- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
To πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ εκτίθενται στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι
Εγκαινιάζεται το αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού
Έκθεση στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι εστιάζει στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ - Επανεξετάζει την πρώτη περίοδο της καριέρας του Αμερικανού καλλιτέχνη
Αφιερωμένη στον Αμερικανό ζωγράφο Τζάκσον Πόλοκ, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, είναι η έκθεση «Jackson Pollock: The Early Years (1934-1947)», που εγκαινιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι.
Η έκθεση για τον Τζάκσον Πόλοκ επανεξετάζει τα πρώτα χρόνια της καριέρας του καλλιτέχνη, που σημαδεύτηκε από την επιρροή του τοπικισμού και των Μεξικανών τοιχογράφων, μέχρι τα πρώτα του έργα με την τεχνική του dripping, το πέταγμα του χρώματος στον καμβά, το 1947.
Τζάκσον Πόλοκ: Έκθεση στο Παρίσι για τον κορυφαίο εκπρόσωπο της αμερικανικής ζωγραφικής
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση μαρτυρούν τις ποικίλες πηγές που έθρεψαν την έρευνα του νεαρού Τζάκσον Πόλοκ, διασταυρώνοντας την επιρροή των τεχνών των γηγενών της Αμερικής με εκείνη των ευρωπαϊκών πρωτοπόρων, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση έχει ο Πάμπλο Πικάσο, αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης που επιμελήθηκαν οι Joanne Snrech, επιμελήτρια ζωγραφικής και η Orane Stalpers, συντηρήτρια κληρονομιάς.
Σε σύγκριση με τον Ισπανό ζωγράφο και τα μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής, ο Πόλοκ καθιερώθηκε γρήγορα ως αληθινό μνημείο της αμερικανικής ζωγραφικής, και με αυτόν τον τρόπο απομονώθηκε από τα πιο περίπλοκα δίκτυα ανταλλαγών επιρροών που τροφοδότησαν το έργο του κατά τη διάρκεια των χρόνων του στη Νέα Υόρκη.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει αναλυτικά αυτά τα χρόνια, που αποτέλεσαν το εργαστήριο του, να εστιάσει σε αρκετές βασικές στιγμές της καλλιτεχνικής και πνευματικής ανάπτυξης του νεαρού Πόλοκ και να αναδείξει τη μοναδικότητα του έργου του στις διάφορες διαστάσεις του (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική).
Περίπου εκατό πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά με δανεισμό από έγκριτα μουσεία, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Κέντρο Πομπιντού και την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ και από το Ίδρυμα Πόλοκ-Κράσνερ θα εκτίθενται από τις 15 Οκτωβρίου 2024 έως τις 19 Ιανουαρίου 2025 στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γνωστός εικαστικός μας μίλησε για τη ζωή του, με αφορμή τη νέα ατομική έκθεσή του «Οροπέδια»
Όταν ένα χωριό διακοσίων κατοίκων γίνεται πολιτιστικός προορισμός
Από την Κιάρα Σουγκανίδου στον Απόστολο Χαντζαρά και την Άννα Παπαμαρκάκη- Evans
Μιλήσαμε με την εικαστικό με αφορμή τη νέα της έκθεση στην Γκαλερί Contemporary Athens
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε στάση
Ο δραματικότερος ζωγράφος του αμερικανικού ρεαλισμού, στην πλήρη ακμή του - Η ιστορία του εμβληματικού έργου
Μια εικονογράφος που τα σπάει
Αναδρομή στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Γάλλου ζωγράφου
Τι θα δούμε στη Σκουφά, την Genesis, την Crux αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Προτείνει τη δημιουργία «απολύτως πιστού αντιγράφου»
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την αλήθεια της τέχνης, το ήθος του δημιουργού και τη βιωμένη εμπειρία που αφήνει ίχνος στο έργο
Oι δημιουργίες κοσμούν πλέον την επίσημη κατοικία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα
Το έργο απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα με πλούσια γενειάδα και έντονο βλέμμα
Τα έργα προσφέρθηκαν από τη Μπαρμπαρά Ντοφέν Ντυτιύ, σύζυγο του εγγονού του
Όταν ο γύρω κόσμος αναφέρεται στους «νέους» αναφέρονται ακόμα σε εμάς;
Ατομικές ή συλλογικές, καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή μή, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που θα θυμόμαστε
Ένας οδηγός για τις εκθέσεις που αξίζει να δεις σε μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα και χώρους τέχνης
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.