Εικαστικα

Μια αντιφατική γειτόνισσα εκτίθεται

Η έκθεση «Τα όνειρα και τα ταξίδια…» στο METAPolis

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
121194-271447.jpg

Λίγες φωτογραφίες από το οδοιπορικό σαράντα φωτογράφων στην Τουρκία με γύρισαν πίσω στη Σμυρνιά μου περιπέτεια. Διακοπές στη Χίο και η Σμύρνη ένα βαρκάκι δρόμος. Θυμάμαι τις νέο-πολυκατοικίες της Τουρκίας του εκσυγχρονισμού να απλώνονται σε όλο το μήκος της ιστορικής παραλίας της Σμύρνης, που κάποτε ήταν γεμάτη αρχοντικά. Ενωμένες σαν τείχος μεσοτοιχιών συνορεύουν αγέρωχες με μαχαλάδες και τζαμιά. Λίγο παραπέρα, η Τουρκία του εθνικισμού και της παράδοσης δε χάνει ευκαιρία να κυματίσει τη σημαία της σε λόφους και μπαλκόνια, ενώ επιμένει να κάνει παζάρια σε υπαίθριες αγορές.

image

Φωτό: Ελευθερία Ανδριανοπούλου

image

Φωτό: Ταξιάρχης Μπάτσαρης

image

Φωτό: Αντώνης Κασιμιώτης

«Κάναμε μια βόλτα στις φτωχογειτονιές της Σμύρνης και δεν διανοείσαι πόσο έλαμπαν τα μάτια των παιδιών και πόσο αγνά χαμόγελα μας χάριζαν. Γίναμε το παιχνίδι τους και γι αυτά το δικό μας». Αποτέλεσμα αυτού του παιχνιδιού που περιγράφει ο φωτογράφος Δημήτρης Δημόπουλος είναι η ομαδική έκθεση σαράντα φωτογράφων που ταξίδεψαν στην Τουρκία και καταθέτουν τη δική τους ματιά στην έκθεση «Τα όνειρα και τα ταξίδια…» που ανοίγει τις πόρτες της το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στον χώρο METAPolis.

image

Φωτό: Χρόνης Παρδάλης

image

Φωτό: Γιώργος Κασιάρης

Αν υποθέσουμε ότι η αλήθεια μιας χώρας μπορεί να αποτυπωθεί σε φωτογραφίες, τότε μάλλον θα ακυρώναμε την αντικειμενική υποκειμενικότητα του φακού. Κάθε φωτογράφος μπορεί να εστιάσει το βλέμμα του σε διαφορετικές μεριές ενός κοινού καμβά και οι φωτογράφοι του METΑPolis επέλεξαν να αποτυπώσουν τη δική τους ματιά «χωρίς προκαταλήψεις και δεύτερες σκέψεις».

image

Φωτό: Δημήτρης Δημόπουλος

image

Φωτό: Χρυσούλα Πασακοπούλου

Η έκθεση της δουλειάς τους, που θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου, αναδεικνύει ένα διχασμό που ίσως μας φανεί τόσο οικείος, ώστε να νιώσουμε «σαν στο σπίτι μας». Ακροβατώντας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, παράδοσης και μοντερνισμού, η Τουρκία κάπου κάπου μας μοιάζει και η έκθεση «Τα όνειρα και τα ταξίδια…» ασχολείται με αυτές «τις πολυπλοκότητες μιας τεράστιας χώρας, που κάποτε ήταν αυτοκρατορία και τώρα αναζητά μια σύγχρονη ταυτότητα».

image

Φωτό: Γιάννης Χριστοφορίδης

image

Φωτό: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό το επόμενο Σάββατο 27/2 και ώρα 19.00 στο χώρο METAPοlis.

image

Φωτό: Ελευθερία Σίντρου

image

Φωτό: Τάσος Νάκος

image

Φωτό: Αναστασία Βαρβιτσιώτη

image

Φωτό: Βασίλης Περιβόλας

image

Φωτό: Δέσποινα Βαμβακά

METΑPolis Home: Αιόλου 48-50

27/2 – 10/3

Ωράριο Έκθεσης

Τρίτη 19.00-22.00

Τετάρτη 18.00-22.00

Πέμπτη 18.00-21.00

Παρασκευή 18.00-21.00

Σάββατο 11.00-21.00

Κυριακή & Δευτέρα Κλειστά

Κεντρική φωτογραφία: Κωνσταντίνος Kόλλιας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.