Εικαστικα

In Connection Volume II: Η τέχνη τεσσάρων ηπείρων σε ένα Δωμάτιο

Έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, video art, γλυπτικής, εννοιολογικά έργα και NFTs συναντιόνται και συνδέονται στο Domatio.

villycalliga.jpg
Villy Calliga
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο από την έκθεση «In Connection Volume II»
(Lotta Lemetti, Seven Sisters. 2020)

Προτζέκτορας: Η εικαστικός Μαίρη Στεφάνου, μέλος της ομάδας του Domatio, ενώνει τον εικαστικό λόγο δεκαπέντε καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο στο κέντρο της Αθήνας

Γίνεται να συγκεντρώσεις τέχνη από τέσσερις ηπείρους σε ένα δωμάτιο; Η Μαίρη Στεφάνου μας λέει ναι και με την ομαδική έκθεση «In Connection» Volume II, που εμπνεύστηκε και επιμελείται, ενώνει τη δυναμική δεκαπέντε εικαστικών από όλο τον κόσμο στον χώρο τέχνης Domatio, στο κέντρο της Αθήνας.

Έργο από την έκθεση «Η τέχνη τεσσάρων ηπείρων σε ένα Δωμάτιο- In Connection Volume II»
(Ghana Must Go Gborgbortsi I -Shortness of breath)

Nicola Barth, Dimitra Bouritsa, Ibim Cookey, Eric Cospi, Karin Czermak, Ghana Must Go, Doris Hakim, Urim Hong, Lotta Lemetti, momas, Nana Frimpong Oduro, Lina Pigadioti, Daniela Prokopetz, Xanthi Tsaloupi, Spiros Emilios Tzimas, Brahmma Wijaya. Δημιουργοί από τέσσερις ηπείρους, με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, video art, γλυπτικής, εννοιολογικά έργα και NFTs, ύστερα από προσωπική πρόσκληση και εμπνευσμένοι από την θεματολογία του «In Connection», συναντιόνται και συνδέονται στο Domatio. Δημιουργούν έναν διάλογο μεταξύ τους και με το κοινό. Σε έναν χώρο που δεν έχει περιορισμούς, σύνορα και διαχωρισμούς.

Έργο από την έκθεση «In Connection Volume II»
(Xanthi Tsaloupi Faceless n.15 oil, charcoal on canvas, 2020, 60x80cm)

Συναντιούνται για έναν κοινό σκοπό, να μοιραστούν και να μοιραστούμε, να συνδεθούν και να συνδεθούμε, μέσα από την δύναμη της τέχνης με κοινή γλώσσα, την γλώσσα της δημιουργικής έκφρασης.

Έργο από την έκθεση «In Connection Volume II»
(Ibim Cookey, Braid haired beauty, Charcoal and Acrylic on archival paper, 66x59cm)

In Connection–Σύνδεση. Γιατί αυτός ο τίτλος; Η ιστορικός τέχνης Ιφιγένεια Στεφάνου, μας εξηγεί: «Σύνδεση». Ποια άλλη λέξη μπορεί να αποτυπώσει πληρέστερα τη λειτουργία της τέχνης στην μεταξύ του καλλιτέχνη και θεατή επαφή; Τι άλλο αναζητά ο καλλιτέχνης μέσα από την κατάβαση στο εντός του σύμπαν, παρά τη σύνδεση; Τι άλλο αποζητά και ο θεατής παρά τη συγγένεια της θέασης του δικού του κόσμου με του καλλιτέχνη;

Έργο από την έκθεση «In Connection Volume II»
Lina Pigadioti, Mirrored, Palimpsest of memory seriesμMixed media collage of prints, paper, talismans & clippings sewn with cotton thread,87x 82 cm)

Πλασμένοι αμφότεροι με τα ίδια συμπαντικά υλικά, ομοίως και οι ανθρώπινες υπάρξεις, δονούνται με τους ίδιους κραδασμούς που δονεί κάθε τι άλλο στο γνωστό μας και άγνωστο σύμπαν, έτσι όπως μας έχει αποκαλύψει η επιστήμη και αποτυπώσει η φαντασία των ποιητών!  Κάθε στοιχείο του κόσμου, κάθε δημιούργημα, κάθε πλάσμα, του μικρόκοσμου και του μεγάκοσμου του άπειρου σύμπαντος μας, πλανάται σε τροχιά σύνδεσης με το άλλο, έως ότου έρθει η στιγμή να συναντηθούν ολοκληρωτικά.

Έργο από την έκθεση «In Connection Volume II»
(Nana Frimpong Oduro, Inner Child)

Έτσι και ο καλλιτέχνης, όπως και ο θεατής, πλάνητες και οι ίδιοι εντός του κοσμικού όλου που τους περιβάλει, εξερευνούν την ουσία της ύπαρξής τους, θέτοντας συνάμα ερωτήματα και λαμβάνοντας απαντήσεις ο ένας από τον άλλον.

Έργο από την έκθεση «In Connection Volume II»
(Urim Hong, A melody of hope)

Η λυτρωτική ιδιότητα της τέχνης, λειτουργεί μέσα από την διαδικασία εξερεύνησης του εαυτού μας, σαν μέσο σύνδεσης με το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον, σαν περιδιάβαση του ταξιδιού της ζωής που μεταβάλλεται διαρκώς.

Έργο από την έκθεση «In Connection Volume II»
(Eric Cosp, Eros. Oil on canvas_100x100 cm)

Τα φεγγοβολήματα και οι εκρήξεις της ψυχής μας, το εύρος της χρωματικής παλέτας των συναισθημάτων μας, το λαβυρινθώδες μωσαϊκό που συνθέτει την υπόσταση μας, η εσώτατη αλήθεια μας, βρίσκουν «φωνή» διαμέσου της πρωτόλειας ύλης που επιλέγουμε για να εκφραστούμε. Είναι μια καταβύθιση, που μας καλεί να αφεθούμε, να αποδεχτούμε, να απελευθερωθούμε• που απογυμνώνει από τα πέπλα και τα προσωπεία που αποκρύπτουν την ουσία μας από εμάς τους ίδιους και τους άλλους. Μέσα από την καθαρτήρια αίσθηση της απογύμνωσης αυτής, δημιουργείται η ουσιαστική σύνδεση με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους.

Έργο από την έκθεση «In Connection Volume II»
(Nicola Barth, Raumzeit Intermezzo 7,mixed media,20x26 cm framed)

Ο δημιουργός, μπροστά στον γυμνό «καμβά», εφορμάτε από την πηγή του και, σταδιακά, τα όρια μεταξύ του συνειδητού και ασυνείδητου κόσμου γίνονται δυσδιάκριτα. Εκεί όπου το χέρι ακροβατεί ανάμεσα σε δυνάμεις λογικές και άλογες, ισορροπεί ανάμεσα στους παλμούς της καρδιάς και τις νευρωνικές εκλάμψεις του μυαλού, ανάμεσα στο εντός… σκότος και φως, ανάμεσα στο μασκάρεμα και το ξεγύμνωμα, ανάμεσα στην πυρπόληση και την λύτρωση, σε μια αέναη δημιουργική ροή!

Info
Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι το Σάββατο 28 Μαΐου, ώρες 18:00 - 23:00, στο χώρο τέχνης Domatio, Σολωμού 55, Αθήνα.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Κυριακή 29 Μαΐου, ώρες 13:00-20:00
ΣΚ 4-5 Ιουνιου, 11-12 Ιουνίου, 18-19 Ιουνίου.
Ώρες: 13.00-20.00
Social Μedia: Facebook, Instagram και Instagram.

Αφίσα της έκθεσης In Connection - Volume II
(In Connection- Volume II)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ