- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ένα μεταλλικό «Μπουκέτο από Τουλίπες» στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού
«Ένα σημάδι ότι η ζωή συνεχίζεται»
Το γλυπτό «Μπουκέτο από Τουλίπες» του Jeff Koons προς τιμήν των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 και το 2016
Ο ποπ καλλιτέχνης από τη Νέα Υόρκη, Jeff Koons, αποκάλυψε το πολυαναμενόμενό γιγαντιαίο γλυπτό του, με τίτλο «Μπουκέτο από Τουλίπες», στο Παρίσι, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων που τάραξαν το Παρίσι το 2015 και το 2016.
Ο Koons ανακοίνωσε το δώρο του τον Νοέμβριο του 2016 και από τότε μία διαμάχη για την τοποθέτησή του ξεκίνησε, καθυστερώντας την εγκατάστασή του. Τελικά αποκαλύφθηκε την Παρασκευή στους κήπους των Ηλυσίων Πεδίων – ανάμεσα στο Μικρό Παλάτι και την Πλατεία Κονκόρντ.
Το γλυπτό 12,6 μέτρων, αποτελούμενο από πολύχρωμο μπρούντζο, ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο, αναπαριστά ένα χέρι που κρατάει ένα μπουκέτο από τουλίπες που θυμίζουν μπαλόνια.
Στην τελετή εγκαινίων, όπου παρευρέθηκαν κάποιες από τις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, ο Koons αποκάλεσε τα λουλούδια «ένα σημάδι ότι η ζωή συνεχίζεται», προσθέτοντας ότι «αντιπροσωπεύουν την απώλεια, την αναγέννηση και την ζωτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος».
«Ως πολίτης της Νέας Υόρκης, βίωσα την 11η Σεπτεμβρίου και την κατάθλιψη που σκίασε την πόλη και πραγματικά χρειάστηκαν χρόνια ώστε η ζωή να επιστρέψει σε αυτήν», σχολίασε ο Koons.
Η Patricia Coreia, της οποίας η κόρη σκοτώθηκε στην επίθεση του Bataclan, ευχαρίστησε τον Koons για την προσφορά του. «Αποτελεί ένα ισχυρό είδος διαθήκης ανάμεσα στις δύο χώρες και για εμένα αντιπροσωπεύει τα χρώματα της ζωής, τις ρίζες που υπάρχουν εδώ και συνεχίζουν να μεγαλώνουν ανεξαρτήτως των τραγικών γεγονότων που περάσαμε», ανέφερε.
Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, αποκάλεσε το έργο «ένα δώρο από καρδιάς», και σχολίασε ότι οι έντονες φιλονικίες, ειδικά όσον αφορά την τέχνη, αποτελούσαν πάντα σήμα κατατεθέν της παριζιάνικης ταυτότητας. «Τίποτα δεν μπορεί να είναι μικρό στο Παρίσι. Τα πάντα είναι μεγάλα στο Παρίσι – τα συναισθήματα, οι αντιπαραθέσεις και τα ίχνη που η τέχνη αφήνει στις ζωές μας».
Γάλλοι και Αμερικανοί ιδιώτες χορηγοί συνέβαλαν στην κάλυψη του κόστους κατασκευής και εγκατάστασης του γλυπτού.
Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε από την The Guardian.
Επιμέλεια: Νικολέττα Σταμάτη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.