Χορος

Πάττυ Πετροπούλου, πώς θεραπεύουν ο χορός και η μουσική;

Η μοναδική ελληνίδα πιστοποιημένη δασκάλα της πρακτικής 5Rhythms μιλάει στo LOOKmag για τη μορφή διαλογισμού που δυναμώνει σώμα, μυαλό και καρδιά

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωποι που χορεύουν

H Πάττυ Πετροπούλου, δασκάλα της πρακτικής 5Rhythms, μιλάει στo LOOKmag για τη μορφή διαλογισμού μέσω χορού και μουσικής που δυναμώνει σώμα, μυαλό και καρδιά.

Χορέψτε γιατί χανόμαστε: Η Πάττυ Πετροπούλου, η μοναδική ελληνίδα πιστοποιημένη δασκάλα της πρακτικής 5Rhythms, μιλάει στο LOOKmag για τη μορφή διαλογισμού που επιτυγχάνεται μέσω του χορού και της μουσικής και δυναμώνει σώμα, μυαλό και καρδιά.

«Οι 5Ρυθμοί δεν σου ζητάνε τίποτα εκτός από το να επιτρέψεις να σε κινήσει το σώμα σου και όχι εσύ αυτό. Εκεί είναι η δυσκολία της πρακτικής: να δείξεις εμπιστοσύνη στα χέρια και τα πόδια σου. Το σώμα έχει τον τρόπο να μας μιλήσει και αυτόν τον τρόπο θελουμε να μάθουμε ξανά». Την Πάττυ την γνωρίζω από τα πρώτα ενήλικα χρόνια της ζωής μας και με κοινή πορεία στις λάθος σπουδές (Ναυτιλιακά και οι δύο), αναζητήσαμε τον δρόμο μας αλλού. Για χρόνια δούλεψε ως υπεύθυνη παραγωγής συναυλιών στην Αθήνα. Μέχρι που το 2011 γνώρισε τους 5Ρυθμούς.  Έτσι, ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της ως facilitator και από το 2014 είναι η μόνη πιστοποιημένη δασκάλα 5Ρυθμών στην Ελλάδα από το Moving Centre New York. Από τότε, παρατηρώ ένα κύμα που όλο μεγαλώνει: άνθρωποι χαρούμενοι που επιλέγουν τους 5Ρυθμούς για να διασκεδάσουν, να χαλαρώσουν, να σκάψουν μέσα τους, να κοινωνικοποιηθούν. Πρέπει δεν υπάρχουν, εκτός από ένα: άκου το σώμα σου.

Η δασκάλα Πάττυ Πετροπούλου
Η δασκάλα Πάττυ Πετροπούλου

Γιατί σε έχουν ενθουσιάσει τόσο οι 5Ρυθμοί;
Είναι μια επαναστατική πρακτική. Οι 5Ρυθμοί® είναι μια πρακτική διαλογισμού εν κινήσει, ένας διαφορετικός τρόπος να λάβει κανείς τα οφέλη του διαλογισμού. Προσωπικά με ενθουσίασε γιατί προάγει την ελευθερία του ατόμου. Είναι ένας σύγχρονος, συχνά διασκεδαστικός, φαινομενικά απλός, σίγουρα ενδιαφέρον και προσιτός τρόπος διαλογισμού για όλους χωρίς προαπαιτούμενα εμπειρίας, ηλικίας, σωματότυπου, βάρους, φύλου και το βασικό, χωρίς γκουρού να θαυμάζουμε. Εδώ πρωταγωνιστεί το σώμα.

Έχουμε συνηθίσει το meditation να είναι στατικό, ήσυχο, ήρεμο. Τι μάς προσφέρουν οι 5Ρυθμοί;
Στον πιο απλό τρόπο στατικού διαλογισμού ο ασκούμενος συγκεντρώνει την προσοχή του στην εισπνοή και την εκπνοή του. Στους 5Ρυθμούς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στην ελεύθερη κίνηση του σώματος μας μέσα από 5 διαφορετικούς ρυθμούς κίνησης. Πρόκειται για μια ολιστική πρακτική που ξυπνάει το σώμα προσπαθώντας να επαναφέρει την ισορροπία που υπήρχε στον καθένα μας προτού μπουν στο υποσυνείδητο και ορίσουν τις κινήσεις και ενδεχομένως τη στάση του σώματος οι οικογενειακές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, τα προσωπικά τραύματα του καθενός, οι πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο «τώρα». Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όσο πιο δύσκολα περνάει κάποιος ψυχικά και συναισθηματικά τόσο το σώμα του κλειδώνει, γίνεται άκαμπτο. Η μισή θεραπεία είναι η συνειδητοποίηση και, όπως όλες οι πρακτικές διαλογισμού, έτσι και οι 5Ρυθμοί προάγουν την αυτογνωσία. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου ασκούμενοι, παρατηρώντας τις κινήσεις τους κατάλαβαν πράγματα για τον εαυτό και τη ζωή τους και επέλεξαν να αλλάξουν.

Άνθρωποι που χορεύουν

Τι κάνει κάποιος στους 5Ρυθμούς;
Χορεύουμε το Κύμα, που αποτελείται από τους 5Ρυθμούς: Flowing, Staccato, Chaos, Lyrical, Stillness. Σε ενδεχόμενη δυσκολία που θα συναντήσει στην ζωή έξω από την αίθουσα θα έχει την σιγουριά ότι δεν θα μείνει για πάντα εκεί, η ενέργεια κινείται. Έτσι και οι δύσκολες καταστάσεις ξεπερνιούνται και έρχεται η ηρεμία. Είναι μια πρακτική πολύ χρήσιμη, ειδικά σήμερα που ζούμε κατα βάση στο κεφάλι μας. Μας γειώνει διότι βάζει σε λειτουργία το σώμα και στρέφει την προσοχή μας σε αυτό. First dance, then think!

Τι προσφέρουν οι 5Ρυθμοί;
Εργαλεία διαχείρισης της ζωής μας είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Για αυτό τον λόγο έχουν εφαρμογή παντού. Έχω διδάξει σε σχολεία, σε κρατικές δομές υποστήριξης ατόμων με ψυχικές νόσους, κάνω εβδομαδιαία μαθήματα, workshops και εταιρικά προγράμματα. Είναι πολυεπίπεδη πρακτική με πάρα πολλά οφέλη. Το πιο απλό και άμεσο όμως είναι πως «γυμνάζει» νου και σώμα ενώ το σίγουρο είναι πως όποιος το κάνει αποφορτίζεται, αδειάζει και νιώθει ξεκούραστος ψυχικά και ανάλαφρος σωματικά.

Σε ανθρωπιστικό επίπεδο, δουλεύοντας με την αυτογνωσία γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι για τον εαυτό και τους γύρω μας. Σε εταιρικό επίπεδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να προάγει το πνεύμα ομαδικότητας και την επίτευξη κοινών στόχων, τη βελτίωση σχέσεων του προσωπικού, την εκμάθηση του body language και την ορθή χρήση του, τη διαχείριση κρίσεων και άγχους, την επικοινωνία, μέσα από απλούς τρόπους, συχνά διασκεδαστικούς.

Οι 5Ρυθμοί σου ζητάνε να υπερπηδήσεις εμπόδια, να εκτεθείς, να αφήσεις αγκυλώσεις του νου και του σώματος. Σωστά;
Μπορείς να έρθεις να χορέψεις και να περάσεις απλά φανταστικά, μπορείς να έρθεις και να δουλέψεις με τον εαυτό σου κάνοντας όσα προανέφερες. Δεν πιέζω ποτέ κανέναν, όλες μου οι οδηγίες είναι παροτρύνσεις, αν θες ακολουθείς αν όχι. Όπως λέω και στους ασκούμενους: «Μην πιστεύετε τίποτα από ό,τι σας λέω, τσεκάρετέ το με τον εαυτό σας. Αν σάς κάνει κρατήστε το και ακολουθήστε το, Αν πάλι όχι, είναι οκ».

Patty at Manifest 2018 with Naxatras

Τι προσφέρει σε σένα προσωπικά;
Όταν καταφέρνω να είμαι μαθήτρια της πρακτικής σε workshops άλλων συναδέλφων, έχω την ευκαιρία να εκφραστώ απόλυτα, να μάθω καινούρια πράγματα από εμένα για εμένα, να αποφορτιστώ, να συνδεθώ με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη. Είμαι πολύ χαρούμενη, ανάλαφρη, αποφασισμένη και με καθαρό μυαλό μετά. Και ας υπάρχουν στιγμές που μπορεί να έχω περάσει δύσκολα. Άλλωστε, «the only way out is through», οπως είχε πει και η εμπνεύστρια των 5Ρυθμών, Gabrielle Roth.

Από την άλλη βρήκα έναν τρόπο να κάνω τον κόσμο να αισθάνεται καλύτερα, οπότε αυτό μου δίνει τεράστια ικανοποίηση. Επίσης μου αρέσει πολύ η μουσική και η κίνηση, πάντα χόρευα ενώ η προηγούμενη δουλειά μου ήταν στην παραγωγή συναυλιών, έτσι έδεσαν όλα μεταξύ τους. Έχω κάνει επάγγελμα αυτό που αγαπώ.

Τι ταλέντο χρειάζεται κάποιος για να το κάνει;
Τόλμη χρειάζεται. Διότι αυτό που συμβαίνει εδώ είναι πως κοιτάς μέσα σου. Έχεις το κουράγιο να το κάνεις; Να έρθεις αντιμέτωπος με αυτά που σε διαμόρφωσαν, με αυτό που πραγματικά είσαι τώρα, έχεις την δύναμη να τα αμφισβητήσεις, να τα αντιμετωπίσεις, να τα κοιτάξεις κατάματα και ίσως να τα αλλάξεις; Το σώμα σου θα σου τα δείξει. Έχεις την τόλμη να του επιτρέψεις να σε κινήσει και να το ακολουθήσεις όπου σε πάει; Είναι μια περιπέτεια για τολμηρούς.

Και να μην ντρέπεται. Πάρα πολλοί που συναντώ μου λένε πως θέλουν να έρθουν σε μάθημα αλλά ντρέπονται. Εξηγώ πως το κατανοώ μα κανείς από τους άλλους συμμετέχοντες δεν νοιάζεται πώς θα κινηθεί ο δίπλα του. Όλοι είναι διαφορετικοί, το ίδιο και η κίνησή τους. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ούτε όμορφη ή άσχημη κίνηση.

Κινούμαστε από την κοιλιά της μητέρας μας, χορεύουμε ως μωρά και μετά τι γίνεται; Mας είπε κάποιος πως δεν ξέρουμε να χορεύουμε ή φοβόμαστε την κριτική και κλειδώνουμε για πάντα; Αφαιρούμε από τον εαυτό μας το δικαίωμα στην χαρά της κίνησης και περιμένουμε να έχουμε πιει τρία ποτά για να ξεκλειδώσουμε; Στενάχωρο και άδικο από εμάς προς εμάς.

Άνθρωποι που χορεύουν

Πώς λέγεται κάποιος που συμμετέχει: μαθητής σου; Αθλητής;
Μαθητής, ασκούμενος, Φάιβ-ρυδμάς μεταξύ μας οι πιο παλιοί.

Μπορεί να είναι μοναχικό;
Είναι μοναχικό. Είναι μια μοναχική πρακτική που γίνεται σε γκρουπ. Όπως η γιόγκα. Δουλεύουμε ο καθένας μόνος του μέσα σε ένα γκρουπ. Εκτός από τις περιπτώσεις που γίνονται ομαδικές ασκήσεις.

Πόσο εύκολα γίνεται στην εποχή της πανδημίας;
Πριν τα lock-down αλλά με μέτρα, στην αίθουσα των 160τμ μπορούσα να έχω έως 16 άτομα μαθητές. Με τα lock-down ξεκίνησα τα μαθήματα μέσω υπολογιστή. Έχει ενδιαφέρον ότι πιστοί μαθητές δεν συμμετείχαν ιδιαίτερα γιατί τους έλειπε η φυσική επαφή και γνώρισαν την πρακτική άνθρωποι που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν καθώς στην Ελλάδα διδάσκω μόνο εγώ και κυρίως στην Αθήνα και την Πάτρα. Οπότε στην οθόνη μου έβλεπα ανθρώπους να κινούνται από την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Κρήτη, την Ρόδο, την Γαλλία, τις ΗΠΑ.

Πόσο άλλαξε η ζωή σου στην πανδημία;
Χάθηκε η ισορροπία για λίγο. Ζω σε ένα χωριό έξω από την Πάτρα και μια φορά την εβδομάδα πήγαινα στην Αθήνα για μαθήματα, πέρα από τα διάφορα events. Οπότε το να είμαι μόνο στο χωριό, με τα παιδιά κολλημένα στους υπολογιστές και χωρίς την δουλειά μου στην κανονική της μορφή ή την «δόση» πόλης, ήταν δύσκολο. Βέβαια, από την άλλη έζησα την πολυτέλεια του να έχω στην διάθεση μου πολλή φύση χωρίς να χρειάζεται να στέλνω μήνυμα εξόδου.

Επέλεξες να ζεις στην επαρχία. Περίγραψέ μας μια μέρα σου και κάνε μας να ζηλέψουμε.
Οι φίλοι από την Αθήνα που μάς επισκέπτονται πάντα λένε: «δεν έχετε ανάγκη εσείς, ζείτε στον Παράδεισο». Ζούμε σε μερικά στρέμματα με ελιές και οπωροφόρα, τα σκυλιά μας και τη γάτα μας. Το σπίτι μας βλέπει την θάλασσα και το «γραφείο» μου τα καλοκαίρια είναι το κοντινό beach bar. To καλό είναι πως όλες οι υπηρεσίες είναι εύκολα προσβάσιμες στην κοντινή κωμόπολη, οι χρόνοι αναμονής ελάχιστοι, το σχολείο σε απόσταση 150 μέτρων και αν θελήσουμε νυχτερινή ζωή η Πάτρα είναι μισή ώρα μακρυά.

Άνθρωποι που χορεύουν

Ο νους υγιής σε σώμα υγιές ισχύει;
Ο όρος «ψυχοσωματικά» δεν είναι τυχαίος. Το είπαν οι αρχαίοι, δεν θα το αμφισβητήσω, όμως ισχύει και το αντίθετο. Προσπάθησε να περπατήσεις ευθυτενής και παρατήρησε πώς αισθάνεσαι. Μετά δοκίμασε να περπατήσεις βαρύς και με καμπούρα και παρατήρησε ξανά. Πότε αισθάνεσαι καλύτερα;

Καταλαβαίνω ότι δημιουργείται μια κοινωνία που ενώνει γενιές, τάξεις, ακμή και πολίτες άλλων χωρών. Τι ξεχωρίζει τον πολίτη των 5Rhythms;
Σχεδόν σε κάθε μάθημα μου στην Αθήνα θα υπάρχει και κάποιος μαθητής από άλλη χώρα. Είναι πολύ όμορφο να παρατηρώ πως στήνεται ένα community που θα υποδεχτεί τον «ξένο» ως μέλος του, και αυτός θα νιώσει σαν στο σπιτι του. Διότι έτσι είναι. Ο πολίτης των 5Ρυθμών είναι πολίτης του κόσμου, μάς ενώνει η αγάπη για την κίνηση, για την αυτοεξέλιξη, την ελευθερία πνεύματος, η αποδοχή όλων ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος, σεξουαλικής ή θρησκευτικής ταυτότητας. Είναι το είδος ανθρώπου που δέχεται πως δεν είναι αλάνθαστος και καλλιεργεί ενσυναίσθηση για τον διπλανό του, αναλαμβάνει τις ευθύνες του και καλοδέχεται το διαφορετικό.

Πώς ήταν η πρώτη σου εμπειρία;
Ήμουν η μοναδική Ελληνίδα και η μόνη που δεν είχα την εμπειρία των 5Ρυθμών. Κάποια στιγμή βρέθηκα στο πάτωμα, βαριά, σκεπτόμενη τις δυσκολίες μου, ώσπου άκουσα την δασκάλα να λέει «βγείτε από το μυαλό σας και εμπιστευθείτε το σώμα σας». Αποφάσισα να ακολουθήσω την προτροπή της και σύντομα βρέθηκα όρθια και σε θέση, ας την πούμε πολεμιστή. Ξαφνιάστηκα κοιτώντας το σώμα μου από πάνω προς τα κάτω και σκέφτηκα «απίστευτο!». Αμέσως πείστηκα ότι δουλεύει σαν πρακτική, πως το σώμα μιλάει.

Θυμήσου την πιο δυνατή στιγμή που ένιωσες ως δασκάλα;
Οι 5Ρυθμοί είναι η μαμά του σύγχρονου ecstatic dance. Έχω αισθανθεί έκσταση ως μαθήτρια αλλά μέχρι το πρώτο μάθημα μετά το πρώτο lockdown στην Αθήνα δεν το είχα αισθανθεί ως δασκάλα. Όλοι οι συμμετέχοντες διψούσαν για κίνηση, μουσική, χορό και έκφραση. Όταν στο warm up έπαιξα το «είμαστε ακόμα ζωντανοί» της Πρωτοψάλτη, όλοι τραγουδούσαν δυνατά και με πάθος, μας άκουσαν πεζοί στην Πειραιως και κοιτούσαν πάνω και σκέψου ότι η αίθουσα βρίσκεται στον 4ο όροφο! Μετά, στο κυρίως μάθημα, αισθάνθηκα σα να ήμασταν στο πιο απίστευτο rave party που όλοι χόρευαν μαζί χωρίς αύριο, στραμμένοι προς την Ακρόπολη που εκείνη την ώρα φωτιζόταν. Το να προκαλώ αυτή την ελευθερία σώματος και ψυχής μέσω της πρακτικής είναι απίστευτα ικανοποιητικό. Επίσης όταν μαθητές έρχονται και μου λένε, λίγα μαθήματα μετά, πως έχουν αλλάξει την ζωή τους σε πρακτικό επίπεδο, πάντα χαίρομαι και συγκινούμαι.

5 RHYTHMS χορός

Η Πάττυ Πετροπούλου, σε συνεργασία με την Φωτεινή Καραγέωργου/face yoga facilitator, διοργανώνουν το Returning Home(R) στην Ιθάκη από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Τα εβδομαδιαία μαθήματα και workshops αναρτώνται στο παγκόσμιο website:
www.5rhythms.com/teachers/Patty++Petropoulou
www.instagram.com/petropouloupatty/?hl=en
www.facebook.com/5rhythmoi

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ