Εικαστικα

Μια σπουδαία συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο Θησείο

Στο Μουσείο Ηρακλειδών μαθαίνεις τα πάντα για την αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία 

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373175-770690.jpg
Φανή Τουμπουλίδου

Αν η επιστήμη και η τεχνολογία της Ελλάδας συνομιλούσαν με την Κίνα, θα διαμόρφωναν έναν «διάλογο» που θα άρχιζε από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, θα συναντούσε στην πορεία την κατασκευή του χαρτιού, την κινέζικη εφεύρεση σταθμό στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και θα κατέληγε στο «φροτάζ», την τυπογραφία και πολλές ακόμα εμβληματικές στιγμές του κινεζικού πολιτισμού που καθόρισαν την πορεία της ανθρωπότητας.

Στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας, το Μουσείο Ηρακλειδών οργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο μία ανταποδοτική και πολύ σημαντική έκθεση με δύο τμήματα που θα παρουσιαστούν ταυτόχρονα στα δύο μουσεία. Τα αγαπημένα νεοκλασικά κτήρια του Μουσείου Ηρακλειδών στο Θησείο παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση  «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» με 90 εκθέματα - εφευρέσεις του κινεζικού πολιτισμού από το ΜΕΤΚ. Αντίστοιχα το Μουσείο Ηρακλειδών στέλνει στο Πεκίνο εκθέματα αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, που θα αποτελέσουν την έκθεση «Εύρηκα».

Μια σπουδαία συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο Θησείο

Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, ενώ θα εστιάζει σε 4 βασικές θεματικές ενότητες.

Οι κινεζικές επιστημονικές ανακαλύψεις περιλαμβάνουν όλα τα πεδία, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, αστρονομία, γεωφυσική, βιολογία, γεωργική επιστήμη, ιατρική, φαρμακευτική, μηχανολογία κ.ά. και ο όλοι εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να περιδιαβούμε σε εκθέματα σχετικά με την Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου, τη Ναυσιπλοΐα και τον Προσανατολισμό, την Υφαντουργία και το Κέντημα, μέχρι και την Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν και μοντέλα διαφόρων άλλων σπουδαίων κινεζικών εφευρέσεων, όπως του πρώτου σεισμογράφου του κόσμου (132 μ.Χ.), αρχαίων αγροτικών εργαλείων (πχ, το κινεζικό άροτρο, που δημιουργήθηκε πριν από 5000 χρόνια), του προδρόμου του οδομέτρου, της  πρώτης χειράμαξας,  που κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή,κ.ά.Τα εκθέματα υποστηρίζονται από βίντεο-εγκαταστάσεις, ενώ τα συνοδευτικά κείμενα των εκθεμάτων είναι τρίγλωσσα (ελληνικά-αγγλικά-κινεζικά).

Μια σπουδαία συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο Θησείο

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις που επιφυλάσσουν στο κοινό της έκθεσης την σπάνια εμπειρία παρακολούθησης του τρόπου κατασκευής του χαρτιού, τεχνικές παραδοσιακής κινεζικής  τυπογραφίας, παρακολουθώντας τεχνικές με ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία, φροτάζ και εκτύπωση με σφραγίδα, όπως επίσης τεχνικές αποτύπωσης σχεδίων σε χαρτί (φροτάζ).

Τα παιδιά μυούνται στην παίζοντας παιχνίδια στην υφαντική τέχνη, οι μεγάλοι παρακολουθούν επιδείξεις του πολύπλοκου πλέγματος ξύλινων συνδέσμων «Ντου-γκονγκ» (11ος αι.-256 π.Χ.) (ένα από τα εξαίρετα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κινεζικής αρχιτεκτονικής, το οποίο σχεδιάστηκε για να απορροφά την ενέργεια των σεισμών), ενώ γνωρίζουν και τη «Λεκάνη με δράκο», ένα διαδεδομένο αντικείμενο διασκέδασης του λαού, το οποίο αρχικά κατασκευάστηκε (10ος-13ος αι. π.Χ.) για την Αυτοκρατορική Αυλή.

Μια σπουδαία συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο Θησείο

Παράλληλα, οι μαθητές όλων των τάξεων και σχολικών βαθμίδων θα μπορέσουν να κατανοήσουν  την κινεζική αντίληψη για την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης σε σύγκριση με την αντίστοιχη ελληνική, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της έκθεσης, διαβάστηκε χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την είδηση ότι στο πλαίσιο της ανταποδοτικής έκθεσης «Εύρηκα» που θα παρουσιάσει το «Μουσείο Ηρακλειδών» στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάρτιο του 2018, θα συμπεριληφθεί και λειτουργικό ομοίωμα του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» (σε κλίμακα: 3:1), που θα κατασκευασθεί, ειδικά για το «Μουσείο Ηρακλειδών», από ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ),υπό την επιστημονική επίβλεψη των Καθηγητών, κ. Κυριάκου Ευσταθίου και κ. Γιάννη Σειραδάκη.

Μια σπουδαία συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο Θησείο

Αναφερόμενος στον Κινεζικό Πολιτισμό, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα, μας είναι πλέον επαρκώς γνωστό ότι πολύ πριν η Δύση περάσει από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση και στην συνέχεια κάνει την επιστημονική επανάστασή της, η Κίνα είχε ήδη στο ενεργητικό της μια πληθώρα αξιοπρόσεκτων εφευρέσεων και καινοτομιών. «Η πυξίδα, η πυρίτιδα, το χαρτί, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, η χύτευση μπρούντζου και σιδήρου, ο σεισμογράφος, η βαλλίστρα, το σιδερένιο υνί τού αρότρου, η χειράμαξα και το πρυμναίο πηδάλιο είναι μερικά μόνον από τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Κίνας» σημείωσε.

Μια σπουδαία συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο Θησείο


Info: «Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία», 23 Σεπτεμβρίου 2017-29 Απριλίου 2018, Ηρακλειδών 16 & Απ. Παύλου 37, Θησείο, 2103461981 & 2110126486

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά και Σαβ/κο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00

Εισιτήρια: 5-7€


Επιμέλεια έκθεσης: Παύλος και Άννα Μπελίντα Φυρού

Συντονισμός – Διαχείριση: Ελένη Νομικού

Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Ms. Yang Jun, Senior Engineer of Ancient Science and Technology Exhibition Department/CSTM - Mr. Chang Cheng, Lecturer of Ancient Science and Technology Exhibition Department/CSTM


Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελληνική Δημοκρατία

Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.