- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μέγαρο Μουσικής: Τι θα δούμε την περίοδο 2021-2022
Σπουδαίες ορχήστρες, διάσημοι ερμηνευτές, παγκόσμιες πρεμιέρες, δύο νέοι κύκλοι εκδηλώσεων αλλά και ένα νέο ανοιξιάτικο φεστιβάλ στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη σεζόν 2021-2022
Συμπληρώνοντας την τρίτη δεκαετία της παρουσίας του στην ελληνική και διεθνή πολιτιστική σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει την πορεία του με ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα που αγκαλιάζει τις νέες παραγωγές, θα μας φέρει και φέτος σε επαφή με σπουδαίες ορχήστρες και σημαντικούς Έλληνες και ξένους σολίστ, θα μας δώσει την ευκαιρία να απολαύσουμε τη μαγεία του πιάνου μέσα από τις αναγνώσεις καταξιωμένων δεξιοτεχνών, θα δώσει βήμα στη σύγχρονη μουσική, ενώ φιλοδοξεί να βάλει σταθερά στην ατζέντα μας νέους κύκλους εκδηλώσεων και ένα καινούργιο φεστιβαλικό ραντεβού.
Στα νέα του λοιπόν η σειρά συναυλιών Piano Masters, με τη συμμετοχή τριών λαμπρών αστεριών του πιανιστικού στερεώματος - των Evgeny Kissin [Γεβγκένι Κίσσιν], Khatia Buniatishvili [Κάτια Μπουνιατισβίλι], Ivo Pogorelich [Ίβο Πογκορέλτις]. Επίσης, το Megaron Spring Festival, μια ανοιξιάτικη γιορτή της μουσική και του χορού, στην οποία δίνουν το «παρών» η περίφημη Martha Graham Dance Company, αλλά και διεθνούς φήμης σολίστ και σύνολα, όπως ο βιολίστας Yury Bashmet [Γιούρι Μπασμέτ] και οι Moscow Soloists [Σολίστ της Μόσχας], οι πιανίστες Katia και Marielle Labèque [Κάτια και Μαριέλ Λαμπέκ], το σύνολο κρουστών Percussions de Strasbourg και δύο βιρτουόζοι του πιάνου από τη Ρωσία, ο καταξιωμένος Grigory Sokolov [Γκριγκόρι Σοκόλοφ] και η ανερχόμενη Alexandra Dovgan [Αλεξάνδρα Ντόβγκαν].
Στις καινούργιες φετινές παραγωγές συγκαταλέγονται δύο νέες παραγγελίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: το νέο λυρικό έργο του Γιώργου Κουρουπού «Ελπίς πατρίδος» σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, το οποίο γράφτηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και το μουσικό ιστορικό δράμα «Το κάλεσμα του Προμηθέα– 1821» σε κείμενο-σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή και μουσική-διεύθυνση ορχήστρας του Νίκου Ξανθούλη, με ένα καστ γνωστών ηθοποιών, όπως οι Γιώργος Χριστοδούλου, Μάξιμος Μουμούρης και Δημήτρης Πιατάς.
Οι φίλοι του χορού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Salema Revisited», με το οποίο ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης γιορτάζει τα τριαντάχρονα του Μεγάρου. Ακόμη, επιστρέφει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, με δύο νέες χορογραφίες, το ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα Νederlands Dans Theater, η ομάδα σύγχρονου χορού από την Ολλανδία που άνοιξε νέους δρόμους στην έκφραση μέσω της ορχηστικής τέχνης.
Στο πλαίσιο του δημοφιλούς κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Ερμηνευτές, ο θρυλικός μαέστρος Daniel Barenboim [Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ] διευθύνει την Berlin Staatskapelle [ΜπερλίνΣτάατσκαπελλε] σε τέσσερις συναυλίες. Φιλοξενούμενοι του Μεγάρου θα είναι επίσης, αυτή την καλλιτεχνική περίοδο, το σύνολο Lucerne Festival Strings [Έγχορδα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης] με τη διάσημη βιολονίστα Midori καθώς και η Philharmonia Orchestra του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του Φιλανδού μαέστρου Sanntu-Matias Rouvali [Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι], με σολίστ έναν από τους πιο πολυβραβευμένους νέους πιανίστες, τον Νοτιοκορεάτη Seong-Jin Cho [Σονγκ-Τζιν Τσο].
Από τον κύκλο Μεγάλοι Ερμηνευτές ξεχωρίζουν, επίσης, οι συναυλίες της αγαπημένης σοπράνο του ελληνικού κοινού Marlis Petersen [ΜάρλιςΠέτερσεν], του καταξιωμένου γερμανού βαρύτονου Matthias Goerne [Ματτίας Γκαίρνε] με τον διάσημο Christoph Eschenbach [Kρίστοφ Έσενμπαχ] στο πιάνο, αλλά και δύο διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστών, του Έλληνα βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά και της σοπράνο Dinara Alieva [Ντινάρα Αλίεβα], σε ένα ξεχωριστό γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Στο πρόγραμμα του ίδιου κύκλου εντάσσονται επίσης οι πρώτες εμφανίσεις στην Ελλάδα του κορυφαίου ισπανού οργανίστα Juan de la Rubia [Χουάν ντε λα Ρούμπια] και του πολυβραβευμένου Emerson Quartet [Κουαρτέτου Έμερσον], το οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο της μουσικής δωματίου εδώ και 40 χρόνια, αλλά και τα ρεσιτάλ δύο σπουδαίων πιανιστών με μακρά διεθνή παρουσία στις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου, της Maria João Pires [Μαρία Ζοάου Πίρες] και της Mitsuko Uchida [Μιτσούκο Ουτσίντα].
Όσο για τον ελληνικό ποιητικό λόγο και τη μουσική, βρίσκουν την καλύτερη έκφρασή τους μέσα από τα χείλη δύο ιδιαίτερων ερμηνευτών, της Μαρίας Φαραντούρη και του Δημήτρη Καταλειφού, που τιμούν τον πρόσφατα χαμένο Μίκη Θεοδωράκη με τη μουσική παράσταση «Επέστρεφε στην ποίηση», η οποία είναι αφιερωμένη στον μεγάλο έλληνα συνθέτη.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ
Ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Daniel Barenboim [Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ] διευθύνει την Berlin Staatskapelle [ΜπερλίνΣτάατσκαπελλε] σε τέσσερις συναυλίες που εστιάζουν σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες του γερμανικού Ρομαντισμού, τον Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς] και τον Robert Schumann [Ρόμπερτ Σούμαν]. Οι φίλοι της ορχηστρικής μουσικής θα απολαύσουν από τις 27/10/2021έως τις 31/10/2021 τις τέσσερις Συμφωνίες του Brahms και τις τέσσερις Συμφωνίες του Schumann.
Ο κύκλος Μεγάλες Ορχήστρες συνεχίζεται τον Φεβρουάριο (20/2/2022) με την Lucerne Festival Strings [Έγχορδα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης], ένα φημισμένο σύνολο δωματίου που εκπροσωπεί επάξια την Ελβετία στις μουσικές σκηνές του κόσμου, και με προσκεκλημένη σολίστ μία από τις μεγαλύτερες βιολονίστες της εποχής μας, την Midori [Μιντόρι], η οποία έδωσε δείγματα του σπουδαίου ταλέντου της από τα έντεκα μόλις χρόνια της και συνεχίζει να διαπρέπει διεθνώς εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Ο επίλογος (7/5/2022) ανήκει στηνPhilharmonia Orchestra και στον βασικό αρχιμουσικό της, τον Φινλανδό Sanntu Matias Rouvali[Σάντου Ματίας Ρόουβαλι], έναν μαέστρο με έντονη ιδιοσυγκρασία που φημίζεται για τις γεμάτες πάθος ερμηνείες του. Μαζί τους, επί σκηνής, o Νοτιοκορεάτης Seong-Jin Cho [Σονγκ-Τζιν Τσο], ένας πιανίστας με ατσάλινη τεχνική και εντυπωσιακή εκφραστικότηταπου ενθουσιάζει κοινό και κριτικούς, όπου κι αν εμφανίζεται.
PIANO MASTERS
Ο νέος κύκλος Piano Masters υποδέχεται, τον Σεπτέμβριο, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τρεις κορυφαίους βιρτουόζους του πιάνου, τον Evgeny Kissin [ΓιεβγκένιΚίσσιν], την Khatia Buniatishvili [Κάτια Μπουνιατισβίλι] και τον Ivo Pogorelich [Ίβο Πογκορέλιτς]. Η αυλαία ανοίγει στις 24/9/2021 με το ρεσιτάλ του E. Kissin, ενός δεξιοτέχνη που υπήρξε παιδί-θαύμα και έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με μαέστρους-θρύλους όπως ο Herbert von Karajan [Χέρμπερτ φον Κάραγιαν]. Ο κύκλος συνεχίζεται με την K. Buniatishvili (26/9/2021), ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς πιανιστικού στερεώματος, και κλείνει στις 30/9/2021 με τον I. Pogorelich, γνωστό για την έντονη ιδιοσυγκρασία και τον πληθωρικό του ήχο, ο οποίος αγαπά ιδιαίτερα το ρομαντικό ρεπερτόριο.
ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ
Στις 6/10/2021έρχονται στο Μέγαρο τέσσερις διάσημοι έλληνεςερμηνευτές, ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Κυπριανός Κατσαρής, ο Αχιλλέας Γουάστωρ και ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν, σε ένα ρεσιτάλ για 4 πιάνα, ένα πανόραμα μεταγραφών αγαπημένων έργων του συμφωνικού και οπερατικού ρεπερτορίου. Με τους τέσσερις πιανίστες συμπράττει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου πάνω στο θρυλικό Boléro του Μaurice Ravel [ΜωρίςΡαβέλ](συνεργασίαΜΜΑ- ΕΛΣ).
Στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές, ο Ισπανός Juan de la Rubia [Χουάν ντε λα Ρούμπια], δεξιοτέχνης οργανίστας του καθεδρικού της Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (23/10/2021), σε ένα πολυαναμενόμενο ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με ένα πρόγραμμα, στο οποίο δεσπόζουν έργα δύο επιφανών εκπροσώπων της γερμανικής και γαλλικής παράδοσης: του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ] και του César Franck [Σεζάρ Φρανκ].
Τον Νοέμβριο (6/11/2021), το Μέγαρο υποδέχεται την Marlis Petersen [Mάρλις Πέτερσεν],τον πιανίστα Matthias Lademan [ΜαττίαςΛάντεμαν] και τους Μουσικούς της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλοσε μια συναυλία αφιερωμένη στονΧρήστο Λαμπράκη. Θα ακουστούν αποσπάσματα από όπερες του Haendel [Χαίντελ] και άριες κοντσέρτου του Μότσαρτ.
Ένα μήνα αργότερα (4/12/2021), ο διακεκριμένος βαρύτονος Matthias Goerne [Ματτίας Γκαίρνε], ο οποίος είναι γνωστός διεθνώς για τις αισθαντικές ερμηνείες του στη γερμανική φωνητική μουσική δωματίου, δίνει ρεσιτάλ στο Μέγαρο με τον φημισμένο μαέστρο Christoph Eschenbach [Κρίστοφ Έσενμπαχ] στο πιάνο, παρουσιάζοντας τον αριστουργηματικό κύκλο τραγουδιών«Winterreise» [«Xειμωνιάτικο ταξίδι»] του Φραντς Σούμπερτ.
Η νέα χρονιά εγκαινιάζεται στις 12/1/2022 από την πιανίστα Maria João Pires [Μαρία Ζοάου Πίρες], μια ερμηνεύτρια αφοσιωμένη, μέσα από την καλλιτεχνική αλλά και παιδαγωγική της δράση, στην αναζήτηση συσχετισμών ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Μια καλλιτέχνιδα γενναιόδωρη, ταγμένηστην υποστήριξη της νέας γενιάς μουσικών.
Τον Μάρτιο, ο κύκλος Μεγάλοι Ερμηνευτές είναι αφιερωμένος στην όπερα και στη μουσική δωματίου.Στις 3/3/2022 δύο διεθνούς φήμης τραγουδιστές, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, με πολυετή σταδιοδρομία στα λυρικά θέατρα του εξωτερικού και η σοπράνο Dinara Alieva [Ντινάρα Αλίεβα], γνώριμη του ελληνικού κοινού από το γκαλά-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας που παρουσίασε στο Μέγαρο το 2017, ερμηνεύουν αγαπημένες άριες του οπερατικού ρεπερτορίου.
Στις 8/3/2022το πολυβραβευμένο Εmerson Quartet [Κουαρτέτο Έμερσον] των 9 GRAMMY® και των 30 ηχογραφήσεων έρχεται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης για να μας μυήσει στον κόσμο του μαγικού ήχου τους, ο οποίος γοητεύει τους ακροατές απανταχού της Γης εδώ και περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.
Οι φετινές συναυλίες του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές ολοκληρώνονται στις 24/5/2022 με το ρεσιτάλ της Mitsuko Uchida [Μιτσούκο Ουτσίντα], μιας από τις ιδανικότερες ερμηνεύτριες του καιρού μας σε έργα Μότσαρτ και Σούμπερτ, η οποία έχει αποσπάσει διεθνώς πλήθος βραβείων και διακρίσεων για τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα αλλά και για τη σημαντική εκπαιδευτική της δράση.
MEGARON SPRING FESTIVAL
Την άνοιξη κάνει το ντεμπούτο του το Megaron Spring Festival, μια εαρινή καλλιτεχνική διοργάνωση διάρκειας δύο περίπου εβδομάδων, στην οποία συμμετέχουν διεθνούς φήμης πιανίστες και μουσικά σύνολα, αλλά και η χορευτική ομάδα Martha Graham Dance Company.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 29/3/2022 με τον YuriBashmet [Γιούρι Μπασμέτ], έναν από τους καλύτερους σολίστ της βιόλας παγκοσμίως, ο οποίος εμφανίζεται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης–την οποία είχε εγκαινιάσει ο ίδιος πριν από 30 χρόνια–, πλαισιωμένος από τους Moscow Soloists [Σολίστ της Μόσχας]. Ακολουθούν στις 31/3/2022 δύο μεγάλες κυρίες του πιάνου, οι Katia και Marielle Labèque και στις 10/4/2022 η ορχήστρα Percussions de Strasbourg σε ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη. Τη διαδέχεται στις 14/4/2022, στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, ο κορυφαίος ρώσος βιρτουόζος του πιάνου Grigory Sokolov, ενώ τη σκυτάλη παίρνει στις 15/4/2022 η ανερχόμενη πιανίστα –επίσης ρωσίδα–Alexandra Dovgan που έχει σαρώσει τα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Την ίδια βραδιά (15/4/2022) αρχίζουν οι παραστάσεις της Martha Graham Dance Company, της ιστορικής ομάδας που δημιούργησε η ιέρεια του μοντέρνου χορού.
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Τον Οκτώβριο (7, 8, 9/10/2021), έχει προγραμματιστεί η νέα παραγωγή-παραγγελία του Μεγάρου «Το κάλεσμα του Προμηθέα–1821», ένα μουσικό ιστορικό δράμα στο οποίο συμμετέχει ένα καστ γνωστών ελλήνων ηθοποιών.Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χριστόφορος Χριστοφής, ενώ τη μουσική έγραψε ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διεύθυνση ορχήστρας. Η χορογραφία είναι της ΈρσηςΠήττα, τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και τα κοστούμια της ΕριέτταςΒορδώνη. Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Στις βιντεοπροβολές, ο Χρήστος Μαγγανάς. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Γιώργος Χριστοδούλου (Γκαίτε), Στάθης Κόικας (Μεφίστο), Σπύρος Σταμούλης (Λόρδος Βύρων), Αλμπέρτο Φάις (Άγνωστος), Παναγιώτης Γεωργούλας (Ξάνθος), Μάξιμος Μουμούρης (Καποδίστριας). Στον ρόλο του Ναπολέοντα, ο Δημήτρης Πιατάς. Χορεύουν: Ελισάβετ Δελακά, Δήμητρα, Κόκκορη, Ασπασία Λαιμού. Τραγουδά η Θεοδώρα Μπάκα.
«Το “Σχολείον των ντελικάτων εραστών” ζητά έναν ντελικάτο αναγνώστη» (12/10/2021) είναι ο τίτλος μίας ακόμη νέας παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η οποία συνδυάζει κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή, «διαβασμένα» από την ποίηση του Γιώργου Βέλτσου, με τον μουσικό αναστοχασμό του Γιώργου Χατζημιχελάκη (σύνθεση).
Από τις συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών σε συμπαραγωγή με το ΜΜΑ ξεχωρίζει η βραδιά με τίτλο «Ελληνική Επανάσταση – Έτος Σαιν-Σανς», στην οποία λαμβάνει μέρος ο διεθνούς φήμης πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής. Στο πόντιουμ της ΚΟΑ ο λευκορώσος μαέστρος Vyacheslav Volich [Βιατσεσλάβ Βόλιτς] (15/10/2021).
Τέλος, τον Δεκέμβριο (8 & 10/12/2021) κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο το νέο λυρικό έργο του Γιώργου Κουρουπού «Ελπίς πατρίδος» σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, το οποίο αποτελεί ανάθεση του ΜΜΑ στον συνθέτη και γράφτηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για μια καινούργια παραγωγή του ΜΜΑ σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, στην οποία λαμβάνουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι μονωδοίΤάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Ειρήνη Καράγιαννη,Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας, Μιχάλης Ψύρρας. Τα πολυφωνικά μέρη ερμηνεύει η Χορωδία της ΕΡΤ, ενώ την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Νίκη Ψυχογιού, και τους φωτισμούς η Χριστίνα Θανάσουλα.
ΧΟΡΟΣ
Με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Salema Revisited» (νέα παραγωγή) γιορτάζει ο διεθνής έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκηςτα τριαντάχρονα του Μεγάρου(16 & 17/10/2021). Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ένταση και στον παλμό των χορών της Κρήτης, τόπο καταγωγής του Φωνιαδάκη, σε πρωτότυπη μουσική του Πάρη Περυσινάκη. Συνταξιδιώτες του, οι μουσικοί Γιώργος Σκορδαλός, Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος Βαρθακούρης και Γιώργος Μακρής. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Σάκης Μπιρμπίλης και τα κοστούμια ο Τάσος Σοφρωνίου.
Το Νederlands Dans Theater, μια από τις πλέον εμβληματικές ομάδες σύγχρονου χορού, επιστρέφει για τέσσερις παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (10–13/3/2022) με δύο νέες χορογραφίες–αλλά και μία παλαιότερη του Jiří Kylián [Γίρζι Κίλιαν].
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ
Δύο ξεχωριστοί ερμηνευτές, η Μαρία Φαραντούρη και ο Δημήτρης Καταλειφός, στις δύο εμφανίσεις τους στο Μέγαρο με τίτλο «“Επέστρεφε στην ποίηση”–Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη» (1 & 2/10/2021), προσφέρουν στο κοινό ένα απάνθισμα του ελληνικού ποιητικού λόγου, αυτούσιου και μελοποιημένου από τους Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Σαββόπουλο, Μικρούτσικο, Παπαδημητρίου κ.ά.Συμμετέχει ο Βασίλης Γισδάκης. Μαζί τους οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής (ενορχηστρώσεις, πιάνο), David Lynch (σαξόφωνο, φλάουτο), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο).
ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
Με αφορμή την επετειακή χρονιά 2021, το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, που ειδικεύεται σε μουσικές θεματικές ιστορικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζει μια αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και Δύσης κατά την Αναγέννηση(9/11/2021). Αυτή τη φορά, στη συναυλία «Ελλάδα στην Αναγέννηση», μας προτείνουν να ακούσουμε κοσμική και θρησκευτική μουσική του 15ου και 16ου αιώνα τόσο από έλληνες συνθέτες της εποχής, όσο και από Δυτικούς που έζησαν στην Κρήτη, την Κύπρο και αλλού. Λαμβάνουν μέρος: Φανή Αντωνέλου, Θεοδώρα Μπάκα, Νίκος Ζιάζιαρης (φωνή), Φλώρα Παπαδοπούλου (γοτθική & αναγεννησιακή άρπα), Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτα με ράμφος & μουσική διεύθυνση), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα & βιόλα ντα γκάμπα), Αντώνιος Αετόπουλος (ψάλτης). Σε φιλική συμμετοχή ο ψάλτης Χαράλαμπος Ριμπάς.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΛΙΣΤ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ρεσιτάλ γνωστών και ανερχόμενων καλλιτεχνών σε νέες ενδιαφέρουσες συμπράξεις: Σίμος Παπάνας (βιολί) και Κάρολος Ζουγανέλης (πιάνο) (8/11/2021), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο) και Απόστολος Παληός (πιάνο) (22/11/2021), Χρίστος Παπαγεωργίου (πιάνο)και Αναστάσιος Πάππας (πιάνο) (1/12/2021), Γιώργος Καλούδης (λύρα) και Ειρήνη Τσιρακίδου (σοπράνο) (7/12/2021), Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο) και Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) (11/12/2021).
ΘΕΑΤΡΟ
Στον δημοφιλή κύκλο Θέατρο@Megaron Underground συνεχίζεται η παράσταση «6 φορές» (9–31/10/2021) με πρωταγωνίστρια την Όλια Λαζαρίδου σε έξι διαφορετικούς ρόλους. Η σκηνοθεσία, οι φωτισμοί και η μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Νανούρη.
Στις 4/12/2021 παρουσιάζονται τα «Εμφύλια έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου (συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ) σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, μουσική Δημήτρη Οικονομάκηκαι επιμέλεια σκηνικού-κουστουμιών Ελένης Μανωλοπούλου. Τους ρόλους ερμηνεύει η Χρυσάνθη Δούζη. Τη συνοδεύει επί σκηνής ο μουσικός Δημήτρης Μπακέας (πνευστά, κρουστά). Πρωταγωνιστές αυτού του έργου, το οποίο βάζει την Ελλάδα μπροστά στον καθρέφτη, είναι ιστορικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στις εμφύλιες διαμάχες εντός του ελλαδικού χώρου από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα.
Επίσης, από τις 17/1/2022 έως τις 6/2/2022 ανεβαίνει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη η «Αυλή των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική Στέφανου Κορκολή. Πρόκειται για το γνωστό θεατρικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μορφή μιούζικαλ, στη διανομή του οποίου συμμετέχουν η ερμηνεύτρια Γλυκερία στον ρόλο της Αστά, στην πρώτη της θεατρική εμφάνιση, η Μαίρη Χρονοπούλου (Μαίρη), η Ρούλα Πατεράκη (Αννετώ), ο Ηλίας Λογοθέτης (Ιορδάνης), ο Γιώργος Γάλλος (Στέλιος),ο Βασίλης Μπισμπίκης (Μπάμπης), η Κατερίνα Παπουτσάκη (Όλγα), η Κόρα Καρβούνη (Μαρία), η Μαρία Διακοπαναγιώτου (Ντόρα), η Μαρίζα Τσάρη (Μαρία), ο Γιώργος Τσιαντούλας (Στράτος), ο Αλέξανδρος Βάρθης (Γιάννης),ο Κώστας Λάσκος (Άνδρας) και η Σωτηρία Ρουβολή (Γυναίκα). Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος έγραψε στους στίχους των τραγουδιών που ακούγονται στην παράσταση. ΗΜαρίσσα Τριανταφυλλίδου υπογράφει τη δραματουργία, και ο Φωκάς Ευαγγελινός τις χορογραφίες. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Ελένη Μανωλοπούλου και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου. Συμπαραγωγή: Λυκόφως ΑΜΚΕ – ΜΜΑ.
XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Εκδηλώσεις για κοινό κάθε ηλικίας φέρνουν και φέτος τα Χριστούγεννα. Την αρχή κάνει ο θίασος του Ηλία Καρελλά με τη νέα παραγωγή «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Σκάλα του Μιλάνου»(18– 30/12/2021). Σε αυτή την ολοκαίνουργια μουσική κωμωδία, ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών και οι φίλοι του προετοιμάζονται πυρετωδώς για το χριστουγεννιάτικο γκαλά του διάσημου θεάτρου, όμως ο Καλικάντζαρος των Χριστουγέννων προσπαθεί να τους ανατρέψει τα σχέδια.
Από το εορταστικό πρόγραμμα του Μεγάρου δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά «Ο Καρυοθραύστης», μια χορευτική υπερπαραγωγή βασισμένη στην υπέροχη μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky [Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι]. Το κοσμαγάπητο μπαλέτο που χορογράφησε ο μεγάλος Yury Grirorovich [Γιούρι Γκριγκορόβιτς], προβάλλεται στο Μέγαρο στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς δορυφορικών μεταδόσεων The Bolshoi Ballet Live(19/12/2021), σε συνεργασία με την Pathé Live.
Στις 22/12/2021 το ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble, το πολυφωνικό σχήμα που προκάλεσε αίσθηση με τη συγκινητική ερμηνεία του, τον προηγούμενο Μάρτιο, σε μια σπάνια μελοποιημένη εκδοχή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» από τον Νικόλαο Μάντζαρο, επιστρέφει στο Μέγαρο για να παρουσιάσει χριστουγεννιάτικα έργα για ανδρικό χορωδιακό σύνολο.
Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα (23/12/2021), η οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ουρανία Γκάσιου, πιστή στο ραντεβού της με το φιλόμουσο κοινό, δίνει το καθιερωμένο εορταστικό ρεσιτάλ της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, έχοντας ως βασικό άξονα του προγράμματός της τη μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Η διακεκριμένη σολίστ θα ερμηνεύσει επίσης παρτιτούρες μεταγενέστερων συνθετών.
Το γιορτινό ταξίδι συνεχίζεται με την παρουσίαση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της θεατρικής διασκευής της «Υπέροχης ζωής» [«It’s a Wonderful Life»] του Frank Capra [Φρανκ Κάπρα], μιας από τις πιο κλασικές χολιγουντιανές ταινίες με θέμα τα Χριστούγεννα (23/12/2021 – 5/1/2022). Η Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη μετατρέπεται σε ζωντανό ραδιοτηλεοπτικό στούντιο της δεκαετίας του 1940, όπου επτά ηθοποιοί και μια μεγάλη τζαζ ορχήστρα ζωντανεύουν την υπόθεση του φιλμ. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νάντια Κοντογεώργη, Νίκος Ψαρράς, Άγγελος Μπούρας, Θεοδοσία Σαββάκη.Η μετάφραση είναι του Νίκου Χατζόπουλου. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Βάνας Γιαννούλα και οι φωτισμοί του Σίμου Σαρκετζή. Τους ηθοποιούς πλαισιώνει η Athens Collective Orchestra. Τη σύνθεση, ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης. Συμπαραγωγή: Λυκόφως-ΜΜΑ.
Όσο για το πρωτοχρονιάτικο γκαλά της στο Μέγαρο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει αποσπάσματα από δημοφιλείς όπερες και πλαισιώνει, σε λαμπερές άριες, τέσσερις αναγνωρισμένους έλληνες μονωδούς: τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τη μετζοσοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου, τον τενόρο Mario Zeffiri [Μάριο Τζεφίρι] και τον βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό. Διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής. Συμπαραγωγή: ΚΟΑ – ΜΜΑ.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει εδώ και τρεις δεκαετίες βήμα στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Φέτος προσφέρειστους ακροατές την ευκαιρία να απολαύσουν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης έργα σημαντικών Έλλήνων συνθετών του καιρού μας (24/3/2022). Θα ακουστούν το Τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη με σολίστ τον Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, και το Κοντσέρτο για τσέλο του Χρήστου Σαμαρά με τον Ρενάτο Ρίπο στα σολιστικά μέρη. Τους πλαισιώνει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο «Επαναπατρισμός της Διασποράς» είναι ένα εγχείρημα του Ergon Ensemble και του Μεγάρου που έχει στόχο τη γνωριμία του κοινού με ελληνικής καταγωγής συνθέτες σύγχρονης μουσικής ή έλληνες συνθέτες που δρουν εκτός επικράτειας. Φέτος, το δραστήριο οργανικό σύνολο παρουσιάζει τέσσερα έργα μουσικής δωματίου ελλήνων συνθετών που είχαν ή έχουν έδρα τους το Παρίσι, όπως οι Απέργης, Ξενάκης, Σακαγιάν και Τζώρτζης (19/10/2021).
Στην ίδια ενότητα εκδηλώσεων ανήκει και η συναυλία του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων (25/11/2021), το οποίο επικεντρώνειτην πληθωρική καλλιτεχνική του δράση στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Στο πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνονται έργα αντιπροσωπευτικών συνθετών του 20ού αιώνα, όπως, μεταξύ άλλων, Stravinsky [Στραβίνσκι], Berio [Μπέριο] και Boulez [Μπουλέζ], αλλά και ελληνίδων και ξένων συνθετριών της εποχής μας, όπως η Julia Wolfe [Τζούλια Γουλφ] και η Καλλιόπη Τσουπάκη.
ΓΕΦΥΡΕΣ
Εμπλουτισμένες και ανανεωμένες, οι ΓΕΦΥΡΕΣ (καλλιτεχνική επιμέλεια-προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) συνεχίζουν το ταξίδι τους και αυτή τη σεζόν, διασχίζοντας τα σύνορα των μουσικών πολιτισμών, των τεχνών και της τεχνολογίας.
Οι Ανοιχτές Πλατφόρμες, σε δυναμική συνέργεια με την ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής), μέσα από διαδικτυακές και φυσικές ακροάσεις όλων των ειδών της μουσικής, υποδέχονται από τον Νοέμβριο έλληνες και ξένους δημιουργούς που ζουν στην Ελλάδα και Έλληνες του εξωτερικού, ενώ ο Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης Animegaron, σε συνεργασία με το Animasyros, ανακοινώνει τη διαγωνιστική ταινία animation στις 27 Σεπτεμβρίου.
Αλλά και όσοι αγαπούν τη world music δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Τον Φεβρουάριο θα απολαύσουν στο Μέγαρο τηνOrchestra Baobab (28/2/2022), μια ιστορική σενεγαλέζικη μπάντα που θα μας ταξιδέψει στους ρυθμούς της Κούβας και στις μουσικές της Δυτικής Αφρικής.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Οι ανανεωμένες εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου δίνουν, αυτή την καλλιτεχνική περίοδο, την ευκαιρία σε οικογένειες, παιδιά, ενήλικες, σχολεία και ειδικές ομάδες κοινού να ανακαλύψουν γνωστές και κρυφές πτυχές του, ενώ κάθε Σαββατοκύριακο μικροί και μεγάλοι μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα που μας εισάγουν στη βιωματική και διαθεματική επαφή της μουσικής με τις άλλες τέχνες.
Όσο για Το Μέγαρο των παιδιών, τον αγαπημένο κύκλο εκδηλώσεων για όλη τη οικογένεια, φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά (13–21/11/2021) το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, που απευθύνεται σε παιδιά και νέους έως 18 ετών. Αναλυτικό πρόγραμμα στο athicff.com
ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ…
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων(ΕΛΣΟΝ), αλλά και η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ) θα είναι κοντά μας με τις εκδηλώσεις τους για μια ακόμη χρονιά.
Η ΕΛΣΟΝ, η ορχήστρα νέων in residence του Μεγάρου, οι μουσικοί της οποίας έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα του ταλέντου τους εντός και εκτός Ελλάδος, εμφανίζεται στις 13/12/2021 υπό τον αρχιμουσικό και καλλιτεχνικό της διευθυντή Διονύση Γραμμένο στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, όπου θα παρουσιάσει μερικά από τα ωραιότερα έργα του ρωσικού συμφωνικού ρεπερτορίου. Σολίστ της βραδιάς θα είναι η πιανίστα Anna Fedorova [Άννα Φεντόροβα] και ο βιολονίστας Γιώργος Μπάνος.
Επίσης, στις 20/10/2021 η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, ένα σύνολο με τακτικές εμφανίσεις στο Μέγαρο, θα φέρει το κοινό σε επαφή με σπάνια αριστουργήματα της ευρύτερης ευρωπαϊκής εργογραφίας. Θα τη διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής, ένας μαέστροςπροσηλωμένος, εδώ και δεκαετίες, στην ανάδειξη κρυμμένων ή και άγνωστων πτυχών της ελληνικής αλλά και διεθνούς δημιουργίας. Σολίστ στο σαγηνευτικό Κοντσέρτο για βιολί του Korngold, ο διακεκριμένος βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον χορογράφο του «Δον Κιχώτη» λίγο πριν από την πρεμιέρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Μετά από επτά χρόνια παρουσίας
Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
Μιλήσαμε με τη χορογράφο για τη νέα παράσταση χορού «Veritas» στο Πλύφα
Πολυβραβευμένη καλλιτεχνική διευθύντρια του Alvin Ailey
Ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, εμπνευσμένο από τη ζωή της σπουδαίας χορογράφου και χορεύτριας Ιζαντόρας Ντάνκαν
Σε πανελλήνια πρεμιέρα θα παρουσιαστεί το νέο έργο του χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου
Το χορευτικό κομμάτι που πυροδότησε μαζική τρέλα
Όσα είδαμε και μάθαμε για τη διοργάνωση που «τρέχει» έως τις 31 Ιουλίου από την καλλιτεχνική της διευθύντρια Σοφία Φαλιέρου
Οι παραστάσεις και τα μεγάλα ονόματα της φετινής διοργάνωσης, τα σεμινάρια και οι προβολές του προγράμματος video dance
Είδαμε την παράσταση και χορέψαμε στη σκηνή της Πειραιώς 260
Οι δύο χορογράφοι μιλούν για τις παραστάσεις τους, «Bless this Mess» και «Borborygmi», στο πλαίσιο του Grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η επετειακή παράσταση της Σχολής Χορού, που συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας
Η διάσημη Βελγίδα χορογράφος και η ομάδα Rosas επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το «EXIT ABOVE – after the tempest»
Σεμινάρια, παραστάσεις και ινδική κουζίνα στο Θέατρο Δόρα Στράτου
«C la vie» από τον Serge Aimé Coulibaly, «À la Carte» από τον Γιάννη Μανταφούνη, «4 + ΕΝΑ» της Κυριακής Νασιούλα και άλλες περφόρμανς αυτή την εβδομάδα
Η χορευτική ομάδα Artius Dance Theatre παρουσιάζει μια χορευτική παράσταση με φιλοσοφικό βάθος
Το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης και οι χορογράφοι Botis Seva, Josef Nadj, Imre & Marne van Opstal, Lali Ayguade και Χάρης Γκέκας έρχονται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα
29 Απριλίου, η ημέρα που γιορτάζει ο χορός
Ένας υπερταλαντούχος περφόρμερ που δικαιολογημένα έχει κατακτήσει τη θέση του στο διεθνές θεατρικό στερέωμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.