- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Μαρλέν Ντουμά εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κυκλαδικό Μουσείο
Η έκθεση «Cycladic Blues» ξεκινάει στις 5 Ιουνίου
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υποδέχεται τη μεγάλη καλλιτέχνιδα Μαρλέν Ντουμά στην πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ετοιμάζει ένα μεγάλο project στις αρχές του καλοκαιριού 2025: θα φιλοξενήσει την πρώτη ατομική έκθεση της Μαρλέν Ντουμά στην Ελλάδα. Η έκθεση «Marlene Dumas: Cycladic Blues» φιλοξενεί πάνω από 30 ζωγραφικά έργα ή έργα σε χαρτί της καλλιτέχνιδος που θα βρίσκονται σε διάλογο με τις αρχαιότητες της Μόνιμης Συλλογής του Μουσείου, στο Μέγαρο Σταθάτου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Douglas Foglas, σε στενή συνεργασία με την ίδια τη Μαρλέν Ντουμά.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Τι θα δουν οι επισκέπτες στην έκθεση της Μαρλέν Ντουμά;
Η Μαρλέν Ντουμά θα παρουσιάσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μια σειρά από δημιουργίες από την τελευταία εικοσαετία της ζωής της, αλλά και πρόσφατα ολοκληρωμένα έργα. Οπότε ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς της της Νοτιαφρικανής καλλιτέχνιδος, που καταπιάνεται με αλλόκοτα όμορφες και προκλητικές αναπαραστάσεις του ανθρώπινου σώματος. Ανταποκρινόμενη στην ιστορία της παραστατικότητας στην τέχνη όπως τη βίωσε μέσα στις αρχαιολογικές συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η Dumas έχει επιλέξει προσωπικά τα έργα της που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, ενώ επιπλέον, σε μια σπάνια περίσταση, επέλεξε και τα αρχαιολογικά αντικείμενα που πρόκειται να παρουσιαστούν μαζί.
Όπως δηλώνει ο επιμελητής Douglas Fogle: «Βουβά και φλύαρα, τα σώματα που στοιχειώνουν τους καμβάδες της Dumas εμπλέκονται σε ένα αναχρονιστικό pasdedeux με τις αφηρημένες ανθρώπινες μορφές των κυκλαδικών ειδωλίων που άγνωστοι καλλιτέχνες δημιούργησαν περίπου 5.000 χιλιάδες χρόνια πριν».
Λίγα λόγια για τη Μαρλέν Ντουμά
Γεννημένη το 1953 στο Κέιπ Τάουν και με έδρα το Άμστερνταμ, η Μαρλέν Ντουμά αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της σύγχρονης τέχνης που με το έργο της έχει διευρύνει το λεξιλόγιο της ζωγραφικής με ριζοσπαστικό τρόπο. Πολλά από τα έργα της Δουμάς αναδύονται από το πλούσιο αρχείο εικόνων της, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών, από την ιστορία της τέχνης έως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και προσωπικές φωτογραφίες. Αντλώντας έμπνευση από μια σειρά διαφορετικών παραδόσεων, από τη χειρονομιακή γλώσσα του εξπρεσιονισμού έως την κριτική απόσταση της εννοιολογικής τέχνης, η Dumas ανακτά διαφορετικές εικόνες μετατρέποντάς τες σε έντονες, άυλες παρουσίες. H τολμηρή ματιά της απορροφά τα πάντα με την ίδια ένταση, το έργο της ωστόσο επιστρέφει πάντα στην απόλαυση του βλέμματος.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολυάριθμα μουσεία ανά τον κόσμο, όπως: MoMA και The New Museum of Contemporary Art (Νέα Υόρκη),Tate Modern (Λονδίνο), Musée d’Orsay και Centre Georges Pompidou (Παρίσι),Stedelijk Museum (Άμστερνταμ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη ναζιστική Γερμανία στη διεθνή αναγνώριση - Μια πορεία αμφισβήτησης και ρήξης
Έκθεση, performances και ομιλίες στο Onassis Ready με θεματικό άξονα «Human in the Loop»
Τι θα δούμε στο ΚΠΙΣΝ, στο Μουσείο Βορρέ, τη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στον νέο χώρο Metacosmoi
Η επιμελήτρια Κιμώνα Βενιέρη Βασιλάκη μιλάει στην ATHENS VOICE για τα έργα της έκθεσης που επαναδιατυπώνουν τη μνήμη
Το έργο που δεσπόζει στον τοίχο της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «Πρόσεξε τη στιγμή που η περηφάνια γίνεται περιφρόνηση»
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Η Έλσα Κοππάση αναβιώνει μικρούς θησαυρούς με μεγάλες ιστορίες
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.