- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Time travels: Μια έκθεση σταθμός στο πέρασμα του χρόνου
«Ο χρόνος ταξιδεύει» μας υπενθυμίζουν οι εικαστικοί Cacao Rocks (Ιάσονας Μέγκουλας) και Χριστίνα Παπαϊωάννου
Time travels: Η έκθεση των εικαστικών Cacao Rocks (Ιάσονας Μέγκουλας) και Χριστίνας Παπαϊωάννου στην AG18 Gallery της Βιέννης.
Η σειρά έργων του Cacao Rocks (Ιάσονας Μέγκουλας) αποτελείται από 11 ζωγραφικά έργα και 11 φωτογραφίες του παππού του, τις οποίες ανακάλυψε τυχαία κατά τη διάρκεια της καραντίνας στο πατρικό του. Ο παππούς του ήταν γιατρός και ερευνητής, αλλά είχε πάθος με τη φωτογραφία. Βέβαια δεν τις είχε τυπώσει ποτέ σε χαρτί και έτσι τώρα τυπώνονται για πρώτη φορά 90 χρόνια μετά τη λήψη τους. Αυτά τα μη εμφανισμένα αρνητικά φιλμ έφεραν τον Ιάσονα πιο κοντά στον παππού του και τον ενέπνευσαν να δημιουργήσει τα έργα που μπορούμε να απολαύσουμε στην έκθεση της AG18 Gallery στην Βιέννη.
Όπως επισημαίνει ο καλλιτέχνης: "Ο παππούς μου αν και ήταν Γάλλος, διετέλεσε διευθυντής του ινστιτούτου Παστέρ στην Αθήνα τη δεκαετία του 1930. Τα φιλμ αυτά μου έδειξαν πως είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για το ελληνικό τοπίο και τις αρχαιότητες. Κάτι το οποίο μάλλον ασυνείδητα είχα κληρονομήσει και αποτελεί τη θεματολογία του έργου μου τα τελευταία χρόνια. Δεν προσπάθησα να κάνω μια ρεαλιστική αναπαράσταση των φωτογραφιών αλλά μία απόδοση της φόρμας και των συναισθημάτων έχοντας σαν κανόνα την αποκλειστική χρήση των πέντε χρωμάτων που χαρακτηρίζουν το σύνολο του έργου μου, που είναι ένα δάνειο από τη μοντέρνα ζωγραφική της Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα, τη βυζαντινή ζωγραφική αλλά και το φυσικό φως του ουρανού της Μεσογείου, το χρυσό, το άσπρο, το γκρι, το μπλε και το μαύρο. Όσον αφορά την τεχνοτροπία θα ήταν άδικο να μην αναφέρω την εμπειρία μου στο πεδίο της Street Art, που μου έδωσε το θάρρος και τα εφόδια για τη ζωγραφική αλλά και την τύχη μου να σπουδάσω την τέχνη της φωτογραφίας που μου χάρισε την ευαισθησία ώστε να αντιληφθώ τη σημασία των αρνητικών φιλμ του παππού μου."
Με τη σειρά της, η Χριστίνα Παπαϊωάννου εξετάζει τον ρόλο της ζωγραφικής στην ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας συνθέσεις που δομούνται μέσα από τον κατακερματισμό και την συρραφή εικόνων ποικίλης προέλευσης. Αυτή η σειρά έργων περιλαμβάνει αναφορές στην ιστορία της τέχνης, διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, συμμετοχικές διαδικασίες και στοιχεία από την ψηφιακή κουλτούρα, όπως τα pixel και τα βιντεοπαιχνίδια. Οι άτλαντες γεγονότων της Παπαϊωάννου αντικατοπτρίζουν το πέρασμα του χρόνου και τον συνδυασμό παλαιότερων καλλιτεχνικών παραδόσεων με τη σύγχρονη κατανάλωση της εικόνας. Επιπλέον, αυτά τα υβριδικά σενάρια μπορούν να αποτελέσουν ενδοσκόπηση των εσωτερικών διαλόγων, καθώς παροτρύνουν τον θεατή να τα συντάξει και να τα ερμηνεύσει από την αρχή, σαν ένα ψυχολογικό τεστ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του: από την πρώιμη περίοδο στη Φλωρεντία, έως τα εμβληματικά πορτρέτα femmes fatales στο Παρίσι.
Η 8η διοργάνωση, με επιμελητή τον Thiago de Paula Souza, θα ξεκινήσει στις 2 Απρίλιου 2027
Η φετινή διοργάνωση μοιάζει να θέτει ένα ερώτημα που ξεπερνά την ίδια την τέχνη: Πώς μπορούμε να υπάρχουμε μέσα σε έναν κόσμο που απαιτεί διαρκή αντίδραση, διαρκή εικόνα, διαρκή θέση;
Η έκθεση «Η ήσυχη πηγή» φιλοξενείται στη Scuola Grande di San Rocco, σε συνεπιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά και του καθ. κ. Giacinto Di Pietrantonio
Οι επισκέπτες μάλιστα μπορούν να καθίσουν πάνω τους — κάτι σπάνιο για έργο τέχνης σε μουσείο
Από τον ήχο της σιωπής μέχρι τη δύναμη του ανείπωτου αλλά και το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και τον φόρο τιμής στον Γιάννη Παππά
Η performance του Μελαχρινού Βελέντζα σε Πλάκα και Εθνικό Κήπο για όσα έμειναν «σε άρση»
Θα αφηγηθεί τη ζωή της σε 6 συναντήσεις με το κοινό
Η ηχητική κληρονομιά της μεγάλης δισκογραφικής και η μεταμόρφωσή της σε εκθεσιακή-εικαστική εμπειρία
Η έκθεση «Κ. ή ο συλλογικός τρόμος του ατομικού» από το Ίδρυμα Η Άλλη Αρκαδία ξεκίνησε το ταξίδι της στην Αθήνα το 2024 και θα παρουσιαστεί τον Μάιο στο Clam Gallas Palace
Για άλλον έναν Μάιο, έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, συλλέκτες και γκαλερί θα ανταμώσουν στη Θεσσαλονίκη
Από τη ναζιστική Γερμανία στη διεθνή αναγνώριση - Μια πορεία αμφισβήτησης και ρήξης
Έκθεση, performances και ομιλίες στο Onassis Ready με θεματικό άξονα «Human in the Loop»
Τι θα δούμε στο ΚΠΙΣΝ, στο Μουσείο Βορρέ, τη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στον νέο χώρο Metacosmoi
Η επιμελήτρια Κιμώνα Βενιέρη Βασιλάκη μιλάει στην ATHENS VOICE για τα έργα της έκθεσης που επαναδιατυπώνουν τη μνήμη
Το έργο που δεσπόζει στον τοίχο της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «Πρόσεξε τη στιγμή που η περηφάνια γίνεται περιφρόνηση»
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.