- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Όλες οι αποχρώσεις του λευκού» βρίσκονται στην Πάρο
Έξι καλλιτέχνες μας ζωγραφίζουν το δικό τους Αιγαίο
Η έκθεση «Όλες οι αποχρώσεις του λευκού» στην αίθουσα τέχνης Venus Art Gallery του Astir of Paros στις Κολυμπήθρες της Νάουσας
Οι Κυκλάδες είναι γνωστές για το μαγευτικό κατάλευκο τοπίο τους και η Πάρος δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Δεν μας κάνει, λοιπόν, εντύπωση το γεγονός ότι στο νησί από τις 31 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε «Όλες τις αποχρώσεις του λευκού».
Πρόκειται για μία έκθεση έξι διαφορετικών μεταξύ τους καλλιτεχνών, την οποία επιμελείται η Βέτα Ρεντζεπέρη – Μιχαηλίδη, με σκοπό να φέρει μία πνοή ελληνικής τέχνης στο νησί και συγκεκριμένα στις Κολυμπήθρες της Νάουσας. Οι έξι καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων θα βρεθούν στην αίθουσα τέχνης Venus Art Gallery του Astir of Paros, έρχονται να συνομιλήσουν ο ένας με τον άλλον, αλλά και με το κοινό μέσα από την τέχνης τους, ώστε να μας δείξουν τις δικές τους αποχρώσεις του λευκού, αλλά και του Αιγαίου.
Μοναδικές θάλασσες, νεκρές φύσεις, λουλούδια, περίεργα ζώα του βυθού, πλοία που ταξιδεύουν ή περιμένουν στο λιμάνι, χαλιά διαφορετικά ζωγραφισμένα και ασπρόμαυρα είναι κάποιες από τις εικόνες, που θα συναντήσουμε στον χώρο της Πάρου.
Οι καλλιτέχνες και τα έργα της έκθεσης:
Ο Αδριανός, ο νεότερος εικαστικός της παρέας, παρουσιάζει μοναδικές συνθέσεις με φρούτα, ή άλλα αντικείμενα καθημερινότητας, αλλά και φιγούρες στις οποίες αναδεικνύεται η δυναμική του σώματος. Με το μοναδικό ταλέντο που τον διακρίνει δίνει μεταφυσικές διαστάσεις στο καθημερινό, απογειώνει το σύνηθες, προσθέτοντας του υπερρεαλιστικές διαστάσεις.
Ο Βασίλης Καρακατσάνης παρουσιάζει εικαστικά αποσπάσματα από τη σειρά «Carpets 2», στην οποία επανέρχεται 28 χρόνια μετά το «Carpets 1». Με «κλειδί» το ύφασμα, υλικό που κυριάρχησε στη ζωγραφική του προσπάθεια, αναπτύσσει μια άλλου είδους βιωματική, εικαστική σχέση και προσέγγιση. Επίσης, επέλεξε για την Πάρο μερικά έργα από την ενότητα «The Unknown land» (Η Άγνωστη Χώρα), η οποία υπογραμμίζει την ύπαρξη ενός κόσμου τρυφερού, ονειρικού και προφανώς όχι υπαρκτού, παρά μόνο στη φαντασία και στις ενδόμυχες αναζητήσεις του καθένα μας.
Ο Γιάννης Κουτσούρης έρχεται να προσθέσει εκρηκτικές πινελιές και χαρούμενα χρώματα σε μια καθαρή διάθεση απόδρασης σε ένα υπερβατικό, υπερφυσικό τοπίο, όπου κυριαρχούν τα διαφορετικά λουλούδια, αλλά και τα περίεργα ζώα και ψάρια της θάλασσας, ή τα υποβρύχια που θυμίζουν παιδικά παιχνίδια. Μια άλλη αισιόδοξη νότα, μια ανατρεπτική ματιά στον φυσικό μας κόσμο.
Η Μαρία Κτιστοπούλου καταθέτει έργα που προέρχονται από διαφορετικές δημιουργικές εποχές και εικαστικούς κύκλους. Οι θάλασσες της τρικυμιώδεις, κυματιστές, ταραγμένες, οι συστάδες των δέντρων γεμάτες από την πνοή του αέρα, τα τοπία της μας μας καλούν σε αγναντέματα της φύσης και σε βόλτες πλάι στο κύμα στο Καβούρι. Ένα άλλο ταξίδι στο χρόνο, όπου δεν λείπουν και κάποια ανθρωποκεντρικά, ασπρόμαυρα σχέδια και πορτραίτα.
Ο Απόστολος Λάβδας δημιουργεί παραμυθένιες ατμόσφαιρες, κάνοντας πρωταγωνιστές των έργων του, τα πολύχρωμα μπαλόνια, τις πεταλούδες, τους χαρταετούς. Ένα αέναο πέταγμα, που εκφράζει την ανάγκη του ζωγράφου, να ανυψωθούμε λίγο ψηλότερα, να αφήσουμε πίσω μας τη γη και να αποκτήσουμε τη δυναμική της απόδρασης στον ουρανό. Ακόμα και τα ποδήλατα του περιτριγυρισμένα από στοιχεία που μπορούν να πετάξουν, μοιάζουν να αποκτούν φτερά και να ίπτανται σε άλλους κόσμους.
Τα επιβλητικά τάνκερ του Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη περιμένουν υπομονετικά στα αραξοβόλια για το επόμενο ταξίδι. Η ελπίδα της αναχώρησης διαγράφει το όνειρο τους. Οι μεγάλοι όγκοι των πλοίων μοιάζουν να συνομιλούν μεταξύ τους αραγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Θα καταφέρνουν να ανοιχτούν και πάλι στους θαλάσσιους ορίζοντες τα πλοία του ζωγράφου για να συναντήσουν άλλους τόπους και πολιτισμούς ή έχουν ήδη ολοκληρώσει τις ρότες τους; Τα σχοινιά που τα κρατούν δεμένα στο λιμάνι είναι οι δεσμοφύλακες τους.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Διάρκεια έκθεσης: από τις 31 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου
Κολυμπήθρες, Νάουσα, Πάρος
2284051976 / 2284051984
info@astirofparos.gr
www.astirofparos.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.