Κινηματογραφος

Μια ταινία για το Σωματείο Ρακοσυλλεκτών Αθήνας

Μάστορα, μασ’ τα

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17183-44629.jpg

«Nα’ ναι καλά τα σκουπίδια που παίρνουμε ένα κομμάτι ψωμί» &

«Οι πιο φτωχοί άνθρωποι θα είναι αυτοί που θα ανοίξουν μια τρύπα στον σκοτεινό ορίζοντα που ζούμε σήμερα».

Δύο μόνο από τις …σοφές κουβέντες που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ «Σωματείο Ρακοσυλλεκτών» της νεαρής (γεννήθηκε το 1982) Μαρίνας Δανέζη. Το Σωματείο ιδρύθηκε το 1992. «Προτού το ιδρύσουμε ήμασταν έρμαια της καλοσύνης του κάθε οργάνου» λέει στην ταινία ο πρόεδρος Σπύρος. Η ίδια η σκηνοθέτιδα δίνει το στίγμα της ταινίας: «Η ανάγκη βιοπορισμού τους έκανε να οργανωθούν, να διεκδικήσουν και τελικά να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα σταθερό χώρο όπου κάθε Κυριακή στήνουν το παζάρι τους. Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, καταγωγές, θρησκείες συνυπάρχουν αρμονικά. Ο επίτιμος πρόεδρος, ο πρόεδρος, ο γραμματέας, ο ταμίας, ο αρχιφύλακας, τα μέλη, τα επίτιμα μέλη, ένα γαϊτανάκι ανθρώπων, μια μικρογραφία της κοινωνίας μας».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Κυριακάτικο παζάρι στην Κορεάτικη αγορά γνώριζε μεγάλες δόξες και μεταμορφωνόταν σε πόλη έλξης των βολταδάρων την Κυριακής. Τον τελευταίο καιρό όμως τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει. Η χαρά της vintage, αγοράς και των καλτ θησαυρών έχει αρχίσει να δίνει τη θέση της στην απόγνωση για φτηνότερες αγορές. Ο κόσμος έχει τριπλασιαστεί και συχνά είναι έτοιμος να…παλέψει με τον διπλανό του για ένα φτηνό παντελόνι των € 2 ή ένα μίξερ «μαϊμού» με € 3. Ο συνωστισμός αυξάνεται επικίνδυνα όπως και οι κλεψιές σε τσάντες και πορτοφόλια. Στα μάτια δεν βλέπεις χαρά αλλά άγχος- να καταφέρεις να πάρεις όσα περισσότερα χρειάζεσαι με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Ακριβώς όπως το είπε η σκηνοθέτιδα: μια μικρογραφία της κοινωνία μας.

* Η ταινία κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 29/10 (16:30) στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class στο πλαίσιο του 24ου  Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ