Κινηματογραφος

Oppenheimer: O Christopher Nolan εγγυάται ένα τρίωρο υπερθέαμα χωρίς CGI

«Ένα από τα πράγματα με τα οποία ο κινηματογράφος παλεύει εδώ και χρόνια, είναι η ρεαλιστική αναπαράσταση της ιδιοφυΐας»

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oppenheimer | New Trailer

Oppenheimer: Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν δεν θα έχει κανένα πλάνο γυρισμένο με CGI - Το νέο απόσπασμα που δόθηκε στη δημοσιότητα

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την πρεμιέρα της 12ης ταινίας του Christopher Nolan, «Oppenheimer» από τη Universal Pictures, η οποία κυκλοφόρησε το τελευταίο τρέιλερ, αποτυπώνοντας  τα πρακτικά εφέ, τα σκηνικά, το καστ και την τεράστια κλίμακα της ταινίας.

Το σενάριο ακολουθεί τον καθηγητή Robert Oppenheimer, έναν από τους θεωρητικούς φυσικούς που πιστώνεται ως ο «πατέρας της ατομικής βόμβας» και διευθυντής στο άκρως απόρρητο Manhattan Project, το πρόγραμμα που διεξήχθη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο του Kai Bird και του αείμνηστου Martin J. Sherwin, «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer».

«Δεν ξέρω αν μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα τέτοιο όπλο», λέει ο Oppenheimer στο τρέιλερ. Η ταινία μας ξεδιπλώνει τις σκέψεις ενός επιστήμονα με το βάρος όλου του κόσμου στις πλάτες του, καθώς παλεύει με το τέρας που δημιούργησε. «Υπάρχει πιθανότητα, μόλις πατήσουμε το κουμπί, να καταστραφεί ο κόσμος;», αναρωτιέται ο Matt Damon ως υποστράτηγος Leslie Groves. «Οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδέν», απαντάει ο Cillian Murphy, με έμφαση στο σχεδόν. Ιστορικά μιλώντας, όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στην συνέχεια. Το απόλυτο καταστροφικό όπλο τελικά φτιάχτηκε, οι βόμβες έπεσαν και ο πόλεμος έληξε οριστικά, με τα λιγότερο δυνατόν θύματα. 

Ο Oppenheimer είναι «το πιο σημαντικό πρόσωπο που έζησε ποτέ», δήλωσε ο Nolan πρόσφατα στο CinemaCon του Λας Βέγκας, αναφέρει το Variety. Ο 52χρονος σκηνοθέτης δήλωσε: «Έφτιαξε τον κόσμο στον οποίο ζούμε και πρέπει να δεις την ιστορία του για να γίνει πιστευτή».

Ο Nolan συνεργάστηκε με τη Universal Pictures για να χρηματοδοτήσει και να διανείμει την ταινία, την οποία επίσης έγραψε και σκηνοθέτησε, αφού πρώτα εγκατέλειψε τη Warner Bros με την οποία είχε φτιάξει την τριλογία του «Dark Knight», το «Inception», το «Dunkirk» και το «Tenet». Όπως και οι προηγούμενες ταινίες του, έτσι και σε αυτήν θα έχουμε larger than life εκρήξεις, συνοδευόμενες από στοχαστικά, φιλοσοφημένα βλέμματα να κοιτάζουν το υπερπέραν, πάνω από πανοραμικές λήψεις ερημικών τοπίων. 

Η ταινία θα διαρκεί 181 λεπτά και από ότι φαίνεται θα έχει πολλές σκηνές στην έρημο. Εκεί άλλωστε χτίσθηκαν οι εγκαταστάσεις του Project Manhattan, σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Και η φωνή του Cillian Murphy να στοχάζεται ως άλλος Προμηθέας ότι έχει γίνει ο Καταστροφέας του Κόσμου, έχοντας εμμονή με τα μυστήρια του χωροχρόνου, συνοδευόμενη από τη συγκλονιστική μουσική του Ludwig Göransson (Tenet, Black Panther).

Oppenheimer | Pushing The Button Featurette

Oppenheimer: Το καστ της ταινίας

Για μία ακόμη φορά ο Nolan έχει συγκεντρώσει γύρω του ένα all-star καστ. Ο Cillian Murphy, μακροχρόνιος συνεργάτης του Nolan (τριλογία «Dark Knight», «Inception», «Dunkirk») και πρωταγωνιστής της σειράς Peaky Blinders, υποδύεται τον Oppenheimer. Η Emily Blunt, πιο γνωστή για το «The Devil Wears Prada» και πιο πρόσφατα, για την συμμετοχή της στο «The Quiet Place» υποδύεται τη γυναίκα του Oppenheimer, Katherine. Η σταρ του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Florence Pugh, εμφανίζεται ως Jean Tatlock, μία ψυχίατρος σε μια περίπλοκη σχέση με τον πρωταγωνιστή της ταινίας. Ο Robert Downey Jr. θα είναι ο Lewis Strauss, ένας επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος με σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βόμβας.

Έχουμε επίσης τους βραβευμένους με Όσκαρ ηθοποιούς Matt Damon («Good Will Hunting») και Rami Malek («Bohemian Rhapsody»), με τον πρώτο να υποδύεται τον επιβλέποντα του Manhattan Project, Leslie Groves. Ο Benny Safdie από το Uncut Gems έχει τον ρόλο του Edward Teller, ενός Ούγγρου φυσικού. Ο βρετανός θεατρικός ηθοποιός και λάτρης του Σαίξπηρ, Kenneth Branagh, εμφανίζεται επίσης, μαζί με τους Josh Hartnett, Dane DeHaan, Jack Quaid, Matthew Modine, Alden Ehrenreich, David Krumholtz και Michael Angarano.

Christopher Nolan Interview: Oppenheimer, IMAX, and Editing

Oppenheimer: Οπτικά εφέ χωρίς CGI – Η επιλογή του Κρίστοφερ Νόλαν

Η ταινία καταφέρνει και αναδημιουργεί την πρώτη πυρηνική έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, χωρίς την χρήση γραφικών υπολογιστή, με έναν προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο υπεύθυνος οπτικών εφέ, Andrew Jackson έπρεπε να βρει τον τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιήσει πράσινες οθόνες και ψηφιακά γραφικά. «Από την αναπαράσταση του υποατομικού κόσμου και το ίδιο το τεστ Trinity, η ομάδα μου και εγώ στην έρημο του Νέου Μεξικού σε ακραίες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίσαμε τεράστιες πρακτικές προκλήσεις», είπε στο Total Film. Ακόμα δεν ξέρουμε πώς ακριβώς δημιούργησε αυτές τις εκρήξεις, αλλά θα το μάθουμε σύντομα, με τον Nolan να ισχυρίζεται ότι η ταινία έχει «μηδενικά πλάνα CGI» σε όλη τη διάρκεια της προβολής της.

Όπως δήλωσε ο Nolan, ο οποίος έγραψε ολόκληρο το σενάριο σε πρώτο πρόσωπο ως Oppenheimer, «Έπρεπε να μπούμε στο μυαλό του και να δούμε πώς οραματιζόταν αυτή τη ριζική επανεφεύρεση της φυσικής», είπε στο περιοδικό Empire. «Ένα από τα πράγματα με τα οποία ο κινηματογράφος παλεύει εδώ και χρόνια, είναι η ρεαλιστική αναπαράσταση της ιδιοφυΐας». Αφού έστειλε το σενάριο στον Andrew Jackson, του είπε ότι, «Πρέπει να παρουσιάσουμε τον κβαντικό κόσμο όπως τον έβλεπε αυτός. Πρέπει να δείξουμε τα άτομα να κινούνται και τον τρόπο που φαντάζονταν τα κύματα ενέργειας».

Το «Oppenheimer» θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους σε λιγότερο από δέκα μέρες, στις 21 Ιουλίου και αναμένεται να είναι υποψήφιο για πολλά βραβεία Όσκαρ, μαζί με τον βασικό του ανταγωνιστή, το «Napoleon» του Ridley Scott.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ