Εικαστικα

Γιατί δίνουν στη Σίφνο ραντεβού οι φιλότεχνοι

Προορισμός με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον χάρη στο «ΜuSifanto» και τη «Διαδρομή Σύγχρονης Τέχνης»

125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131559-298704.jpg

Το σιφνέϊκο τοπίο συνθέτει ένα σκηνικό ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς, όμορφες παραλίες, γραφικά μονοπάτια που οδηγούν σε ακρογιαλιές, μοναστήρια ξωκλήσια, αρχαίους, πύργους και απομεινάρια ορυχείων.

Τα ήθη και τα έθιμα, τα πανηγύρια, η γαστρονομική παράδοση, καλούν τους επισκέπτες να συμμετάσχουν και να απολαύσουν όλα όσα προσφέρει αυτό το γοητευτικό κυκλαδονήσι, τόσο με το φως της ημέρας όσο και όταν νυχτώνει.

Η Σίφνος υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα μέρη του αρχαίου κόσμου, χάρη στα χρυσωρυχεία, τα αργυρωρυχεία και την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης. Στη πάροδο του χρόνου ο πλούτος σε άργυρο και χρυσό μεταλλάχθηκε σε πνευματικό πλούτο, λόγω της μεγάλης ακμής στα γράμματα και τις τέχνες, γεγονός που αναγνωρίστηκε από τον Ελβετικό Οργανισμό Τουρισμού και η Σίφνος βραβεύθηκε το 2007 ως «το Νησί των Ποιητών και του Πολιτισμού».

image

Κάστρο, Επταμάρτυρες

Η πλούσια αυτή πολιτιστική παράδοση συνεχίζεται ως τις μέρες μας και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, με στόχο να προσελκύσουν επισκέπτες που αναζητούν την ποιότητα και έχουν ενδιαφέροντα που ξεφεύγουν από τα αμιγώς τουριστικά.

Συναυλίες, προβολές και διαδρομές με έργα σύγχρονης τέχνης περιμένουν και φέτος το φιλότεχνο κοινό για να κάνουν όλοι μαζί ένα μουσικό και εικαστικό ταξίδι στο φιλόξενο νησί.

image

Παραλία Αποκοφτό

Ενδεικτικά, δύο από τις αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι το «ΜuSifanto» και η «Διαδρομή Σύγχρονης Τέχνης».

Το Φεστιβάλ «MuSifanto 2016» οργανώνεται, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από τον σύνδεσμο «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας» και θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 11 Ιουλίου 2016, με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα.

image

Αρτεμώνας

Το «ΜuSifanto», είναι μια συνάντηση καταξιωμένων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ γίνονται, σε εσωτερικούς και υπέροχους εξωτερικούς χώρους, καθημερινές συναυλίες με πολλά και διαφορετικά είδη κυρίως κλασσικής μουσικής καθώς επίσης ειδικές προβολές, διαλέξεις και σεμινάρια. Η επαφή των μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου της Σίφνου με τους μουσικούς συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη και μετέπειτα μουσική παιδεία αυτών.

Μπορείτε να βρείτε τα ονόματα των συμμετεχόντων μουσικών, καθώς και το λεπτομερές πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

image

Απολλωνία

Η «Διαδρομή Σύγχρονης Τέχνης», η φιλόδοξη ιδιωτική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πέρσι με επιτυχία, από μία ομάδα φιλότεχνων φίλων και παραθεριστών του νησιού, με στόχο τον χαρακτηρισμό της Σίφνου ως τουριστικό προορισμό με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον, θα πραγματοποιηθεί από τις 9/7 έως τις 24/08, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Μέσα από αυτή τη «διαδρομή» ο επισκέπτης θα μπορεί να έλθει σε επαφή τόσο με τους αξιόλογους 16 Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν έργα τους σε επιλεγμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τριών παραδοσιακών οικισμών - Απολλωνία, Αρτεμώνας, Κάστρο, καθώς και στο γραφικό μονοπάτι Αποκοφτό – Φάρος, όσο και με τον περιβαλλοντικό και πολιτισμικό πλούτο του νησιού. Μπορείτε να βρείτε τα ονόματα των καλλιτεχνών, καθώς και το λεπτομερές πρόγραμμα των εκθέσεων και παράλληλων εκδηλώσεων εδώ

Τέλος, αν εκτός από τις γνωστές παραλίες του νησιού θέλετε να γνωρίσετε και τη «γειτονιά», στον «παράδεισο του Αιγαίου», με διάφανα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και ακρογιαλιές που θυμίζουν καραϊβική κι αν θέλετε να κολυμπήσετε σε σπηλιές και να μάθετε όλα μαγευτικά γεωλογικά «κόλπα», απευθυνθείτε στους ανθρώπους της «a la mer». Με τον εξοπλισμό, την εμπειρία και το κέφι τους θα σας «μαρτυρήσουν» όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά. http://www.alamer.gr/el/

image

Φάρος


Κεντρική φωτογραφία: Χρυσοπηγή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ