Εικαστικα

Τα pop γραμματόσημα του Mike Karolos

Εμπνευσμένα από το ελληνικό καλοκαίρι

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 577
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322552-651178.jpg

O Mike Karolos είναι ένας σχεδιαστής που αγαπάει τις καθαρές, φαρδιές γραμμές και τα φωτεινά, πλακάτα χρώματα σαν κόμικ. Είναι 31 ετών, έχει γεννηθεί στο Μάντσεστερ, από μητέρα Αγγλίδα και πατέρα Έλληνα, και ζει όλη του τη ζωή στην Ελλάδα. Σπούδασε γραφιστική στον ΑΚΤΟ και είναι γραφίστας τα τελευταία 9 περίπου χρόνια, με έντονη καλλιτεχνική κλίση στο illustration. Το branding και η συσκευασία είναι τα πεδία που τον ευχαριστούν περισσότερο.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στα ελληνικά του καλοκαίρια, στα λογότυπα και στην pop-art, προέκυψε ένα project με τα πιο όμορφα κλισέ των διακοπών σχεδιασμένα «για γραμματόσημα». Οι ομορφιές της Ελλάδας, τα σύμβολα και τα χρώματα, όλα σε ένα ευχάριστο αφαιρετικό στιλ, σε μορφή γραμματοσήμου. Ζιπαρισμένες εικόνες που γνωρίζουμε καλά, πλαζ και Κυκλαδική τέχνη, οι εκκλησίες με τους τιρκουάζ τρούλους, οι ελιές και οι βάρκες, ξωκκλήσια, όλα, αποτυπωμένα σε εικόνες ιδανικές για postal-art. Ευσεβής πόθος του Mike, να δει κάποτε τα γραμματόσημά του κολλημένα στις καρτ-ποστάλ που στέλνουν ταχυδρομικά οι επισκέπτες από τη χώρα μας.

image

Έχετε προωθήσει τα γραμματόσημα αυτά σε κάποια κρατική υπηρεσία προς έγκριση για πιθανή επίσημη κυκλοφορία τους;

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω προλάβει να μπω στη διαδικασία και να το ψάξω ακόμα, αλλά αν κάποιος αρμόδιος τα δει και θα ήθελε να επικοινωνήσει μαζί μου ώστε να γίνουν πραγματικότητα τότε θα ήταν με μεγάλη μου χαρά.

Ποια σημεία της ελληνικής αισθητικής σάς ενέπνευσαν αυτό το pop γραμμικό design;

Το αρχικό ερέθισμα και αυτό που με ενέπνευσε να ξεκινήσω αυτό το project ήταν η Σαντορίνη. Κοιτώντας μια φωτογραφία της Σαντορίνης, βλέποντας τα χρώματα και την αρχιτεκτονική της σε μια τόσο μαγική τοποθεσία, την φαντάστηκα ως απλά γεωμετρικά σχήματα με pop στοιχεία και πλακάτα χρώματα. Έτσι συνεχίστηκε και το υπόλοιπο project των γραμματοσήμων, αφαιρετικά και κάνοντας αποδόμηση χαρακτηριστικές τοποθεσίες και εικόνες που θυμίζουν Ελλάδα. Προσπάθησα να συνδυάσω το παραδοσιακό με το μοντέρνο ώστε να βγει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όσον αφορά εικόνες από Ελλάδα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος διακοπών;

Θα πω δύο μέρη. Ένα από αυτά είναι η Άνδρος. Έχω ρίζες από εκεί και την επισκέπτομαι συχνά. Συνδυάζει άγρια ομορφιά, πολλές και όμορφες παραλίες, κόσμο άλλα όχι τον πάρα πολύ κόσμο και καλό φαγητό. Το δεύτερο είναι ένα μέρος που επισκέφτηκα πρώτη φορά πριν 2 χρόνια και αυτό είναι η Ελαφόνησος. Η παραλία του Σίμου είναι παραδεισένια και είναι το ιδανικό μέρος να πας να χαλαρώσεις και να μη σκέφτεσαι τίποτα.

image

Ποια άλλα ελληνικά θέματα θα μπορούσαν να γίνουν γραμματόσημα από εσάς;

Ένα από τα αγαπημένα μου γραμματόσημα της σειράς που έχω φτιάξει είναι αυτό με το ειδώλιο της Κυκλαδικής τέχνης. Με έναυσμά αυτό έχω σκεφτεί ότι ίσως θα μπορούσα να φτιάξω μια σειρά από γραμματόσημα με θέμα αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα.

Τα επόμενα σχέδιά σας; Ίσως αφίσες;

:-) Έχω ήδη ξεκινήσει μια σειρά που συνδυάζει το γεωμετρικό στιλ με pop art στοιχεία σε συνδυασμό με graffiti. Μέσα στο καλοκαίρι θα την έχω ολοκληρώσει. Και ένα επόμενο project θα είναι η συνέχεια των γραμματοσήμων, αλλά αυτή τη φορά με παγκόσμιους προορισμούς.

Πώς μπορεί να προμηθευτεί κανείς τα γραμματόσημά σας και γενικά τα έργα σας;

Τα γραμματόσημα προς το παρόν δεν μπορούν να τα προμηθευτούν. Σαν σχέδια όμως και προηγούμενές μου δουλειές, όπως τα αφηρημένα πορτρέτα, μπορούν να τα προμηθευτούν από ένα είδος online gallery που συνεργάζομαι στην Αμερική, το Curioos.

image

image

image

image

image

image

image

* Περισσότερες δουλειές του Mike Karolos στο www.smirapdesigns.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ