Εθνική Λυρική Σκηνή: Backstage πρόβα «Progression»
Backstage πρόβα «Progression» © Γ. Καλκανίδης
Χορος

Τι ανθίζει στο «φυτώριο» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η επετειακή παράσταση της Σχολής Χορού, που συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας
114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ετήσια παράσταση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Μάτσκαρη στις 21 και 22 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο

Με πουέντ ή και χωρίς δοκιμάζουν τα βήματά τους σε κλασικές και σύγχρονες χορογραφίες. Φέτος, μάλιστα, που η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ γιορτάζει τα 20 χρόνια της, θα ερμηνεύσουν και το «Verge» το οποίο δημιούργησε για την περίσταση ο διάσημος χορογράφος Ράσελ Μάλιφαντ. Λίγο πριν την, για πρώτη φορά στην εικοσαετή λειτουργία της, πρώτη τους περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, οι σπουδαστές της Σχολής μας περιμένουν στην επετειακή παράστασή τους με τίτλο «Progression» με ελεύθερη είσοδο. Οι σπουδαστές θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα του κλασικού ρεπερτορίου και θα συνεργαστούν με καταξιωμένους χορογράφους σε πρωτότυπες σύγχρονες δημιουργίες στην σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Διευθυντή της Γιώργου Μάτσκαρη.

Τι θα δούμε στην επετειακή παράσταση της Σχολής Χορού της ΕΛΣ

Ο διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ δημιουργεί μια νέα χορογραφία με τίτλο Verge. Παράλληλα, οι σπουδαστές της Σχολής θα παρουσιάσουν τη σπουδή στην τεχνική της σπουδαίας Μάρθας Γκράχαμ Exceedance, σε χορογραφία της καθηγήτριας της Σχολής Όλιας Τορναρίτου. Επιπλέον, από την γκάμα του κλασικού ρεπερτορίου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το εμβληματικό έργο Ζιζέλ, σε χορογραφία του Σολίστ του Μπαλέτου της ΕΛΣ και καθηγητή της Σχολής Χορού Φώτη Διαμαντόπουλου, βασισμένη στη χορογραφία των Ζαν Κοραλλί, Ζυλ Περρό και Μαριύς Πετιπά και σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ. 

Ο πολυβραβευμένος  Ράσσελ Μάλιφαντ εκπαιδεύτηκε στη Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου της Αγγλίας και αποφοιτώντας έγινε δεκτός στο Sadler’s Wells, του οποίου είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης (associate artist) από το 2005. Συνεργάστηκε με τους DV8 Physical Theatre, Michael Clark Company, Ρόζμαρι Μπούτσερ και Λώρι Μπουθ. Από το 1994 συνεργάστηκε στενά με τον σχεδιαστή φωτισμού Μάικλ Χαλς, εξελίσσοντας μια γλώσσα όπου η κίνηση και το φως συνδέονται στενά. Το 1996 ίδρυσε τη Russell Maliphant Dance Company και έκτοτε έχει συνεργαστεί με ομάδες και καλλιτέχνες όπως οι Συλβί Γκυλλέμ, Ρομπέρ Λεπάζ, Ισαάκ Ζυλιέν, BalletBoyz, English National Ballet, Bayerisches Staatsballett και Lyon Opera Ballet.
Αυτή είναι η πρώτη του ανάθεση και συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ο Μάλιφαντ σημειώνει για τη νέα χορογραφία: «Ήταν χαρά και τιμή μου να έχω την ευκαιρία να δουλέψω με χορευτές στην ακμή της καριέρας τους, στην τέχνη με την οποία έχω ασχοληθεί για πολλά γόνιμα χρόνια. Για αυτό το κομμάτι, συνεργάστηκα με την Ντάνα Φούρας στη μουσική και τον Παναγιώτη Τομαρά στους φωτισμούς και τις βιντεοπροβολές, με στόχο τη δημιουργία μια νέας οπτικής αισθητικής βασισμένης στις δυνατότητες του χρόνου. Αντλώντας έμπνευση από μια ποικιλία κινήσεων και εξερευνώντας μια πληθώρα δυνατοτήτων, τo κομμάτι Verge επιχειρεί να αναδείξει το ταλέντο και τις δυνατότητες καθενός εκ των 28 χορευτών αυτής της ομάδας, στην εικοστή επέτειο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

Περιοδεία της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ στην Ελλάδα και την Κύπρο

Γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή της, για πρώτη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή προγραμματίζει περιοδεία της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Στις 10 και 11 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στην Κύπρο, στις 17 και 18 Ιουλίου στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης (ΚΘΒΕ) και στις 20 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Σίβηρης στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Η είσοδος στις παραστάσεις της περιοδείας θα είναι δωρεάν. 

 

Λίγα λόγια για την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ 

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2004 –υπό τη διεύθυνση της Άννας Πέτροβα και κατόπιν του Γιάννη Ντοντσάκη– στοχεύοντας στη δημιουργία επαγγελματικών στελεχών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δρώμενων της ΕΛΣ και της τέχνης του χορού γενικότερα. Ο Γιώργος Μάτσκαρης ανέλαβε το 2018/19 ως υπεύθυνος σπουδών και στη συνέχεια, έως και σήμερα, ως Διευθυντής Σπουδών της Σχολής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής βασίζεται στη φιλοσοφία της κίνησης ως μέσου ενδυνάμωσης της φαντασίας και της δημιουργικότητας των σπουδαστών καθώς και στην ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών βοηθά τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις τεχνικές και καλλιτεχνικές φόρμες έκφρασης του κλασικού μπαλέτου και άλλων ειδών χορού. Η εκπαίδευση δίνει έμφαση στη γνωριμία και κατανόηση της ιστορίας του χορού και των παραστατικών τεχνών και της εξέλιξής τους μέσα στον χρόνο.
Tο 2017 μεταφέρθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Σήμερα, καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί του χορού συνεργάζονται με τη Σχολή σε σταθερή και σεμιναριακή βάση. Στα σεμινάρια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μαθήματα τεχνικής κλασικού μπαλέτου, σύγχρονου χορού, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς επίσης και χορογραφίας-σύνθεσης. Επίσης, διοργανώνονται σεμινάρια συμπεριληπτικού χορού με τη συμμετοχή νέων με αναπηρία και σπουδαστών της Σχολής. Οι σπουδαστές, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους για την πρακτική τους εξάσκηση, συμμετέχουν σε πρόβες και παραστάσεις του Μπαλέτου της ΕΛΣ (κλασικές, νεοκλασικές και σύγχρονες παραγωγές) καθώς επίσης σε όπερες, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις της ΕΛΣ. Επιπλέον, η Σχολή συνεργάζεται και με άλλους Οργανισμούς και Σχολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ΚΣΟΤ, Ωδείο Αθηνών, Aterballetto κ.ά.), με τη συμμετοχή των σπουδαστών της σε κοινές παραγωγές. Οι απόφοιτοι της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ εντάσσονται με μεγάλη επιτυχία στο δυναμικό του Μπαλέτου της ΕΛΣ, μετά από συμμετοχή τους σε διαδικασία διεθνούς ακρόασης.


Οι αριστούχοι απόφοιτοι σπουδαστές λαμβάνουν υποτροφίες εξωτερικού για μετεκπαίδευση στην τέχνη του χορού, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την εξωστρέφεια της ΕΛΣ. Έως σήμερα, έχει δοθεί η ευκαιρία σε επτά αριστούχους σπουδαστές της Σχολής να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον χορό́, κερδίζοντας άξια από́ μια θέση σε καταξιωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού́. Τα τελευταία χρόνια, στις παραστάσεις της Σχολής έχουν παρουσιάσει χορογραφίες τους οι Οχάντ Ναχαρίν, Χάρης Γκέκας, Αθανασία Κανελλοπούλου, Μυρτώ Γράψα, Νάνσυ Νεραντζή, Γιάννης Τσιγκρής, Χρήστος Ξυραφάκης κ.ά. Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις έχουν υπογράψει, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Κοντοβάς, Λουκάς Τσολακιάν, Θοδωρής Ρέγκλης,
Μύρων Παρασκευόπουλος. Οι παραστάσεις της Σχολής προβάλλονται δωρεάν, πάντα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της ΕΛΣ και με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, στη νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την GNO TV.

INFO:

PROGRESSION
Ετήσια παράσταση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ
21, 22 Ιουνίου 2024, Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
 
ΖΙΖΕΛ
Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος, βασισμένη στη χορογραφία των Ζαν Κοραλλί, Ζυλ Περρό και Μαριύς Πετιπά, με τη συνεργασία στη διδασκαλία των Λυδίας Κάγιου, Ελένης Κλάδου, Ελιζαβέτας Μπάσοβα και Βασιλικής Σπυρίδωνος, Μουσική: Αντόλφ Αντάμ, Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς
 
EXCEEDANCE
Χορογραφία: Όλια Τορναρίτου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, ερμηνεία: Γιώργος Κοντοβάς, Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς
 
VERGE
Χορογραφία: Ράσσελ Μάλιφαντ, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ντάνα Φούρας, Φωτισμοί, βιντεοπροβολές: Παναγιώτης Τομαράς, Ηχητικός σχεδιασμός, τεχνική υποστήριξη: Σκαρλάτος Βασιλόπουλος, Βοηθός προβών: Χρήστος Ξυραφάκης
 
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μάτσκαρης, Διευθυντής Σπουδών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ 
 
Συντονισμός, επιμέλεια προβών: Άλκηστις Λαλά, Ζέτα Θεοδωρέλου
Υπεύθυνος ήχου: Γιώργος Ρεκούτης
Τεχνική επιμέλεια: Μαίρη Λανταβού
Επιμέλεια κοστουμιών βεστιαρίου ΕΛΣ: Ήρα Καραγκούνη
 
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.

 
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970