- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όσα φέρνει η τέχνη τον Αύγουστο στην Αθήνα
Διάσημοι και ιστορικοί καλλιτέχνες, σύγχρονες και γυναικείες φωνές δίνουν το παρών τον Αύγουστο σε μουσεία και γκαλερί
Τέχνη: εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί τον Αύγουστο 2024 στην Αθήνα
Ευτυχώς τα μουσεία δεν πάνε διακοπές, μας δροσίζουν με τέχνη. Στην Εθνική Πινακοθήκη, η έκθεση «Δημοκρατία» εξετάζει τις δημιουργικές πρακτικές που γεννήθηκαν από τον αγώνα για ελευθερία στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970, μέσα από 140 έργα 55 καλλιτεχνών (όπως οι Φερνάρντο Μποτέρο, Τάσσος, Βάσω Κατράκη, Γιώργος Ιωάννου, Βλάσης Κανιάρης, Manuel Calvo, Paula Rego, Ana Hatherly, Νικίας Σκαπινάκης κ.ά.).
Γυναίκες παντού στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ευκαιρία να ανακαλύψουμε, μεταξύ άλλων, την αινιγματική εικονογραφία της Ιρανής, με έδρα της το Λος Άντζελες, Tala Madani, που ξεχειλίζει από πικρό σαρκασμό· την ιστορικά και πολιτισμικά φορτισμένη κατάθεση της Νοτιοαφρικανής (με ελληνικές ρίζες) Penny Siopis· την έρευνα της σημαντικής φωτογράφου και προέδρου του Ιδρύματος Magnum, Susan Meiselas για την ενδοοικογενειακή βία· τα ασπρόμαυρα σχέδια της Ελένης Πίταρη-Παγκάλου· την παιγνιώδη ποίηση των Mary Reid Kelley και Patrick Kelley στο φιλμ «The Rape of Europa».
Ο φακός του θρυλικού συνιδρυτή του πρακτορείου Magnum, Henri Cartier-Bresson μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα περασμένων δεκαετιών στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή. Παράλληλα, παρουσιάζονται και εικόνες από το διάσημο λεύκωμά του «Images à la sauvette».
Περισσότερα από 100 πρώιμα πορτρέτα της Cindy Sherman στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η επιδραστική καλλιτέχνιδα μεταμορφώνεται σε διάφορους επινοημένους χαρακτήρες για να ασκήσει κριτική σε παραδοσιακούς ρόλους, στερεότυπα και την ταυτότητα των φύλων.
Αύρα από «Poor Things» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, όπου παρουσιάζονται δώδεκα χειροποίητα κοστούμια της βραβευμένης με Όσκαρ και BAFTA Χόλι Γουάντινγκτον για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.
Και φουλ του πράσινου και σύγχρονη τέχνη στον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Ν. Διομήδους όπου το εικαστικό αφιέρωμα «Shinrin-yoku / Κολυμπώντας στο δάσος» εστιάζει στη θεραπευτική επίδραση της φύσης μέσα από εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, γλυπτά, έργα ΑΙ, εικονογραφήσεις και φιλμ από 15 καλλιτέχνες και ομάδες.
Αφιερωμένη στην πολυδιάστατη δημιουργία της Ira Waldron, που θίγει με σκοτεινό χιούμορ κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και σεξουαλικά ζητήματα, η έκθεση στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (κλειστά 12-18/8).
Mοναχικές φιγούρες, αλλά και «ανθρώπινα τοπία» στην πρώτη έκθεση στα μέρη μας της Αμερικανίδας ζωγράφου Dana Schutz στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου στο Μαρούσι.
Δεκαεπτά Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, εκφράσεις και αναζητήσειςαναστοχάζονται για «Γυναικεία ζητήματα» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων –ανάμεσά τους οι Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μαίρη Ζυγούρη, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Χριστίνα Μήτρεντσε, Λίνα Μπέμπη, Λήδα Παπακωνσταντίνου κ.ά.
Ψήνεσαι για (δωρεάν) γκαλερότσαρκα; Στη Rodeo η «Σηράγγωση» της κινηματογραφίστριας Leslie Thornton σχολιάζει την καταστροφή του πλανήτη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Εδώ και ζωγραφικά έργα του ιστορικού Ιταλού καλλιτέχνη Luigi Zuccheri, στα οποία οι άνθρωποι μοιάζει να ζουν σε έναν ξένο και εχθρικό κόσμο κατοικημένο από τεράστια ζώα και φυτά.
Στα Δυο Χωριά η γεμάτη σημάδια και αναφορές λαβυρινθώδης εικονογραφία του Ηλία Καφούρου και η γλυπτική εγκατάσταση «Gigantic» από διπλωμένα χαρτιά και υφάσματα της Ντόρας Οικονόμου (έως 25/8). Τη ζωγραφική ενότητα «Sleep walk» του Yu Nishimura, με αναφορές στο άνιμε και την φωτογραφία δρόμου, φιλοξενεί το ARCH (κλειστά: 11-19/8). Μια μορφή της ελληνικής μυθολογίας, η Δανάη, εμπνέει δύο από τα έξι έργα που παρουσιάζει ο διάσημος ζωγράφος και γλύπτης Anselm Kiefer στην Gagosian (έως 24/8, κλειστά 5-18/8). Με τα «Ψαλμικά» του Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμού εγκαινιάζει τον νέο της χώρο η CAN Christina Androulidaki Gallery. Στη The Breeder μας υποδέχεται η ζωγραφική της Μαρίας Ιωάννου και η ομαδική έκθεση «Light me up» σε επιμέλεια Νικόλα Βαμβουκλή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα από τα προγράμματα εξωστρέφειας και διεθνούς παρουσίας του μουσείου φέρνει επιμελητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την σύγχρονη τέχνη της χώρας μας
Η διεθνής διοργάνωση ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου με 66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, performances, ομιλίες, workshops και ελεύθερη είσοδο
Ένα μνημείο με ιστορία αιώνων συναντά το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες και ζωγράφους
Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στον ιστορικό ελαιώνα των Καμπόνων στη Νάξο
Το εκθεσιακό πρότζεκ ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σεζόν 2026-2027
66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, περισσότεροι από 1.100 καλλιτέχνες από 22 χώρες και ένα τετραήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, performances, συζητήσεις και δράσεις
Μια μεγάλη έκθεση για τον Νοτιοαφρικανό καλλιτέχνη που έκανε το σχέδιο, την κινούμενη εικόνα και το θέατρο έναν ενιαίο χώρο αφήγησης
Οι γυναίκες στην Κύπρο πλέκουν εδώ και δέκα χρόνια σχέσεις εμπιστοσύνης πέρα από σύνορα, κοινότητες και γλώσσες
Η ανθρώπινη μορφή και η κίνηση ως συναίσθημα και εσωτερικός διάλογος
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη, η διεθνής έκθεση «Ιούλιος Βερν 200: Η Συναρπαστική Εμπειρία» κάνει στάση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ο Κώστας Πράπογλου επιμελείται την ομαδική έκθεση που απλώνεται σε 4 διαφορετικούς χώρους
Η έκθεση Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παίρνει παράταση
Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, μεταφέρει στη ζωγραφική τους πολυελαίους του θεατρικού έργου, ανάμεσα στη μνήμη, το σκοτάδι και ένα φως που μόλις διακρίνεται
Ένας νέος θεσμός πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αποκέντρωσης γεννιέται στις Κυκλάδες, στη Νάξο
Η «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» συγκεντρώνει στην Πάρο καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με μια εικαστική διαδρομή τριών δεκαετιών, από την γκαλερί «Τζάμια-Κρύσταλλα» μέχρι το t.k. place Art Gallery
Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου
Μια συζήτηση για το graffiti αλλά κυρίως για τη μνήμη μια πόλης που δεν καταγράφεται πάντα στα επίσημα αρχεία της
Επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν στο Βιτάλι της Άνδρου για να ερευνήσουν το φυσικό τοπίο και την χλωρίδα του νησιού,
Ο επιμελητής μάς συστήνει τα έργα της συλλογής του
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.