Κινηματογραφος

Στίβεν Σπίλμπεργκ και Πολ ΜακΚάρτνεϊ παρακολούθησαν μαζί το «Oppenheimer»

Εθεάθησαν έξω από κινηματογράφο, στο θερινό θέρετρο της Νέας Υόρκης, στα Χάμπτονς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ © EPA/Clemens Bilan

«Oppenheimer»: Στίβεν Σπίλμπεργκ και Πολ ΜακΚάρτνεϊ την είδαν μαζί - Εθεάθησαν έξω από κινηματογράφο, στο θερινό θέρετρο της Νέας Υόρκης, στα Χάμπτονς

Οι Στίβεν Σπίλμπεργκ και Πολ ΜακΚάρτνεϊ παρακολούθησαν πρόσφατα την ταινία «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και ο Άγγλος μουσικός εθεάθησαν έξω από κινηματογράφο, στο θερινό θέρετρο της Νέας Υόρκης, στα Χάμπτονς.

Το πρώην μέλος των Beatles και ο διάσημος σκηνοθέτης και παραγωγός γνωρίζονται από το 1986, όταν ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ δήλωσε στο «Rolling Stone» εκείνη την εποχή ότι ζήτησε τη συμβουλή του Σπίλμπεργκ σχετικά με την πιθανότητα να γυρίσει μια ταινία για το θρυλικό συγκρότημα της ροκ.

Πιο πρόσφατα, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σημείωσε ότι το τραγούδι των Beatles «Michelle» από το «Rubber Soul» του 1965 ξυπνά αναμνήσεις από το πρώτο του φιλί, όταν φοιτούσε στο κολέγιο.

«Όταν γνώρισα τον Πωλ πριν από αρκετά χρόνια, όταν ο Πωλ και εγώ γνωριστήκαμε και γίναμε φίλοι, αυτή ήταν μια από τις πρώτες ιστορίες που του είπα. Είχα την ευκαιρία να αφηγηθώ στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ αυτή την ιστορία».

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer» του Κάι Μπερντ και του αείμνηστου Μάρτιν Τζ. Σέργουιν και έχει ως θέμα τον διάσημο θεωρητικό φυσικό που έπαιξε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Oppenheimer»: Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. επαίνεσε τον Κίλιαν Μέρφι

Για το επίπεδο προσήλωσης στην ερμηνεία του στον πρωταγωνιστικό ρόλο επαίνεσε τον συμπρωταγωνιστή του, Κίλιαν Μέρφι, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. για την ταινία «Oppenheimer». 

Ο Κίλιαν Μέρφι υποδύεται τον φυσικό Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στο νέο έπος που σκηνοθέτησε ο Κρίστοφερ Νόλαν, για τον άνθρωπο, στον οποίο πιστώνεται η δημιουργία της ατομικής βόμβας.

Η ταινία αναγνωρίστηκε από τους κριτικούς και αναδείχθηκε επιτυχία στο box office και ιδιαίτερους επαίνους έχει αποσπάσει η ερμηνεία του Μέρφι.

Oppenheimer | New Trailer

O Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. για την ταινία «Oppenheimer» και τον Κίλιαν Μέρφι

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. βρήκε την ευκαιρία να εγκωμιάσει τον Κίλιαν Μέρφι για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του στην τελειοποίηση του ρόλου.

«Ποτέ δεν έχω δει μεγαλύτερη θυσία από πρωταγωνιστή στην καριέρα μου» είπε ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. γωνστός από την κινηματογραφική σειρά «Iron Man» στο περιοδικό People. «Νομίζω ότι είχε την ταπεινότητα που απαιτείται για να επιβιώσει υποδυόμενος έναν ρόλο σαν αυτόν» πρόσθεσε.

Ο Ντάουνι Τζούνιορ, ο οποίος υποδύεται τον πρόεδρο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Λιούις Στράους στην ταινία, ανέφερε ένα παράδειγμα για να δείξει πόσο αφοσιωμένος ήταν ο Μέρφι στην πρόσθετη προσπάθεια που απαιτούσε ο ρόλος.

«Λέγαμε: "Έχουμε ένα τριήμερο. Ίσως πάμε για αντίκες στη Σάντα Φε. Τι θα κάνεις;" και απαντούσε: "Α, πρέπει να μάθω 30.000 λέξεις στα ολλανδικά. Να περάσετε όμορφα"» ανέφερε ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ.

Λίγα λόγια για το σενάριο της ταινίας «Oppenheimer»

Το σενάριο ακολουθεί τον καθηγητή Robert Oppenheimer, έναν από τους θεωρητικούς φυσικούς που πιστώνεται ως ο «πατέρας της ατομικής βόμβας» και διευθυντής στο άκρως απόρρητο Manhattan Project, το πρόγραμμα που διεξήχθη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο του Kai Bird και του αείμνηστου Martin J. Sherwin, «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer».

«Δεν ξέρω αν μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα τέτοιο όπλο», λέει ο Oppenheimer στο τρέιλερ. Η ταινία μας ξεδιπλώνει τις σκέψεις ενός επιστήμονα με το βάρος όλου του κόσμου στις πλάτες του, καθώς παλεύει με το τέρας που δημιούργησε. «Υπάρχει πιθανότητα, μόλις πατήσουμε το κουμπί, να καταστραφεί ο κόσμος;», αναρωτιέται ο Matt Damon ως υποστράτηγος Leslie Groves. «Οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδέν», απαντάει ο Cillian Murphy, με έμφαση στο σχεδόν. Ιστορικά μιλώντας, όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στην συνέχεια. Το απόλυτο καταστροφικό όπλο τελικά φτιάχτηκε, οι βόμβες έπεσαν και ο πόλεμος έληξε οριστικά, με τα λιγότερο δυνατόν θύματα. 

Ο Oppenheimer είναι «το πιο σημαντικό πρόσωπο που έζησε ποτέ», δήλωσε ο Nolan πρόσφατα στο CinemaCon του Λας Βέγκας, αναφέρει το Variety. Ο 52χρονος σκηνοθέτης δήλωσε: «Έφτιαξε τον κόσμο στον οποίο ζούμε και πρέπει να δεις την ιστορία του για να γίνει πιστευτή».

 Το καστ της ταινίας «Oppenheimer»

Για μία ακόμη φορά ο Nolan έχει συγκεντρώσει γύρω του ένα all-star καστ. Ο Cillian Murphy, μακροχρόνιος συνεργάτης του Nolan (τριλογία «Dark Knight», «Inception», «Dunkirk») και πρωταγωνιστής της σειράς Peaky Blinders, υποδύεται τον Oppenheimer. Η Emily Blunt, πιο γνωστή για το «The Devil Wears Prada» και πιο πρόσφατα, για την συμμετοχή της στο «The Quiet Place» υποδύεται τη γυναίκα του Oppenheimer, Katherine. Η σταρ του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Florence Pugh, εμφανίζεται ως Jean Tatlock, μία ψυχίατρος σε μια περίπλοκη σχέση με τον πρωταγωνιστή της ταινίας. Ο Robert Downey Jr. θα είναι ο Lewis Strauss, ένας επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος με σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βόμβας.

Συμμέτέχουν επίσης οι βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί Matt Damon («Good Will Hunting») και Rami Malek («Bohemian Rhapsody»), με τον πρώτο να υποδύεται τον επιβλέποντα του Manhattan Project, Leslie Groves. Ο Benny Safdie από το Uncut Gems έχει τον ρόλο του Edward Teller, ενός Ούγγρου φυσικού. Ο βρετανός θεατρικός ηθοποιός και λάτρης του Σαίξπηρ, Kenneth Branagh, εμφανίζεται επίσης, μαζί με τους Josh Hartnett, Dane DeHaan, Jack Quaid, Matthew Modine, Alden Ehrenreich, David Krumholtz και Michael Angarano.

Christopher Nolan Interview: Oppenheimer, IMAX, and Editing

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ