- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κριτική για την ταινία Μπενεντέτα (Benedetta) του Πολ Βερχόφεν με τους Βιρζινί Εφιρά, Δάφνη Πατακιά, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Λαμπέρ Γουίλσον, Ολιβιέ Ραμπουρντέν.
Στα τέλη του 17ου αιώνα, με την πανούκλα να ρημάζει σχεδόν όλη την Ευρώπη, η μικρή Μπενεντέτα Καρλίνι που λατρεύει τον Χριστό και βλέπει οράματα στον ύπνο της, μπαίνει στο μοναστήρι της Πέσκια, στην Τοσκάνη. Ικανή από νεαρή ηλικία να κάνει θαύματα η Μπενεντέτα αποκτά σημαντική θέση στο μοναστήρι και κάποια στιγμή παίρνει υπό την προστασία της μια νεαρή γυναίκα για να τη σώσει από τον βίαιο πατέρα και τα αδέλφια της που την κακοποιούν. Οι δύο γυναίκες θα έρθουν πολύ κοντά και σύντομα θα συνάψουν μια παθιασμένη ερωτική σχέση.
Είναι εύκολο να μαντέψουμε τους λόγους που η ιστορία της Μπενεντέτα γοήτευσε τον Βερχόφεν. Η ιδιαιτερότητά της (πρόκειται για τη μοναδική δίκη λεσβίας στην ιστορία του Χριστιανισμού) σε συνδυασμό με ένα σεναριακό σχήμα που παντρεύει με τη δέουσα προκλητική ευστοχία το θέμα της θρησκευτικής πίστης με τον λεσβιακό έρωτα των δύο καλογριών, δίνει την ευκαιρία στον βετεράνο σκηνοθέτη να κατασκευάσει μια απόλυτα βέβηλη και απέραντα απολαυστική ταινία. Πολλά κομμάτια του φιλμ αποδεικνύουν την ξεκάθαρα φεμινιστική και αιρετική ματιά του ολλανδού σκηνοθέτη πάνω σε μια σουρεαλιστική σχεδόν πραγματικότητα όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν. Από τις απίθανες ερωτικές σκηνές που είναι βγαλμένες από ένα σινεμά που μοιάζει να έρχεται απευθείας από το παρελθόν –η αποθέωση του κιτς και της παρωδίας που θυμίζει τα πιο βέβηλα επεισόδια των ΜόντιΠάιθονς– μέχρι το βιτριολικό σχόλιο που τα χώνει κανονικά στον θεσμό της εκκλησίας ταυτίζοντάς τον ξεκάθαρα με την πολιτική διαφθορά και τα οικονομικά συμφέροντα. Χωρίς να έχει καμιά διάθεση να στρογγυλοποιήσει την αιχμηρή κριτική του, ο Βερχόφεν καλπάζει ξέφρενα σε μία ούτως ή άλλως ανεξέλεγκτη ιστορία, στην οποία η ειρωνεία περισσεύει: οι πιο σπαρταριστές σκηνές είναι εκείνες όπου ο Χριστός τιμωρός ξεσαλώνει κόβοντας με το σπαθί του ως άλλος Ζορό τα κεφάλια των απίστων ή προκαλεί ατελείωτους οργασμούς στη «νύφη» του Μπενεντέτα, η οποία αναστατώνει με τις ερωτικές κραυγές της όλη την πόλη της Πέσκια! Η Δάφνη Πατακιά στον ρόλο της Μπαρτολομέα, που ξυπνά το ερωτικό ένστικτο της Μπενεντέτα, παραδίδει την πιο δυνατή ερμηνεία του έργου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης μίλησε στην Athens Voice με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Σ΄ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει»
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών
Η πρώτη του σημαντική τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 198
Η ελληνική πρωτεύουσα πρωταγωνίστρια σε διεθνή κινηματογραφικά και τηλεοπτικά project
Ο ηθοποιός έχει μακρά σχέση με την Paramount
Η αλχημίστρια του ελληνικού ντοκιμαντέρ μετατρέπει σε χρυσό ό,τι δεν λάμπει
«Υποψιάζομαι ότι το υπόλοιπο της καριέρας μου θα συνεχιστεί στην Ισπανία»
Στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας η μεγάλη βραδιά
27 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατό του
Αέρας Χόλιγουντ στο κέντρο της Αθήνας
Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου με τη μοναδική ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου
Μετά το «Mirai» ο διάσημος Μαμόρου Χοσόντα μας ταξιδεύει σε νέους, συναρπαστικούς κόσμους
Το φιλμ πετυχαίνει να μας κλέψει την καρδιά όχι μόνο για τα επίκαιρα μηνύματά του αλλά και για την τρυφερότητα που επιδεικνύει
Διακρίθηκε και στις Νύχτες Πρεμιέρας 2025, κερδίζοντας το Βραβείο Κοινού
Η Τζέσι Μπάκλεϊ βρίσκει ακόμη έναν δυνατό ρόλο, που θα συζητιέται για καιρό, ενώ ο Κρίστιαν Μπέιλ παίζει με την άνεση του ηθοποιού που τα καταφέρνει όλα.
Ποιες εταιρείες παραγωγής κυριαρχούν στην βιομηχανία του θεάματος
Οι πολλές εκδοχές ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της γοτθικής λογοτεχνίας
Η Μπερλινάλε στο μάτι του κυκλώνα
Πολιτική, Ιστορία, σινεφίλ ιστορίες αλλά και Ζιλιέτ Μπινός στη διοργάνωση, που περιλαμβάνει ένα χορταστικό μενού 252 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους
Mια χώρα υπό δικτατορία κι ένα παιδί που προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο γύρω του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.