη γραφή
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μιλάει στην ATHENS VOICE για τα 30 χρόνια πορεία του «ΑΓΩΝΑ»
Εκπροσωπούσε μια παράδοση όπου η γνώση βασιζόταν στη λογική, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία ενώ η αλήθεια αναζητείται μέσω διαλόγου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Τα best of the best της φετινής διοργάνωσης στην Τεχνόπολη με θέμα «Meta-Morphosis»
Συνάντηση Μενδώνη στο State Department, νέο μνημόνιο και εκθέσεις σε ΗΠΑ έως το 2028
Νέα διοικητική αρχιτεκτονική - Επιμελητής ο Thiago de Paula Souza για το 2027
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.