Κινηματογραφος

Χρόνια πολλά, «Σούπερ Δημήτριε»!

Κατέβασε την ταινία που πήρε τρία βραβεία στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

15223-628182_0.jpg
Βάγια Ματζάρογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17442-45044.jpg

Μια ταινία-υπερπαραγωγή που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη. Πίσω από τις κάμερες, τα ελικόπτερα, τα απαιτητικά γυρίσματα, μια πολυάριθμη παρέα που έγινε παρέα στην πόλη. Τους ένωσε η αγάπη για το σινεμά και το χαβαλέ. Δημιούργησαν μια no budget εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών με το όνομα OTiNaNAi Productions. Προβληματίστηκαν για το πώς θα μπορούσε να θωρακιστεί η Θεσσαλονίκη απέναντι στο κακό. Τους προέκυψε μια εξαίρετη ιδέα: ένας υπερήρωας στο πρότυπο του Σούπερμαν. Εκείνος προστατεύει τη Νέα Υόρκη, ο δικός τους τη Θεσσαλονίκη. Η ταινία «Σούπερ Δημήτριος» προβλήθηκε στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συνομιλήσαμε με το σκηνοθέτη της Γιώργο Παπαϊωάννου.

Διαβάστε, έπειτα κατεβάστε το εξαίσιο φιλμάκι!

image

Γιατί να δει κανείς την ταινία σου;

Γιατί είναι διασκεδαστική, είναι άμεση και έχει γυριστεί από καθημερινούς ανθρώπους και όχι φτασμένους «καλλιτέχνες».

Ποια η υπόθεση;

Σε ένα σουρεαλιστικό παράλληλο σύμπαν, η Θεσσαλονίκη έχει το δικό της προστάτη υπερήρωα: τον Σούπερ Δημήτριο. Μεταμφιεσμένος ως Δημήτρης Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος για το περιοδικό «Χρυσή Ιερουσαλήμ», μάχεται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες. Ένα βράδυ, ο χειρότερος εφιάλτης της πόλης επιστρέφει. Ο Κάπτεν Φ.ΡΟΜ είναι πάλι εδώ, για να διεκδικήσει αυτό που προσπαθεί να πετύχει εδώ και χρόνια: να τον αναγνωρίσουν όλοι με το πραγματικό του όνομα… το όνομα που του αξίζει… το όνομα που του ταιριάζει. Οι δύο ήρωες παρασύρονται σε μια σύγκρουση που τσαταλιάζει τα νεύρα του θεατή μέχρι την τελική κορύφωσή της, σε μια αρχετυπική μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Το 2007 και ενώ η ομάδα δούλευε πάνω σε ένα διαφορετικό σενάριο, ένας από τους χαρακτήρες της πλοκής άρχισε να δείχνει περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης και να κερδίζει σε ενδιαφέρον σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο χαρακτήρας αυτός ήταν ο Σούπερ Δημήτριος. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, το παλιό σενάριο εγκαταλείφθηκε (αλλά δεν ξεχάστηκε) και χτίστηκε σιγά σιγά η ιστορία του προστάτη υπερήρωα της Θεσσαλονίκης.

Σε πόσο καιρό τη γυρίσατε;

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν Ιούνιο του 2008 στη Θεσσαλονίκη. Το Δεκέμβρη μετακομίζω στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους, με αποτέλεσμα η ταινία να «παγώσει». Τον Οκτώβρη του 2009 αποφασίζουμε να συνεχίσουμε. Έτσι ξεκινάει μια διαδικασία όπου προγραμματίζαμε τα γυρίσματα, ώστε εγώ και ο Δημήτρης Παπαβασιλείου (που βρίσκεται στη Λειβαδιά) να συναντάμε τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας στη Θεσσαλονίκη και να γυρνάμε την ταινία. Τα μεταφορικά αυτά έξοδα είναι στην ουσία και το βασικό κόστος της ταινίας. Καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε τον Οκτώβρη του 2010.

Ποιο το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντήσατε σε γύρισμα;

Ο περιορισμένος χρόνος. Φαντάσου πως έπρεπε να συμπέσουν τα προγράμματα τόσων ανθρώπων, οι οποίοι παράλληλα εργάζονται. Η ταινία ουσιαστικά γυρίστηκε σε σαββατοκύριακα, αργίες και άδειες.

Ποιες οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον του «Σούπερ Δημήτριου»;

Η συγκεκριμένη ταινία είναι η πρώτη μας «σοβαρή» προσπάθεια. Σκοπός μας είναι να τη δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται και ανυπομονούμε να δούμε τις αντιδράσεις του.

n

Τι δουλειά κάνεις;

Είμαι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός του Α.Π.Θ., αλλά σκοπεύω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον κινηματογράφο.

Τι είναι η OTiNaNAi Productions;

Η OTiNaNAi Productions είναι μια ανεξάρτητη ομάδα παραγωγής no budget κινηματογραφικών ταινιών. Ουσιαστικά είμαστε μια παρέα φίλων, που με κύρια όπλα τις ευρεσιτεχνίες, τον αυτοσχεδιασμό και την αγάπη μας για το σινεμά, γυρνάμε τις ταινίες που θα θέλαμε εμείς να δούμε, παρά τα πενιχρά μέσα και τον ερασιτεχνικό εξοπλισμό που έχουμε στη διάθεσή μας. Κινούμαστε εδώ και μια δεκαετία περίπου στο ανεξάρτητο κινηματογραφικό τοπίο, και ο «Σούπερ Δημήτριος» είναι η πρώτη μας «επίσημη» προσπάθεια. Μάθαμε να κάνουμε σινεμά με το δικό μας τρόπο, με ελάχιστα χρήματα και στην εποχή που ζούμε, αυτό νομίζω είναι πιο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε.

Η ταινία «Σούπερ Δημήτριος» προβάλλεται το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 22:45 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στο λιμάνι, και ξανά μανά τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 15:30, επίσης στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα. Μετά την προβολή του Σαββάτου, το καστ θα δεξιωθεί τους φαν του στο πάρτι του περιοδικού SOUL, στην αποθήκη Γ’, και θα μοιράσει αυτόγραφα. Θα είμαστε εκεί. Εσύ;

Ο Γεώργιος Παπαϊωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 14 Ιανουαρίου 1980. Μεγάλωσε στην Καβάλα, και από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για το χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και συγκεκριμένα την επεξεργασία εικόνας και ήχου. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 1997, όπου παράλληλα με τις σπουδές του στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τον κινηματογράφο. Το φθινόπωρο του 1999 ξεκίνησε με τους φίλους του μια ανεξάρτητη ομάδα παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, την OTiNaNAi Productions, με την οποία μέχρι σήμερα έχουν γυρίσει 11 μικρού και 2 μεγάλου μήκους ψηφιακά φιλμ. Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει 3 μουσικά βίντεο και live visuals για συναυλίες συγκροτημάτων (2L8, Sleepin Pillow, Gravity Says I). Από το Δεκέμβρη του 2008 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πρωταγωνιστούν:

Σούπερ Δημήτριος/Δημήτρης Χριστοφορίδης: Δημήτριος Βαϊνάς

Κάπτεν Φ.ΡΟΜ: Παρασκευάς Παπαδόπουλος

Μαρία Μαγδάλω: Όλγα Σφέτσα

Τσόκο: Αναστάσιος Μασιάς

Όχι ο Τσόκο, Ο Άλλος: Σπυρίδων Παπαναούμ

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γεώργιος Παπαϊωάννου

Σενάριο: Αλέξανδρος Στογιάννης, Αργύρης Πούγγουρας, Σπυρίδων Παπαναούμ, Γεώργιος Παπαϊωάννου, Δημήτριος Παπαβασιλείου, Δημήτριος Βαϊνάς, Χαράλαμπος Παπαποστόλου

Κάμερα: Γεώργιος Παπαϊωάννου, Σπυρίδων Παπαναούμ

Μοντάζ: Γεώργιος Παπαϊωάννου, Δημήτριος Παπαβασιλείου

Κοστούμια: Όλγα Σφέτσα, Αλέξανδρος Στογιάννης, Αθανάσιος Καμπουρίδης, Ανέστης Δερέκας

3D Modelling/Animation: Ανέστης Δερέκας, Αλέξανδρος Στογιάννης, Γεώργιος Παπαϊωάννου, Δημήτριος Παπαβασιλείου

2D/3D Compositing: Γεώργιος Παπαϊωάννου

Επιμέλεια green screen: Ευάγγελος Μολυβιάτης

Color correction: Γεώργιος Παπαϊωάννου

Κατασκευές/Χειροτεχνίες: Διονύσιος Τσώκος

Comic Art: Δημήτριος Σχοιναράκης

Μουσική επιμέλεια: Γεώργιος Παπαϊωάννου

Original Score: Δημήτριος Παπαβασιλείου

Υποτιτλισμός: Κρυσταλία Παπαϊωάννου, Αγγελική Παπαβασιλείου

Μίξη/Mastering ήχου: Μάριος Σκάλτσας, Δημήτριος Παπαβασιλείου, Γεώργιος Παπαϊωάννου

Διάρκεια: 109 λεπτά

facebook.com/super.demetrios


Οδηγίες χρήσεως:

1. Μαζεύουμε φίλους στο σπίτι (όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο)

2. Κάνουμε παραγγελία γενναία ποσότητα γύρου (όχι ΠΙΤΣΑ!, μόνο γύρο λέμε...)

3. Βλέπουμε την ταινία και ΜΕΤΑ τρώμε το γύρο

Download:

Η ταινία είναι διαθέσιμη για download σε ανάλυση 720p, δύο κανάλια ήχου stereo 2.0 και surround 5.1 καθώς και ενσωματωμένους υπότιτλους: ελληνικούς για άτομα με προβλήματα ακοής και αγγλικούς. Στο αρχείο θα βρείτε τους υπότιτλους και ξεχωριστά, για συμβατότητα με media players. Για αναπαραγωγή στον υπολογιστή, η OTiNaNAi Productions προτείνει τον VLC media player. Κατεβάστε το .rar αρχείο μεγέθους 2.5Gigabyte απευθείας ή μέσω torrent κάνοντας click στο παρακάτω link:

Torrent link: 

Ευχαριστούμε πολύ. Καλές προβολές,

OTiNaNAi Productions

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ