- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το πρώτο πλωτό μουσείο στον κόσμο έρχεται στον Πειραιά με το Art Explora Festival
Ποιος είναι ο Frédéric Jousset, ο άνθρωπος που φέρνει την τέχνη στη θάλασσα
Tο πρώτο πλωτό μουσείο στον κόσμο οποίο θα δέσει στον Πειραιά - Πώς ο Γάλλος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Frédéric Jousset δημιούργησε το Ίδρυμα Art Explora
Το Art Explorer, ένα καταμαράν μήκους 47 μέτρων και ύψους 55, είναι το πρώτο περιοδεύον πλωτό μουσείο στον κόσμο.
Σχεδιασμένο να είναι μεγάλο, σταθερό και με μειωμένο βύθισμα για να μπορεί να εισέρχεται σε όλα τα λιμάνια, το καταμαράν Art Explorer είναι σε θέση να φιλοξενεί έως και 2.000 επισκέπτες την ημέρα.
Το φεστιβάλ έχει ήδη υποδεχτεί πάνω από 300.000 επισκέπτες στις προηγούμενες στάσεις του στη Μεσόγειο και θα ταξιδέψει σε 15 χώρες μέχρι το 2027. Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, το Art Explora Festival θα δέσει για πρώτη φορά στο λιμάνι του Πειραιά, στην Πύλη Ε8, από τις 3 έως τις 12 Οκτωβρίου 2025.
Το πρόγραμμα, με επιμελήτρια την Ελληνίδα Κατερίνα Τσέλου, περιλαμβάνει καινοτόμες οπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας και εικαστικές εκθέσεις τόσο πάνω στο πλοίο όσο και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην προβλήτα.
Frédéric Jousset: Ο άνθρωπος που φέρνει την τέχνη στη θάλασσα
Ο Γάλλος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Frédéric Jousset δημιούργησε το Ίδρυμα Art Explora με σκοπό να διαδώσει την τέχνη και τον πολιτισμό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Το αποκορύφωμα της πρωτοβουλίας του είναι το πρώτο πλωτό μουσείο στον κόσμο, το οποίο θα δέσει στον Πειραιά στις 3 Οκτωβρίου.
Ο Frédéric Jousset, ένας επιτυχημένος Γάλλος επιχειρηματίας, έχει κάνει σκοπό της ζωής του να φέρει την τέχνη και τον πολιτισμό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Έχοντας μια λαμπρή καριέρα ως μάνατζερ και συνιδρυτής της εταιρείας Webhelp, την οποία πούλησε το 2020 για 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Jousset αφοσιώθηκε πλέον στο μεγάλο του πάθος: την τέχνη.
Το 2005, προκάλεσε αίσθηση με μια δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο Μουσείο του Λούβρου, μια κίνηση που χαρακτήρισε ως «συνέχεια της δραστηριότητας της Webhelp», καθώς στόχευε να φέρει την τέχνη σε όσους δεν μπορούσαν να επισκεφτούν το μουσείο, όπως ασθενείς σε νοσοκομεία ή κρατούμενοι.
Από μια ιδέα, ένα φεστιβάλ
Με τον ίδιο στόχο, ο Jousset το 2019 ίδρυσε το Ίδρυμα Art Explora, το οποίο ξεκίνησε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Ανάμεσά τους, η διαδικτυακή πλατφόρμα Art Explora Academy σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το Mumo, ένα φορτηγό γεμάτο με έργα τέχνης που ταξιδεύει στη Γαλλία, και η μετατροπή ενός παλιού υπόστεγου αερόπλοιων του 1878 σε πολιτιστικό κέντρο.
Ωστόσο, η πιο φιλόδοξη ιδέα του ήταν να δημιουργήσει ένα πλωτό μουσείο. «Όταν κοιτάζεις τον παγκόσμιο χάρτη, βλέπεις ότι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κοντά στις ακτές. Πολύ μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη βρίσκονται στις ακτές. Σκέφτηκα: η θάλασσα ελκύει τους ανθρώπους, και αν πάω στο λιμάνι, έρχομαι ήδη σε επαφή με πολλούς ανθρώπους», εξηγεί ο Jousset.
«Μου ήρθε η ιδέα: μπορώ να φέρω την τέχνη δια θαλάσσης, πάνω σε ένα μεγάλο σκάφος; Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Art Explora Festival και του πλωτού μουσείου Art Explorer».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Επιτροπή Ολυμπίων ανακοίνωσε την αναβολή του φεστιβάλ για τεχνικούς λόγους
Η ελληνική μυθολογία έχει έντονη παράδοση να χρησιμοποιεί υβριδικά, μικτά πλάσματα ως σύμβολα της «ανάμειξης» πολιτισμένου ανθρώπου και άγριας φύσης.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος και ακτιβιστής, με αφορμή την εμφάνισή του στο πλαίσιο του SNF Nostos, μιλάει στην ATHENS VOICE
Μια εβδομάδα αφιερωμένη στον άνθρωπο, τις ιδέες και όσα μας ενώνουν
Τα βράδια μας στον λόφο: Οι συναυλίες και οι παραστάσεις που θα απολαύσουμε φέτος στον Λυκαβηττό
Από τις 25 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί 9 συναυλίες σε δρόμους, πλατείες, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους
Η δημιουργός που μετατρέπει το αστικό τοπίο σε κολάζ εμπειριών μιλάει στην ATHENS VOICE
Το κοινό έχει την ευκαρία να ζήσει μια σπάνια εμπειρία
Aποδεκάτισε τις κοινότητες κυνηγών - τροφοσυλλεκτών
Απομακρύνθηκαν τα ικριώματα
Από τους τοίχους της πόλης στο εξώφυλλο του Summer in the City
Οι τρεις διοργανωτές, Τάσος Μπιμπισίδης, Βάλια Ζαμπάρα και Νάνσυ Φαφούτη, εξηγούν πώς ένα παραδοσιακό σύμβολο της Αστυπάλαιας έγινε αφορμή για ένα νέο πολιτισμικό φεστιβάλ
Από το «Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη ως το «Oedipus Steps» του Ζήση Σέγκλια
Μια επίσκεψη με τον Τάκη Ευσταθίου που φωτίζει την κληρονομιά του σπουδαίου ελληνοαμερικανού ζωγράφου και τα ερωτήματα για τη διάσωσή της
Tι γνωρίζουμε από την έρευνα για το μέγεθος και την παρουσία των προσώπων στις παιδικές ζωγραφιές
Η Οντολογία γνωστών φιλοσόφων, στοχαστών, λογοτεχνών
Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβάλλονται κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας
Με φόντο τη θάλασσα, κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας δίνουν ένα ανοιχτό ραντεβού πολιτισμού και δημιουργίας
Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία
Ένα ηχηρό κάλεσμα ενάντια στην ομοφοβία και την τρανσφοβία - Δείτε το βίντεο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.