- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε στα 41 της η καλλιτέχνις Χενρίκε Νάουμαν, που θα εκπροσωπούσε τη Γερμανία στη Μπιενάλε Βενετίας
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Απώλεια για τον κόσμο της τέχνης: Έφυγε η Χενρίκε Νάουμαν πριν τη Μπιενάλε
Η Γερμανίδα καλλιτέχνις Χενρίκε Νάουμαν, που επρόκειτο να εκπροσωπήσει τη χώρα της στη φετινή Μπιενάλε Βενετίας, πέθανε στο Βερολίνο σε ηλικία 41 ετών, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντρόφου της, Κλέμενς Φίλινγκερ, η Νάουμαν πέθανε έπειτα από διάγνωση καρκίνου που έγινε σε προχωρημένο στάδιο. Όπως ανέφερε, εργαζόταν «μέχρι το τέλος» σε ένα ιδιαίτερα προσωπικό έργο για τη Βενετία.
Η Μπιενάλε Βενετίας, που πραγματοποιείται από το 1895 και θεωρείται η σημαντικότερη διοργάνωση σύγχρονης τέχνης διεθνώς, θα φιλοξενήσει κανονικά την παρουσίαση στο γερμανικό περίπτερο, την οποία η Νάουμαν είχε σχεδιάσει μαζί με τη βιετναμογερμανίδα καλλιτέχνιδα Σουνγκ Τιέου.
Ο θάνατός της αποτελεί τη δεύτερη απώλεια που συνδέεται με τη φετινή διοργάνωση, μετά τον πρόσφατο θάνατο της επιμελήτριας Κόγιο Κουό, η οποία είχε αναλάβει την κεντρική έκθεση.
Η Νάουμαν γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία το 1984, λίγο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, και έγινε γνωστή για εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν έπιπλα και αντικείμενα καθημερινής ζωής ως μέσο σχολιασμού πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών μετά την επανένωση.
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie» — τη νοσταλγία για την Ανατολική Γερμανία — καθώς και εγκαταστάσεις που αναπαριστούσαν χώρους μέσα από ανατροπή της οπτικής, αποτυπώνοντας την εμπειρία αλλαγής συστημάτων και εποχών.
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν τη σημασία της για τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις πιο επιδραστικές δημιουργούς της γενιάς της.
Η έκθεση στη Βενετία θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Η Νάουμαν αφήνει πίσω της τον σύντροφό της και την ενός έτους κόρη τους.
Πηγή: The New York Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
«Σημείο Κάλλας»: Σπάνιο αρχειακό υλικό και βιντεοεγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου
Εγκαινιάζονται ταυτόχρονα στις 11 Ιουνίου
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του: από την πρώιμη περίοδο στη Φλωρεντία, έως τα εμβληματικά πορτρέτα femmes fatales στο Παρίσι.
Η 8η διοργάνωση, με επιμελητή τον Thiago de Paula Souza, θα ξεκινήσει στις 2 Απρίλιου 2027
Η φετινή διοργάνωση μοιάζει να θέτει ένα ερώτημα που ξεπερνά την ίδια την τέχνη: Πώς μπορούμε να υπάρχουμε μέσα σε έναν κόσμο που απαιτεί διαρκή αντίδραση, διαρκή εικόνα, διαρκή θέση;
Η έκθεση «Η ήσυχη πηγή» φιλοξενείται στη Scuola Grande di San Rocco, σε συνεπιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά και του καθ. κ. Giacinto Di Pietrantonio
Οι επισκέπτες μάλιστα μπορούν να καθίσουν πάνω τους — κάτι σπάνιο για έργο τέχνης σε μουσείο
Από τον ήχο της σιωπής μέχρι τη δύναμη του ανείπωτου αλλά και το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και τον φόρο τιμής στον Γιάννη Παππά
Η performance του Μελαχρινού Βελέντζα σε Πλάκα και Εθνικό Κήπο για όσα έμειναν «σε άρση»
Θα αφηγηθεί τη ζωή της σε 6 συναντήσεις με το κοινό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.