Κινηματογραφος

«Eileen»: Το ψυχολογικό θρίλερ του William Oldroyd

O σκηνοθέτης του «Lady Macbeth» μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα της Βοστονέζας Ottessa Moshfegh

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Eileen»: Το ψυχολογικό θρίλερ του William Oldroyd

«Eileen»: Η νέα ταινία του William Oldroyd, με τις Anne Hathaway και Thomasin McKenzie στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Τo «Eileen» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ του 2023 που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 2015 της Ottessa Moshfegh το οποίο το διασκεύασε για την οθόνη μαζί με τον σύζυγό της, τον Luke Goebel. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Βοστόνη της δεκαετίας του 1960 και περιγράφει τη συμβιωτική σχέση μεταξύ δύο γυναικών που εργάζονται σε ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων. Το «Eileen» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2023 στις 21 Ιανουαρίου 2023 και βγήκε στις αίθουσες στις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου 2023. Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes, το 89% από τις 88 κριτικές κριτικών είναι θετικές, με μέση βαθμολογία 7,3/10: κυρίως, επαινούν την Anne Hathaway και την Thomasin McKenzie ως «ταιριαστό δίδυμο».

«Eileen»: Η νέα ταινία του William Oldroyd, με τις Anne Hathaway και Thomasin McKenzie στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

«Eileen»: Η υπόθεση της ταινίας του William Oldroyd

Όλα είναι άσχημα στη ζωή της Αϊλίν. Η μικρή της πόλη στη Μασαχουσέτης είναι θλιβερή. Όπως και το σπίτι όπου ζει με τον αλκοολικό πατέρα της — τον οποίον υποδύεται ο εξαιρετικός Shea Whigham. Το «κέντρο νεότητας για αγόρια», δηλαδή η φυλακή για ανηλίκους, όπου εργάζεται, είναι επιθετικά άσχημο. Η ασχήμια είναι τόσο ολική που η Eileen (Thomasin McKenzie) δεν φαίνεται να την προσέχει καν. Ξαφνικά, σαν όραμα από έναν άλλο κόσμο, η Δρ Ρεμπέκα Σεντ Τζον (Ann Hathaway) βγαίνει από το αυτοκίνητό της, τόσο κομψή και μοιραία ώστε αστράφτει μέσα στη γενική ασχήμια.

«Eileen»: Η νέα ταινία του William Oldroyd, με τις Anne Hathaway και Thomasin McKenzie στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Βασισμένο στο εκπληκτικό και προκλητικό πρώτο ομώνυμο μυθιστόρημα της Moshfegh, το «Eileen» περιγράφει με λεπτομέρειες τον ρυθμό ζωής της Eileen και το πόσο αποσταθεροποιητική είναι η κατάρρευσή του. Το βιβλίο της Moshfegh αφηγείται την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο —η Eileen εξιστορεί τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1964 πενήντα χρόνια αργότερα— αλλά η ταινία δεν περιλαμβάνει φωνή off. Μια φωνητική αφήγηση θα προσπαθούσε να εξηγήσει την Εileen, συμπληρώνοντας τα κενά: αντιθέτως, ο σκηνοθέτης William Oldroyd επέλεξε να αφήσει τα κενά ανέπαφα να διατηρήσει ένα μυστήριο γύρω από τη μικρή ζωή της νεαρής κοπέλας. Η Eileen θυμίζει την Carrie, όπως την είχε υποδυθεί η Sissy Spacek, κι όλες εκείνες τις μοναχικές και περιθωριοποιημένες γυναίκες της δεκαετίας του 1970. Αλλά το «Eileen»  προχωρεί πολύ μακρύτερα στο πορτρέτο μιας γυναίκας στο όριο της κοινωνιοπάθειας: η κεντρική ηρωίδα και η Νεοζηλανδή Thomasin McKenzie, που διακρίθηκε την ερμηνεία της στην ταινία της Debra Granik «Leave No Trace» (2018), δείχνει μια ευπρόσδεκτη αδιαφορία για το να γίνει συμπαθητική και αποδεκτή. Η Eileen δεν είναι απλώς ένα ντροπαλό κορίτσι·  είναι μάλλον ένας κοιμισμένος δράκος —και η γνωριμία της με τη Ρεβέκκα, που αποτελεί το επίκεντρο της ιστορίας, καταλήγει σε μια σχέση επικίνδυνα θολών ορίων. Την ανησυχητική ατμόσφαιρα συμπληρώνει η φωτογραφία της Αυστραλέζας Ari Wegner («The Power of the Dog»).

EILEEN - Official Trailer

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ