- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η νέα έκθεση του Γιάννη Στεφανάκι είναι μία καλλιτεχνική εμπειρία
Μία σύνθεση τεσσάρων εικαστικών ενοτήτων του καλλιτέχνη στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Ο καλλιτέχνης Γιάννης Στεφανάκις θα παρουσιάσει ένα μέρος του περίπλοκου κόσμου του μέσα από την νέα του έκθεση. Πρόκειται ουσιαστικά για μία σύνθεση έργων του από τέσσερεις διαφορετικές ενότητες του ταλαντούχου χαράκτη, ζωγράφου, ποιητή, video artist, αλλά και τυπογράφου, μέσα από την οποία έρχεται να μας αφηγηθεί μικρές αποσπασματικές ιστορίες με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Από τις 21 Ιανουαρίου έως και τις 8 Απριλίου, μέρος από «Το παράθυρο της εικόνας», την «Κιβωτό», τις «Εικόνες περιπλάνησης» και το «Παλίμψηστο εννοιών» θα βρεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, για μία καλλιτεχνική εμπειρία, που θα αποτελείται από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, βίντεο και εγκαταστάσεις.
Η Πέγκυ Κουνενάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, σχολίασε για το έργο του καλλιτέχνη: «Μοιάζει να αναζητά τα όρια ανάμεσα στην πραγματική ζωή και την πνευματικότητα, τη γνώση σε αντιπαράθεση με τη χύδην πληροφορία που κατακλύζει την περιρρέουσα καθημερινότητα, την πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης σε έναν κόσμο παράλογο. Επιπλέον, μοιάζει να ψάχνει εκείνες τις ρωγμές που παρέχουν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να ανατρέψει τη μάταιη, άκαρπη και μοναχική πορεία του Σίσυφου σε εποικοδομητικά συλλογική».
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:
Ο Γιάννης Στεφανάκις γεννήθηκε στη Γρηγοριά του Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική, χαρακτική, αγιογραφία, τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία.
Το 1980 ξεκίνησε την εκδοτική του πορεία με την εφημερίδα ποίησης «Επίπεδο», την οποία ακολούθησαν το περιοδικό για το λόγο και τα εικαστικά «Νέο Επίπεδο», το 1989, και το συλλεκτικό περιοδικό «Τεχνοπαίγνιον», το 2003, ενώ το 1996 εκδίδει συλλεκτικά βιβλία και το 2010 το ποιητικό του βιβλίο «Το καρφί του χρόνου».
Σήμερα διδάσκει σχέδιο και χαρακτική, ενώ είναι μέλος στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στην Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, στο Δίκτυο Εικαστικών Ηρακλείου, στην Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων και στην ECUME Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε μία παλιότερη συνέντευξη του Γιάννη Στεφανάκι στην Athens Voice εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Μια γραμμή κύμα» αποκαλύπτει τον ποιητικό κόσμο του ζωγράφου
Από το μεγάλο αφιέρωμα στον Στίβεν Αντωνάκος και τη μεγάλη έκθεση «Είσαι ό,τι φοράς» στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την ατομική έκθεση του Μιχάλη Κιούση στην Γκαλερί Άλμα
Ταξίδι στον πόνο, τον έρωτα και τη δημιουργικότητά της μέσα από μια βιωματική έκθεση
130 χρόνια ζωγραφικής, από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ
Ο Σταύρος Δίτσιος δεν ζωγραφίζει τοπία. Και καλά κάνει.
Η έκθεση με τον τίτλο«Stephen Antonakos: Υστερόγραφα Χρόνου και Χώρου» εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου- το εξώφυλλο του καλλιτέχνη στην Athens Voice το 2008
Ένας νέος εικαστικός χώρος στην πλατεία Μαβίλη φιλοξενεί ταλέντα και ιδέες που σπαρταράνε
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.