- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο Poka-Yio αναζητά «Το Mαλακό Yπογάστριο» της πόλης στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ομαδική έκθεση με έργα ιστορικών αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών: Γ. Βαβυλουσάκη, Β. Γκόκα, Γ. Καζάζη, Α. Ράγκναρ Κασάπη, Ά. Μεργέ, Γ. Μόραλης, Κ. Μορταράκου, Chryssa κ.ά.
Το Μαλακό Υπογάστριο στην Ζουμπουλάκη: η καλοκαιρινή έκθεση της γκαλερί σε επιμέλεια Poka-Yio
Αγαπά τις ομαδικές εικαστικές συνάξεις τα καλοκαίρια η γκαλερί Ζουμπουλάκη και το φετινό της κάλεσμα αποφάσισε να το αναθέσει επιμελητικά στον γνωστό εικαστικό και καλλιτεχνικό διευθυντή της Μπιενάλε της Αθήνας, Poka-Yio. Κι εκείνος, κοιτάζοντας ένα από τα υπόγεια της Αθήνας σκέφθηκε την ιστορία, τα μυστικά, το ίζημα, ό,τι μένει να θυμόμαστε και ό,τι φυλάσσουμε. Αναλογίστηκε τους φόβους, τα σκουπίδια, το καλύτερο που θέλουμε να περισώσουμε και το χειρότερο που ευχόμαστε να θαφτεί βαθιά στο υποσυνείδητό μας. Και κάπως έτσι, με τη σκέψη στο μαλακό υπογάστριο της πόλης προέκυψε η ομότιτλη έκθεση, συνδυάζοντας εικόνες, αφή, μυρωδιά και ήχο, σε ένα υπόγειο, στη χαρακτηριστική γκαλερί της Αθήνας. Ένα εγχείρημα που συγκεντρώνει δημιουργίες εικαστικών διαφορετικών γενιών, ανάμεσά τους και καλλιτεχνών που συνδέθηκαν ιστορικά με την γνωστή αίθουσα τέχνης στο Κολωνάκι. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται έργα των: Γιώργου Βαβυλουσάκη, Βαγγέλη Γκόκα, Γιώργο Καζάζη, Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπης, Παναγιώτη Κεφαλά, Άγγελου Μεργέ, Γιάννη Μόραλη, Κυριάκου Μορταράκου, Μαρίας Πολυζωίδου, Φωτεινής Πούλια, Εύης Ρουμάνη, Θεοδώρας Σαββαλαρίδη, Αντώνη Σελέκου, Κατερίνας Στεφανιδάκη, Μαρίας Φίλιππα, Άγγελου Φρέντζος, Chryssa, Ilios, Poka-Yio, Sasha Streshna.
Ο Poka-Yio για την έκθεση «Το Mαλακό Yπογάστριο» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Όπως αναφέρει ο γνωστός επιμελητής και καλλιτέχνης: «Μεγαλώσαμε με ποίηση γραμμένη με σπρέι στους τοίχους της πόλης. Με σπασμένα πεζοδρόμια, με βομβαρδισμένους δρόμους, με μάρμαρα παραχωμένα, με λιωμένα νεράντζια, περιστέρια, κουράδες σκύλων, σκοροφαγωμένες γάτες και ανοιγμένες σακούλες. Τα πέδιλά σου -καθώς περπατάς στο Κολωνάκι- ανεβαίνουν και κατεβαίνουν τα αναχώματα. Τα δάχτυλά σου έχουν το πιο τέλειο πεντικιούρ φτιαγμένο από δάχτυλα δεύτερης γενιάς. Η Αθήνα ξεφυσάει το καλοκαιρινό βράδυ, βρισιές και αναστεναγμούς, τα χνώτα της, αποφορά σκουπιδιών και λαϊκής αγοράς. Κάπου εκεί έχει εγκαίνια ο Μόραλης, η Χρύσα, ο Τσαρούχης. Τα φλας, οι εφημερίδες τα περιοδικά, οι κοσμικοί. Τα πέδιλα γλιστράνε στα πεζοδρόμια, τα φορέματα σέρνονται πάνω από γάτες, κατεβαίνουν στο υπόγειο, εκεί που λιμνάζουν τα νερά, εκεί που υπάρχει ο λέβητας του πετρελαίου, οι αποθήκες, τα κουτιά των παλιών ημερών. Εκεί, οι κατσαρίδες κάνουν ό,τι είναι αυτό που κάνουν, η υγρασία στάζει, τα μεταλλικά λούκια μεταφέρουν τον ήχο μωρών που κλαίνε. Η Αθήνα στάζει στα υπόγειά της. Όλα τα υγρά της πόλης. Αρχαίοι υπόνομοι, παλιές μπουγάδες, προστακτικές, φρεναρίσματα, βρισιές και ιστορίες για θανατηφόρους ιούς και ξένους που μας υπονομεύουν. Η υπόγεια γκαλερί. Το εκθετήριο. Το αποθετήριο του υποσυνείδητου. Το υπόγειο. Εκεί που στάζει το make-up, που στάζει η ιστορία, τα πρόσωπα της πόλης. Που κατασταλάζει αυτό που μένει, το κατακάθι, το απόσταγμα. Το καλύτερο που έχουμε και το χειρότερο που είμαστε. Εκεί που ακουμπώντας τον Ειλεό μας πονάμε. H απόφυσή μας και η Παρά-Φύση Έδρα μας. Η Έδρα μας είναι κάπου εκεί, στα έγκατα της πόλης, κάτω από το τσιμέντο. Στο μαλακό της υπογάστριο».
H ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης
INFO:
Το Mαλακό Yπογάστριο
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Εγκαίνια: Τρίτη, 14 Ιουνίου 17:00 – 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 14 Iουνίου – 9 Ιουλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00-20.00, Τετ. & Σάβ. 11.00-15.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.